StoryEditorOCM

Otišli ste na plažu u podne i skroz izgorjeli? Smutite ovu mast za brzu pomoć kod opeklina od sunca. Spasit će vas

Piše Javorka Luetić/SD
22. lipnja 2023. - 14:55

Briga o zaštiti kože od ultraljubičastih sunčevih zraka posebno je važna u ljetnim mjesecima. Koža je ljeti puno izloženija, a zbog toga su moguće ozbiljnije opekline. Naravno, ne smijete zanemariti dugoročni rizik, odnosno rizik od raka kože, koji je usko povezan s izlaganjem kože suncu bez odgovarajuće zaštite.

No, čak i ako ste jako oprezni, mogući su ponekad propusti. Dakle, vi ili vaši najmiliji možete izgorjeti na suncu unatoč oprezu, stoga je dobro biti spreman na ovakve probleme. Mast za opekline, koju predstavljamo u nastavku može brzo smiriti nadraženu, opečenu kožu i ubrzati proces zacjeljivanja. Nije korisna samo kao brza pomoć kod opeklina od sunca, već je pogodna i za svakodnevnu njegu kože.

image
Dusko Marusic/Cropix

Sastojci:

½ šalice gela aloe vere

200 grama kokosove masti

10 kapi eteričnog ulja lavande

10 kapi eteričnog ulja paprene metvice

5 kapi eteričnog ulja čajevca

Upute za izradu masti:

Kokosovu mast prebacite u vatrostalnu posudu koju stavite u posudu u koje ste ulili malo vode. Zagrijte na laganoj vatri dok se kokosova mast ne otopi.

Zatim u kokosovu mast dodajte gel aloe vere te eterična ulja lavande, paprene metvice i čajevca. Sve sastojke miješajte ručnim mikserom dok ne dobijete konzistenciju poput klasične kreme. Zatim smjesom napunite staklene posude ili čaše i zatvorite ih poklopcima.

Ako želite da mast za njegu kože nakon sunčanja zadrži kremastu konzistenciju, morate je čuvati na temperaturi nižoj od 21 stupanj Celzija. Na višoj temperaturi kokosovo ulje će se početi topiti, što naravno ne znači da će mast u ovom slučaju postati beskorisna. Učinkovitost masti ostat će praktički nepromijenjena unatoč različitom izgledu i konzistenciji. Po želji mast možete ponovno izmiksati da bude sličnija kremi.

Mast možete čuvati i u hladnjaku - rezultati će biti posebno dobri jer će hladna mast omogućiti izraženije smanjenje crvenila kože, svrbeža, osjećaja pečenja i drugih neugodnih simptoma povezanih s opeklinama od sunca.

Zašto baš ova kombinacija sastojaka?

Gel skriven u lišću aloe vere može se pohvaliti protuupalnim svojstvima. Tako umiruje nadraženu kožu, čemu pridonosi i rashlađujući učinak gela koji je povezan s njegovom konzistencijom. Osim toga, gel aloe vere izvrstan je izvor antioksidansa i drugih tvari koje potiču regeneraciju oštećene kože.

Eterično ulje lavande također može pomoći u bržoj regeneraciji kože, što će pružiti i analgetski učinak. Riječ je o eteričnom ulju koje je posebno korisno kod opeklina, kod kojih na koži nastaju i sitni mjehurići - ne samo kod opeklina od sunca, nego općenito.

Eterično ulje paprene metvice koristi se zbog učinka hlađenja. Ulje ugodno hladi kožu, slično kao aloe vera, no to naravno ne znači da ga možete koristiti u nerazrijeđenom obliku. Riječ je o vrlo jakom eteričnom ulju koje se prije upotrebe mora razrijediti jer u protivnom možete dodatno iritirati kožu.

Dodatkom eteričnog ulja čajevca pojačano je protuupalno djelovanje masti za njegu kože nakon opeklina od sunca. Mast će tako djelovati vrlo umirujuće na kožu. Eterično ulje čajevca također će potaknuti zacjeljivanje kože.

Tu je i kokosovo ulje koje je korisno za razne kožne probleme, od suhe kože i dermatitisa do opeklina od sunca. Kokosovo ulje djeluje protuupalno, umiruje kožu i opskrbljuje je blagotvornim masnim kiselinama koje ubrzavaju njezino zacjeljivanje.

28. travanj 2024 07:59