StoryEditorOCM
GastroGASTRO BAŠTINA

Sad je vrijeme za napraviti liker od pupova narančina cvijeta. Donosimo dva recepta za liker koji su stari Dubrovčani cijenili i nosili na dar Osmanlijama

Piše Maja Rilović Koprivec
12. travnja 2024. - 08:56

Naranče i limuni u punom su cvatu. Sad je vrijeme za napraviti liker od cvjetića naranče. Poručuje to Jadre Ničetić  dubrovačka gastro istraživačica, autorica bestelera Dubrovački komini u kojem je sažela povijesne i tradicionalne recepte, savjete i mudrosti Dubrovnika i njegove okolice. Mnogi su stari recepti otrgnuti iz povijesnog zaborava, njenim  marnim istraživanjem, a također ih nesebično dijeli sa svoje Facebook grupe Dubrovačka gastro tradicija. Donosimo dva recepta za liker od narančina cvijeta kako se nekada u dubrovačkim kominima radio, obavezno od  pupoljaka, a ne rascvjetana cvijeća.  

I. LIKER OD CVJETOVA LEMUNA I NARANČE 

Po kila cukara se kuha 10 -15 minuta s po litre vode u koju treba staviti štapić razrezane vanilije i lemunovu koricu. Napose ispržiti (karamelizira) 1-2 ožice cukara s malo vode pa uliti u gornju smjesu. Kad se ohladi, dodati 6 deka narančinih i lemunovih pupova, jedan list ljute naranče, a na finimentu dodati kvarat litre špirita ili jake rakije. Dobro zatvoriti i ostaviti da tako stoji. Cijediti prema potrebi. 

Taj se liker nekada jako cijenio i često se stavljao u kolače, a zovu ga i voda od narančina cvijeta. 

image

Naranče u cvatu

Maja Rilović Koprivec/

II.  LIKER OD NARANČINA CVIJETA 

– Taj se liker često pio prije spavanja za mirnu noć. Spominje se i u popisu darova koje su stari Dubrovčani nosili Osmanlijama, toliko je bio cijenjen  – kaže Ničetić.

U litru rakije staviti 10 deka narančinih pupova i cvjetova da stoje 4 dana. Nakon toga procijediti i dodati 30 deka cukara prokuhanog u po litre vode pa dobro izmiješati i uliti u boce. 

29. travanj 2024 19:27