StoryEditorOCM
ZabavaJESTE LI ČULI ZA PUCAVAC?

Stariji su se njome ‘pucali u čelo‘, a uspješno se bori i protiv jedne bakterije

Piše D. M. L.
7. travnja 2024. - 16:11

Starije generacije sjećaju je se kao biljke koja ih je zabavljala kroz djetinjstvo svojim pucketanjem koje se najčešće odvijalo na vlastitom ili čelu svog prijatelja iz ekipe koja se u nekadašnja vremena igrala u prirodi.

image

Biljka pucavac je, osim što je zabavna, i ljekovita

Dml/

Današnja djeca koja se uglavnom igraju u virtualnom svijetu, a prirodu gledaju samo kroz prozor, vrlo vjerojatno se nikad nisu susrela s pucavicom, jednom od igračaka svojih roditelja.  

Biljka pucavac ili naduta pusina pripada porodici karanfila. Višegodišnja je, medonosna i jestiva biljka koja raste na planinskim i livad­skim tlima. Stabljike su uspravne i neznatno razgranate, visoke do 70 cm, a listovi su joj obrasli sitnim dla­čicama. Cvjeta bijelim cvjetićima od lipnja do rujna, pa je sad pravo vrijeme za branje i zabavno ‘pucanje‘ još zatvorenih, mjehurastih čašica koje lijepo odzvone ako ih pravilno sudarite s čelom.

image

Biljka pucavac je, osim što je zabavna, i ljekovita

Dml/

Pucavac, naduta pušina ili pusina (lat. silene vulgaris) služi i kao lijek protiv bakterije Escherichia Coli. Najbolje je od nje skuhati čaj, na način da se jedna žlica suhe biljke (listova, stabljika i cvjetova) prelije s dva decilitra vrele vode, te pusti odstajati 15 minuta. Piju se tri kikare čaja dnevno.

11. travanj 2024 16:19