StoryEditorOCM
GastroJEDITE PAMETNO

Kad si gladan nisi svoj: što napraviti kada vas pred spavanje uhvati nekontrolirana glad? Ovih pet obroka su ‘najmanje zlo‘

Piše MOZAIK SD
10. veljače 2022. - 13:59

Svima nam se to zna dogoditi, obučemo pidžamu, operemo zube s nadom da više ništa nećemo ubaciti 'u usta' i onda počne ona nekontrolirana glad koju ne možemo ignorirati uz najbolju volju, donosi Slobodna Dalmacija.

Kako piše Večernji list, važno je odabrati nutritivni zalogaj koji je bogat proteinima kako bi pomogao kod kontrole šećera u krvi i pružio zadovoljstvo. Stručnjaci savjetuju da se zadnji obrok odvoji od odlaska u krevet i jede najkasnije do sat vremena prije odlaska na počinak.

Što jesti kad ste gladni pred spavanje?

1. ORASI

image
Maisant Ludovic/Hemis.fr/AFP

Kruljenje u trbuhu odaje da nam treba kalorija i nutrijenta, pa je onda pametno jesti namirnice koje ih nude. Proteini, vitamin E, vlakna, minerali, nezasićene masne kiseline… sve se to nalazi u orasima, a samo jedna šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nemojte pretjerivati jer su orasi kalorijska bomba.

2. BANANA

image
Jakub Porzycki/AFP

Osim što su ukusne, mogu vam pomoći i da brže utonete u san. Sadrže kalij koji opušta mišiće ali i triptofan koji će poboljšati raspoloženje ali i pomoći da dobro spavate. A za dobro spavanje je još bolja kombinacija banana i maslac od kikirikija.

3. GRČKI JOGURT S VOĆEM

image
Brett Stevens/AFP

Ako vam se da utrošiti malo vremena na obrok, onda je odličan izbor grčki jogurt s bademima i bobičastim voćem jer sadrže i proteine i zdrave masnoće i ugljikohidrate, a takva kombinacija će brinuti o kontroli šećera u krvi, ali će i spriječiti da se tijekom noći budite.

4. RIŽIN KOLAČIĆ S MASLACEM OD KIKIRIKIJA

Nutricionisti se slažu da se radi o odličnom odabiru prije odlaska u krevet jer je maslac od kikirikija pun proteina i masnoća a rižini keksi sadrže ugljikohidrate. Ovaj trio je idealan za držanje šećera u krvi pod kontrolom tijekom noći.

5.SUHE SHITAKE GLJIVE

image
Nico Tondini/AFP

Jedan od najboljih izvora vitamina D koji će pomoći da dobro spavate, a ovakve gljive možete lako nabaviti, objavio je Večernji list.

28. travanj 2024 06:35