StoryEditorOCM
ZabavaIZGLEDA VAM POZNATO?

Ovo su fotografije koje tope srca i bude najstrastvenija sjećanja: pogledajte koje blago kriju retro profili na Instagramu, totalno će vas oduševiti. Guštajte u uspomenama

Piše Rebeka Pastuović/sd
14. rujna 2022. - 19:35

Proces čovjekovog odrastanja i sazrijevanja, čak i uz zauzetu svakodnevicu, neizbježno mu donosi susret s nostalgijom - neopisivim osjećajem gorko-slatke čežnje za prošlošću, donosi Slobodna Dalmacija.

Dok su neki nostalgični za osobom, mjestom ili osjećajem iz prošlosti, drugi ju osjećaju prema povijesnom ili društvenom razdoblju u kojem bi, prema vlastitoj prosudbi, sretnije živjeli. 

Prilikom svakodnevnog “scrollanja” Instagramom kontinuirano se susrećemo sa “najfriškijim” vijestima, trendovima, i događajima iz čitavog svijeta, ali se tu našla i manja “šačica” profila koji na svome feedu svu pažnju pridaju upravo bajnoj prošlosti za kojom mnogi čeznu.  

1. @theretrosplit

Od raja za zaljubljenike u oldtimer automobile i obožavatelje vintage modnih trendova, do nostalgičara za “starim Splitom”, ovo su naši omiljeni retro Instagram profili. 

 


Ovaj Instagram profil nostalgične tematike pravi je virtualni vremenski stroj, stvoren “ po mjeri” svakog strastvenog obožavatelja grada pod Marjanom.

Bilo da ste “fetivi” Splićanin, novi stanovnik ili ste Split slijedom okolnosti morali napustiti, @theretrosplit garantira vam kvalitetnu dozu ovog šarmantnog grada i pruža utjehu vašoj nostalgiji za njegovom slavnom prošlošću. 

Među prizorima iz života u Splitu prije nekoliko desetaka godina, prisutni su fantastični vizuali starih splitskih kvartova, mode među djevojkama, gospođi u “spizi” na slavnom Pazaru, utrka Fića na Sućidru i “galebarenja” djevojaka na Firulama. Ovaj profil tako sve zainteresirane upoznaje sa starim splitskim običajima i izrazima u samo nekoliko poteza prsta.

Osim toga, zanimljivi feed obiluje i starim fotografijama istaknutih događaja i osoba grada Splita: Olivera i Vesne Dragojević, Miše Kovača, Borisa i Dina Dvornika i drugih.

Zaključujemo - svatko tko odluči baciti oko na ovaj fenomenalan profil, pred sobom će imati praktičnu enciklopediju grada Splita, koja garantira čarobno putovanje u njegovu prošlost, barem na trenutak. 

2.) @Split_spomenar 

Još je jedan vintage profil koji svoju inspiraciju crpi iz povijesti grada Splita, ali s većim naglaskom na tematici svakidašnjeg života Splićanina prije više desetljeća. Sadržaju o svakodnevnoj nekadašnjici života u Splitu doprinose i videoulomci ili fotografije iz Smojinog remek djela Naše malo misto, koje zaista pružaju realističnu sliku i ogledalo termina poznatog i kao “splitsko stanje uma”. 

Svaka fotografija, porijeklom iz obiteljskog foto-albuma ili profesionalnog fotoaparata, popraćena je zanimljivom činjenicom ili dalmatinskom poezijom, čime se upotpunjuje stil ovog profila koji zaista podsjeća na povijesni spomenar. 

Roko i Bepina, mladi parovi u šetnji, baka i unuk na Pijaci, kava na Prokurativama i prijateljice na Rivi samo su neki bezvremenski kadrovi koje @split_spomenar dijeli sa svojim pratiteljima, ali i koje ste, ako živite u Splitu, svjesno ili nesvjesno već rekreirali sa svojim najmilijima. 

3.) @Mirisdjetinjstva 

Instagram stranica namijenjena svima onima koji su odrastali u devedesetima, ali i ranije, svojih skoro devedeset tisuća pratitelja privukla je svoji jedinstvenim sadržajem kojim ih podsjeća na nedvojbeno najljepše razdoblje njihova života.  

