StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRecept za pet

Snažan antioksidans koji čisti pluća: Uklanja sekret i ublažava pušački kašalj, a sve sastojke za pripremu imate doma

Piše dv/ JL, Dom i dizajn
11. veljače 2024. - 10:29

Ovih dana vladaju viroze i prehlade, svi nešto kašlju, a mnogi se kunu da takvo stanje značajno ublažava - đumbir.

Zingiber officinale iliti đumbir je trstici slična biljka, čije stabljike mogu doseći i do 1,5 m. Ima uske zelene listove i žućkasto roze cvjetove. Prema dostupnoj literaturi, đumbir potječe iz bujnih tropskih azijskih šuma, međutim, danas se uzgaja kao kultura u tropskim i suptropskim zemljama, piše Dom i dizajn.

image

Plodovi đumbira

Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp

Najveći proizvođač današnjice je Indija, a slijede je Nigerija, Jamajka, Sierra Leone, Haiti… Na našem tržištu može se pronaći svjež, u obliku gomolja, ali i u obliku praha, kao začin, a ponegdje i kao ušećerena delikatesa. Svježi gomolj je aromatičan, pikantan i ugodnog mirisa.

Očito su i naši sugrađani prepoznali dobrobit đumbira pa je postao prilično dostupan u našim trgovinama. No, imate li vrt, nema razloga da ga sami ne uzgojite. Ovdje možete proučiti kako pripremiti sadnice za proljetnu sadnju.

image

Ovo je pravi antioksidans

/Shutterstock

 

Ako imate problema s pušačkim kašljem, imamo recept koji će vam pomoći u izbacivanju sluzi i očistiti bronhije. Recept je: 1 žlica jabučnog octa, komadić svježeg korijena đumbira (veličine 6-8 mm), 1 žlica kokosovog ulja i 1 čajna žličica meda. Pripremite tako da narežete đumbir na komade i stavite ga u čašu vode. Prokuhajte i ostavite da se piće ohladi. Ako imate jaki kašalj dodajte kokosovo ulje, jabučni ocat i med. Sve to popijte na eks, savjetuju iz D&D-a.

23. travanj 2024 08:36