StoryEditorOCM
ZabavaUMJETNOST

Pisanice Konavoke Ivone Perak prava su remek-djela i nezaobilazni dio uskrsne dekoracije, bacite oko na ovu prekrasnu galeriju

Piše B. L., G. B.
1. travnja 2024. - 13:49

Uskrsno je vrijeme, vrijeme od pisanica. Iz godine u godinu postoje jaja i istinski umjetnici koji svojim neobičnim, jedinstvenim, krasnim pisanicama privuku pažnju. Jedan primjer svakako jesu pisanice Konavoke Ivone Perak koje su prava remek-djela.

- Jaja pengam sad već nekih 17 godina i već na prvi susret s voskom i penicom sam uhvatila ruku. Pengam razne motive od cvjetnih do drugih oblika, konovoskog veza do dječjih motiva. Najdraže mi je kad nečiju želju prenesem na jaje. Pengala sam i druge narodne nošnje, ramsku, drnišku, sinjsku, primorsku, župsku itd. Ideja nikad ne fali, a ni volje da ih se prebaci na ljusku jaja - ispričala je kreativna Konavoka koja zareze penicom izvodi voskom koji je mnogo stariji od umjetnice same, ima više od pola stoljeća.

image
Privatni album

- Moji baka i djed su se davnih godina bavili i pčelarstvom pa otud dolazi i vosak koji koristim u izradi, imam i vlastiti obrt - ističe kreativna Konavoka koja osim klasičnog penganja radi i mnoge druge ukrase. Uz standardne pisanice, oslikava Ivona uspješno i jaja od tvrde plastike, a motivi variraju po željama i nadahnuću naručitelja.

Osim konavoske nošnje, Ivona voli oslikavati i dječje motive, a poput prave etnologinje upustila se u istraživanje detalja za izradu i drugih odora dubrovačkog kraja, ali i šire.

image
Privatni album

– To mi predstavlja poseban izazov. Uživam prenoseći nove motive i detalje na jaja - govori Ivona kojoj za rad stalno stižu pohvale, a ljudima se posebno sviđaju ‘svadbena‘ jaja s krunom od cvijeća. Riječ je o plastičnih pisanicama koje prenose dijelove ukrasa konavoske nevjeste po uzoru na starinska konavoska vjenčanja za koja bi mladenci odijevali narodne nošnje. Mladenkina je bila posebno živopisna, na glavi je nosila posebnu kapu urešenu cvijećem. Takav svatovski vijenac danas je moguće pronaći tek u konavoskih KUD-ovima - otkrila je Ivona, inače vlasnica obrta ‘Basta mi‘. 

image
Privatni album

Ona se osim pisanicama podjednako uspješno bavi i izradom dekorativnih vaza, boca, te drvenih i kartonskih kutija za cvjetne aranžmane i pohranu dragocjenosti. Prevladavaju na njima, dakako, motivi konavoskog veza, ali ima i ostalih koje može ‘proizvesti‘ bogata mašta.

29. travanj 2024 06:38