StoryEditorOCM
ZabavaStrašna bakterija

Žena obukla grudnjak, pa upala u komu. Morali su joj hitno ukloniti dio dojke, razlog je više nego užasan...

Piše dv
20. srpnja 2023. - 15:40

Strani mediji pišu da je žena po imenu Silvija Halcrow (53) pala ju osmodnevnu komu nakon što su joj smrtonosne bakterije koje jedu meso i tkivo napale dojku. Da stvar bude gora, ona smatra da je za to kriv grudnjak, odnosno metalna žica u njemu, donosi Slobodna Dalmacija.

Ona vjeruje da je metal u žici grudnjaka uzrokovao ozljedu koja se razvila u opasnu bakterijsku infekciju - nekrotizirajući fasciitis. Nekroza vezivne membrane je ozbiljna bakterijska infekcija mekih tkiva.

Medicinski priručnik za tu bolest kaže:

- Nekrotizirajući fasciitis je izuzetno težak oblik celulitisa koji razara inficirano potkožno tkivo. Tu infekciju izaziva naročito opasan soj streptokoka. Dobiva se na isti način kao bilo koji drugi celulitis, ali velikom brzinom nastavlja razarati tkivo (neki to zovu "bolest koja jede meso"). Koža dobiva ljubičastu boju i mogu se razviti veliki mjehuri (bule) ispunjeni tekućinom i gangrena. Osoba se obično osjeća jako bolesnom i ima vrućicu, ubrzani rad srca i pati od zbunjenosti do nesvjestice. Krvni tlak može pasti zbog toga što se u inficirano područje izlučuju velike količine tekućine.

Liječenje nekrotizirajućeg fasciitisa provodi se antibioticima i kirurškim uklanjanjem odumrlog tkiva. U nekim slučajevima mora se zahvaćenu ruku ili nogu amputirati. Smrtnost je oko 30%. Lošu prognozu imaju stariji ljudi s drugim medicinskim problemima i oni u kojih je bolest dosegla uznapredovali stupanj.

Silvia se prisjeća da su liječnici danima radili pretrage za apsces na njezinoj desnoj dojci. Na kraju joj je dijagnosticirana bolest i rečeno joj je da joj se organi počinju gasiti. Odmah je zakazana hitna operacija. Nakon operacije pala je u komu i probudila se osam dana kasnije s odstranjenim dijelom dojke i ožiljkom od 38 cm koji se protezao od rebara do ispod ruke.

- Malo je nedostajalo da to uopće ne preživim, pa sam stvarno jako zahvalan. Zastrašujuće je pomisliti da je ovo uzrokovao grudnjak. Sada sam prešla na drugu vrstu grudnjaka, onaj bez žica, za svaki slučaj - kaže.

Nakon tri tjedna u bolnici, Silvija je konačno puštena kući. Na posao se vratila četiri mjeseca kasnije.

26. travanj 2024 15:45