StoryEditorOCM
Dalmacijazaštitnik gornjeg sela na ŠOLTI NA neobičnoj fotografiji

VATRA I VODA Sveti Ivan Svitnjak ‘došao’ u plamenu

Piše PSD.
26. lipnja 2010. - 14:13

U doba blagdana svetog Ivana Krstitelja Dalmacija zabljesne svitnjacima. Znanstvenici tumače da su to ostaci pretkršćanskih kultnih običaja, koji su se uklopili u nove religijske uzance, a prema pučkom vjerovanju, posljednji starozavjetni prorok Ivan, koji je u Jordanu krstio Isusa, zaštitnik je voda i vrela, pa su se u nekim krajevima ljudi kupali prije izlaska sunca na ovaj blagdan.

Prema drevnoj tradiciji pale se i preskaču velike vatre uz riječi: “Od Ivana do Ivana, od vode do vode, da me noge ne bole! I ruke, i noge, i glava, i duša...” Pjesma ide dalje, u molitvu za cijelo malo misto: “Od Ivanje do Petrove - da nas vile ne pohode...”

Stotinama godina takva je tradicija i Gornjeg Sela na Šolti, gdje se u slavu patrona oko noćnog svitnjaka okupljaju svi mještani i brojni gosti. Užežin fešte Goripojani su postili, kadili vinograde, palili hrpice smilja dodajući blagoslovljeno cvijeće i grančice maslina, na ramenima nosili kip zaštitnika u procesiji.

Zvona su zvonila cijelu noć, a s kampanela su se ispaljivale “rokete”. 14-godišnjeg Antonija Bratima ove je godine nebeski Ivan Svitnjak posebno obdario. Na fotografiji mu je ostavio svoj gorući lik i poruku: Toni, i dalje dobar budi!

damir ŠARAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:06