Svi su ludi za crinckle keksićima ili raspucancima, ljepotanima od čokolade uvaljanima u šećer u prahu koji zbog širenja smjese pri pečenju imaju izgled koji podsjeća na šišarke prekrivene snijegom. Upravo zbog toga mnogi ih smatraju božićnim kolačićima.
Kako u Dalmaciji šišarke imamo, no snijega u pravilu baš i nema, ne bi li bilo bolje prizvati asocijacije na nešto što nam je bliže, recimo aromatične limune koji dozrijevaju baš potkraj jeseni i tijekom zime? To je samo jedan od razloga zašto vam predlažemo da ovih blagdana napravite crinckle keksiće ili raspucance s limunom umjesto s čokoladom.
Tko god ih je probao kaže da su savršeni, bogatog okusa i jako fini i prhki. Eto to je drugi razlog zašto vam ih predlažemo.
Crinckle keksi s limunom
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
120 g maslaca
1 jaje
1 domaći limun
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
1 žlica škroba
šećer za valjanje
Priprema:
Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa im dodajte sok i koricu limuna te jaje i ponovno miksajte dok smjesa nije svijetla i glatka. Postupno uz miješanje dodajte brašno, škrob i prašak za pecivo pa smjesu pospremite u hladnjak da se stisne.
Potom žličicom vadite smjesu, oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kristal šećer, pa u šećer u prahu te ih posložite u lim obložen papirom za pečenje ostavljajući bar 2.5 cm razmaka.
Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Ako kroz 8 ne popucaju, izvadite lim, lupnite njime o tvrdu podlogu pa ga vratite u pećnicu. Taj će potez potaknuti širenje smjese.