StoryEditorOCM
ZabavaARITMIJA

Nova studija pokazuje da su umjetno zaslađena pića povezana s rizikom od nepravilnog rada srca

Piše dv
7. ožujka 2024. - 07:01

Prema novoj studiji koju su prenijeli američki mediji, pijenje dvije ili više litara tjedno umjetno zaslađenih napitaka, što je ekvivalent dnevnoj konzumaciji prehrambene sode prosječne veličine u restoranima brze hrane, povećava rizik od fibrilacije atrija za 20% u usporedbi s ljudima koji ih ne konzumiraju.

Fibrilacija atrija je oblik nepravilnog rada srca (aritmija) koji je posljedica poremećaja električnih signala srca. Fibrilacija atrija je najčešća vrsta aritmije.

image
Shutterstock

Pijenje sličnog broja pića s dodanim šećerima povećava taj rizik za 10 posto, dok je pijenje litre čistog, nezaslađenog soka, poput soka od naranče ili povrća, povezano s 8 posto smanjenim rizikom od fibrilacije atrija, navodi se u studiji.

Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Pennsylvania, rekla je za CNN: "Ovo je prva studija koja je izvijestila o povezanosti između beskaloričnih i niskokaloričnih zaslađivača te zaslađenih pića i povećanog rizika od fibrilacije atrija."

Znanstvenica vjeruje da je "potrebno više istraživanja o tim pićima kako bi se potvrdili ovi nalazi i u potpunosti razumjele sve zdravstvene posljedice povezane sa srčanim bolestima i drugim stanjima".

U međuvremenu, voda ostaje najbolji izbor, a prema ovoj studiji, zaslađena pića bez kalorija ili niske kalorijske vrijednosti treba ograničiti ili izbjegavati.

05. svibanj 2024 05:28