StoryEditorOCM
DubrovnikBUĐENJE S POGLEDOM |

PALACIO CELESTE Pogledajte kako je ugledni splitski arhitekt Duje Kaliterna uredio dvoetažni prostor u Božidarevićevoj

Piše Ahmet Kalajdžić
foto: Dean Tošović i Tonči Plazibat/Cropix
29. svibnja 2021. - 12:51

Pariz ima svoj Montmartre, a Dubrovnik Božidarevićevu ulicu.

U ulici nazvanoj po jednom od najvećih slikara renesansnog Dubrovnika, Nikoli Božidareviću, gdje su svojedobno živjeli i(li) stvarali poznati dubrovački umjetnic, Josip Škerlj, Antun Masle, Joško Baica, Feđa Šehović, Miljenko Vikić, Miše Martinović, upravo je okončano uređenje luksuznih apartmana nazvanih "Palacio Celeste".

Interijer odiše atmosferom Dubrovnika iz razdoblja od kraja Dubrovačke Republike i dolaska Habsburške Monarhije, o čemu autor uređenja, poznati splitski arhitekt Duje Kaliterna, kaže:

– Smješten u nekadašnjem derutnom dvoetažnom stambenom prostoru, "Palacio Celeste" predstavljao je pravi izazov za projektiranje. Najteža je bila dobra organizacija prostora, a pokušali smo slijediti originalni raspored prostorija s centralnom ''saločom'' (prijamni prostor), i to smo uspjeli, kao i brojne povijesne detalje i komade namještaja koji su ostali do današnjih dana. No, sad su brižno restaurirani. Izazov je bio dobiti i osjećaj prostornosti. Prostorije nisu velikih dimenzija, pa smo s bojama i odabirom materijala vizualno otvorili prostore, a prirodnim materijalima kao što su drvo, lan, pamuk stvorili smo ugodan ambijent - govori Kaliterna, dizajner interijera zaslužan za (pre)uređenje brojnih luksuznih hotela diljem Jadrana.

image
PALACIO CELESTE PRAVI JE ARHITEKTONSKI DRAGULJ NA SAMOM STRADUNU
Dean Tošović

- I rasvjeta djeluje blago i diskretno, sve smo podredili ugodnom odmoru. Uspjeli smo "otvoriti" stropove i stara je konstrukcija postala vidljiva te pridonosi ukupnom ugođaju - kaže nam splitski arhitekt.

Što reći o "Palacio Celeste"? Prostor dvoetažnog stana u renesansnoj jezgri Grada sačuvao je dušu minulih vremena, o čemu svjedoče i do najsitnijeg detalja stručno restaurirani primjerci starog namještaja: od komoda s izvornim porculanskim jedaćim i priborom za kavu ili čaj te keramičkim bokalom za vodu.

Tu je i stari, izvrsno obnovljeni stol u lobiju kao i, neki bi rekli, prastari "Singer" stroj za šivanje, starinski "buro" dubrovački naziv za ormarić za čuvanje posteljine, ovdje s pretincima za čaše i rozolin, tradicionalni liker od ruža. Jedan je to od rijetkih sačuvanih primjeraka namještaja bez kojeg se prije nije mogla zamisliti ni jedna viđenija plemenitaška, ali ni građanska kuća.

Palacio Celeste raspolaže s četiri jedinice, dvije de luxe dvokrevetne sobe i dva Junior suitea, a funkcionira po principu bed & breakfast, koji se služi u Cele Gourmet & Lounge Baru. Smješten na samom Stradunu, Cele Gourmet & Lounge Bar jedno je od omiljenih gastronomskih odredišta u gradu, ponuda doručka bogata je i raznovrsna, od obilnog engleskog doručka, omleta s povrćem, kroasana, poširanih jaja na nizozemski način (Holandez doručak), fitness varijante sa žitaricama i voćnog smoothieja do slasnog francuskog tosta i mekanih američkih palačinki.

27. travanj 2024 16:46