StoryEditorOCM
ForumPOPUŠILI SU

Mlađima od 15 godina bit će zabranjeno kupovati cigarete do kraja života! Ova država uvodi prohibiciju, cilj im je postupno zabraniti duhan svima

Piše S.Pg.
15. prosinca 2022. - 17:31

Počevši od 2023. godine, mlađima od 15 godina na Novom Zelandu će biti zabranjeno kupovati cigarete - do kraja života. Ova je država u utorak donijela zakone koji imaju za cilj spriječiti maloljetnike da ikad postanu pušači, što uključuje doživotnu zabranu prodaje cigareta svima rođenima nakon 2008.

Prema tim novim zakonima, koji stupaju na snagu sljedeće godine, dob za pušenje od 18 godina u zemlji bi se povećavala iz godine u godinu dok se naposlijetku ne bude odnosila na cijelo stanovništvo.

Do ovoga ne dolazi iznenada. Još 2011. godine Novi Zeland je prvi put najavio svoje planove za trajno smanjenje pušenja na ispod pet posto stanovništva do 2025., a to se odnosi na sve etničke skupine, uključujući autohtone Maore i stanovnike pacifičkih otoka.

Tijekom godina, cijena kutije cigareta je podignuta na jednu od najviših u svijetu, oko 20 dolara. Uz ove već postojeće mjere, pušenje se jako smanjilo. Nacionalna stopa pušenja prepolovila se u posljednjem desetljeću. Prema vladinoj statistici, samo osam posto odraslog stanovništva Novog Zelanda pušilo je svaki dan 2022. godine.

"Ovaj zakon ubrzava napredak prema budućnosti bez duhanskog dima", izjavila je u utorak pomoćnica ministrice zdravstva Ayesha Verrall. "Tisuće ljudi živjet će duže, zdravije živote." Do kraja sljedeće godine 90 posto od 6000 trgovaca duhanskim proizvodima u zemlji izgubit će licence. Razina nikotina u duhanu i proizvodima za cigarete mora se značajno smanjiti prema novim zakonima, čineći pušače manje ovisnima. Prekršitelji novih pravila mogli bi biti kažnjeni globom do 150.000 novozelandskih dolara ili otprilike 96.000 dolara.

Zagovornici borbe protiv pušenja naglasili su potrebu uključivanja zajednica Maora i pacifičkih otoka, koji su se prvi put upoznali s duhanom tek nakon što su ga donijeli europski doseljenici krajem 18. stojeća, koristeći ga kao sredstvo plaćanja odnosno razmjene u trgovini raznim robama.

Otprilike četvrtina odraslih Maora pušila je svaki dan, počevši od svoje 14. godine, prema vladinim podacima. Oni su također u većoj mjeri patili od bolesti povezanih s pušenjem u usporedbi s drugim etničkim skupinama. Novi zakoni naišli su na kritike među desničarskim zastupnicima u parlamentu, koji su tvrdili da će zabrana potaknuti crno tržište i utjecat na egzistenciju vlasnika trgovina koje prodaju cigarete.

"Ovo će potaknuti trgovinu duhanom s visokim udjelom nikotina na crnom tržištu, prisiljavajući one ovisne o cigaretama da krše zakon kako bi udovoljili svojoj navici", rekla je u utorak Brooke van Velden, zamjenica čelnika stranke ACT. "Bande će trljati ruke od veselja."

Vlada je još ranije priznala da bi, unatoč dobrobitima za javno zdravlje, novi zakon mogao pridonijeti povećanom švercu od strane organiziranih kriminalnih skupina.

Novi Zeland nije prva zemlja koja je uvela zakone usmjerene na radikalno smanjenje pušenja. Godine 2004. Irska je prva zabranila pušenje u pubovima i na radnim mjestima te u javnom prijevozu, što je potaknulo desetke zemalja da uvedu slične zakone.

28. travanj 2024 01:21