StoryEditorOCM
Dalmacijatriljska tvornica mogla bi pronaći izlaz iz problema

Veliki obrat u Trilju: ‘Oporaba’ će preuzeti i spasiti posrnulu ‘Cetinku’

Piše PSD.
23. ožujka 2009. - 18:42
‘Oporaba’ je u radnoj zoni Čaporice izgradila pogone za reciklažu PET-ambalaže i starih autoguma te joj je cilj Trilj pretvoriti u hrvatski centar proizvodnje polimera

Tea Radić                                                    Toni Paštar / EPEHA
Ako centrala Hypo leasinga u Klagenfurtu potvrdi odluku vodstva svoje ispostave u Zagrebu, prošlotjedni opravdani prijedlog radnika “Cetinke international” da se nad ovom tvrtkom otvori stečaj postat će bespredmetan, a triljska tvornica će poput mitskog feniksa doživjeti novi uzlet.

“Cetinku” bi trebala preuzeti i ponovno pokrenuti tvrtka “Oporaba”, koja je u triljskoj radnoj zoni Čaporice izgradila proizvodne pogone za reciklažu PET-ambalaže i starih autoguma. S “Cetinkinim” PVC-om “Oporaba” namjerava Trilj pretvoriti u hrvatski centar proizvodnje polimera.

- Uprava Hypo leasing Hrvatska, koja je najveći vjerovnik i zapravo hipotekarni vlasnik “Cetinke international”, prihvatila je naš program u kojem smo ponudili preuzimanje tvornice, svih financijskih obveza, svih radnika i njeno tehnološko unapređenje.

Sada čekamo odgovor iz centrale Hypo leasinga u Austriji, koji bi trebao stići najkasnije za tri tjedna. Ako odgovor bude pozitivan, a uvjereni smo da hoće, odmah krećemo s tehničkom pripremom pogona, a najkasnije početkom svibnja ponovno će se pokrenuti proizvodnja - s puno optimizma kaže Tea Radić, direktorica tvrtke “Oporaba”.

- Na ovom projektu radimo nekoliko mjeseci. U Hypo leasingu Hrvatska u “Oporabi” su prepoznali partnera koji ulijeva povjerenje. Josip Delaš, član Uprave Hypo leasinga Hrvatska, izvijestio nas je da je program preuzimanja “Cetinke”, koji je ponudila “Oporaba”, prošao sve njihove razine odlučivanja. Kako se radi o značajnim sredstvima, potrebna je verifikacija Hypo centrale u Klagenfurtu - kaže mr. Gordan Arambašić, direktor “Cetinke international” koji je, zajedno s ljudima iz “Oporabe”, izradio program restrukturiranja i konsolidacije triljske tvornice.

Osim pokretanja dosadašnje proizvodnje PVC folija, koje namjerava finalizirati u dohodovno atraktivnije proizvode, “Oporaba” odmah po preuzimanju triljske tvornice u dijelu sada praznih pogona najavljuje uvođenje novih tehnologija i novih proizvoda.

Zaposlit će još 80 djelatnika

To će biti proces od nekoliko mjeseci u kojemu će se postupno povećavati broj zaposlenih koji bi se, prema sadašnjim planovima, trebao zaustaviti na oko 150. Među njima bi bilo i dosadašjih 67 zaposlenika “Cetinke international”, koji već sedam mjeseci nisu dobili plaću. Njima bi “Oporaba” od dana preuzimanja “Cetinke” svakoga mjeseca uz redovnu isplaćivala i jednu zaostalu plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 04:05