Na raznovrsnom feedu ovog profila, među fotografijama retro serijala i filmova na kazetama, retro tehnoloških spravica, nekada trendy igračaka i raznih “izumrlih” grickalica, zasigurno ćete iznenaditi i razveseliti vaše unutarnje dijete. Ako ste spremni na povratak u svoje djetinjstvo bez obzira na razdoblje u kojem ste odrastali, @mirisdjetinjstva vaša je sigurna karta. 

4.) @Softclassics 

Ako ponekad poželite u svoj svakodnevni život unijeti dašak starog Hollywoodskog glamura, ovaj je Instagram profil idealan izbor za vas.  

Na većinski crno-bijelom feedu pronaći ćete stare fotografije kinematografskih ikona poput Elisabeth Taylor, Marlyn Monroe, Clark Gabela, ali  i ostalih zvijezda ovog slavnog povijesnog razdoblja - poput Louis Armstronga, Elvis Presleya i mnogih drugih. Uz to, memorabilni filmski kostimi, svjetski poznate filmske scene iz vintage filmova i prizori iza holivudskih kulisa samo su dio sadržaja kojeg @softclassics dijeli sa svojim pratiteljima.  

S obzirom na mnoge povijesne informacije i fenomenalne filmske preporuke kojima vrvi – ovo je zaista profil iz snova za sve: strastvene filmofile, ali i obožavatelje povijesti. 

5.) @Glamfromvenus 

Poznata je činjenica da je u devedesetim godinama prošlog stoljeća moda doživila veliki “boom”. Različiti krojevi, šarene boje, raznolike teksture i materijali koji su dominirali pistama tijekom tog razdoblja uspješno su šarmirali žene (i muškarce) diljem svijeta. Zbog toga nas ne čudi da i danas mnogi inspiraciju kod odijevanja traže upravo u tom razdoblju.  

Instagram profil orijentiran na modu @glamfromvenus vrvi poznatim retro dizajnerskim komadima i vaša je ulaznica za prvi red na svim poznatim modnim revijama iz devedesetih. 

Popularne dizajnerske kuće poput Versacea, Chanela, Dolce & Gabbane i Roberto Cavalia samo su neke od mnogih koje se kriju iza ovih pompoznih modnih kombinacija. Zato, ako vas mori kronično ponavljanja outfita ili u svoju garderobu želite uvesti poseban retro štih, pronašli smo vam inspiraciju koja vas garantirano neće razočarati.  

6.) @History 

Instagram profil istoimenog, svjetski poznatog TV kanala, svoje objave temelji na važnim povijesnim trenutcima. 

 Stare fotografije i videozapisi ključnih povijesnih osoba i trenutaka na ovom su profilu popraćene informacijama o samom događaju i vremenskim razdobljem kojem pripadaju. Zanimljiv je i set objavi pod oznakom #Thisdayinhistory, kojim @history na spontan i pristupačan način upoznaje svoje pratitelje sa zanimljivim situacijama upravo na dan kada su se, prije više desetljeća i zbile. 

Od tragične smrti princeze Diane, do erupcije vulkana Vezuva i fotografija iz djetinjstva “velikih” ljudi čije su uloge bile ključnje u povijesti svijeta, ovaj profil impresivna je virtualna enciklopedija koja nam daje zanimljivi pristup i uvid u prošlost svijeta u kojem živimo. Naposlijetku, "Historia est magistra vitae. - Povijest je učiteljica života."  

7.) @Voebi_classics 

Svaki u srcu istinski ljubitelj automobila složit će se s tvrdnjom da niti jedan moderni model ne može nadmašiti ljepotu i kvalitetu kao kod onog starinskog. Prekrasna izrada, fantastičan retro dizajn, karakterističan zvuk motora i miris kože zaista pričaju priču svakog starinskog vozila. Upravo ovi faktori čine ga obožavanim i među onima, inače indiferentnima kada su u pitanju automobili.  

@voebi_classics odličan je Instagram profil za sve zaljubljenike u oldtimer retro vozila, jer osim “raja za oči” kojeg nudi svakom pratitelju svojim impresivnim fotografijama automobila, također i priča jedinstvene priče kojeg svako od njih krije.  

Kao što možemo zaključiti iz priloženog, povratak u dane koji nam bude nostalgiju zahvaljujući Instagramu nikada nije bio lakši. Neka vam ovi šarmantni retro profili, osim prilike da zavirite u prošlost, budu i  inspiracija da u ovo moderno doba kojem vladaju ekrani, minimalizam i modernizam, unesete dašak vintage štiha.  

 

  

  

  

  

23. svibanj 2024 15:17