StoryEditorOCM
GastroBAŠ KAO BAKINA

Starinska pita od kruške uvijek prva nestaje sa stola, donosimo provjereno dobar recept

Piše MOZAIK SD
8. studenog 2022. - 07:16

Dvije najvažnije stavke dobre starinske pite su prhko tijesto i slatke kruške. Za početak, ako je potrebno, zaputite se na tržnicu ili u obližnji voćnjak i nabavite najslađe primjerke voćki. Neka budu dovoljno zrele i slatke, a potom od njih napravite aromatično punjenje koji ćete smjestiti između dva sloja mekanog, prhkog tijesta. Kruške možete začiniti dodacima po želji, mi smo u ovom slučaju koristili tek med i grožđice no dobra ideja bit će i vanilija, cimet, pa čak i ribana tonka, piše Dobra hrana.

Tijesto za ovu pitu nije klasično prhko, u njega se dodaje i kiselo vrhnje i jaje te žličica praška za pecivo, no postupak pripreme je isti. Nemojte ga predugo mijesiti kako ne bi bilo žilavo, a kada ga podijelite na dva dijela, prvi najprije ispecite "na slijepo", a drugi prije pečenje dobro izbodite vilicom kako bi para mogla izlaziti te kako se tijesto ne bi diglo. U slučaju da ne želite da se rupice vide, kasnije pitu jednostavno možete posipati šećerom u prahu. Također, tijesto će biti bolje ako u hladnjaku odstoji preko noći, ali ako pitu želite napraviti još danas, možete ga peći već nakon jedan do dva sata.

image

pita od krušaka

Neja Markičević/Cropix

SASTOJCI:
Tijesto:

300 g brašna

150 g maslaca

50 g šećera

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje

žličica praška za pecivo

Nadjev:

5-6 krušaka

2 velike žlice meda

malo grožđica - ovisno koliko volite

25 g maslaca

PRIPREMA:

Za tijesto prvo pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte i sve preostale sastojke pazeći da je maslac hladan. Sve zajedno zamijesite, ali imajte na umu da tijesto ne smije biti ljepljivo pa slobodno dodajte još malo brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odmori u hladnjaku preko noći. Za nadjev naribajte kruške, dodajte im malo meda, maslaca i grožđica. Kuhajte kojih desetak minuta dok ne ispari tekućina. Zatim, tijesto prepolovite na dva dijela, razvaljajte pa stavite jednu polovicu na dno namašćenog pleha, prekrijte papirom za pečenje i dodajte nekakav teret (primjerice suhi grah ili slanutak). Pecite tako 20-ak minuta. Zatim na to dodajte nadjev, a potom drugi dio tijesta. Nabockajte vilicom prije pečenja. Pecite pola sata na 180°C. Kad se ohladi, možete posipati šećerom u prahu, piše Dobra hrana.

 

10. svibanj 2024 02:14