StoryEditorOCM
DalmacijaDalmacija u plamenu

Vjetar raznosi vatru u svim smjerovima: kod Đevrski izgorjela okolna brda, vatrogasci još uvijek vode bitku kod Bribira, veliki požar i na Mljetu

Piše PSD, N. Glučina, Šibenski.hr, B. Ćosić, Hina
23. kolovoza 2017. - 01:58
pozar_bribir7-220817

23:58 - Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak navečer kako požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu nije pod kontrolom, a u srijedu rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna, te je zatražena i pomoć četiri kanadera.

''Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili'', rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći.

Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

Preko noći na Promini 150 gasitelja, kod Đevrsaka 24

U Šibensko-kninskoj županiji preko noći na srijedu ostaju aktivna dva požara, onaj koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana.

Požar koji je u utorak buknuo u Đevrskama pod kontrolom je, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

„U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini“, doznajemo u Županijskom centru 112.

Kako nam je ranije kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar koji je na Promini buknuo u četvrtak 17. kolovoza, pod kontrolom je i preko noći ostaje 150 vatrogasaca i vojnika.

23:22 - Nova TV javlja da u Đevrskama gori najveći požar od svih koji haraju u Dalmaciji. Izgorjela su sva okolna brda. Srećom kuće su spašene. Vatra se spustila na drugu stranu. Vjetar stalno pojačava, raznosi vatru u svim mogućim smjerovima.

Vatrogascima u Ostrovici došlo je pojačanje. Ostrovica trenutno nije ugrožena, ali požar se širi na drugu stranu, prema Šibensko-kninskoj županiji.

23:10 - U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u Osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini – doznaje ŠibenikIN u Županijskom centru 112.

22:40 - Vatrogasci još uvijek vode bitku u okolici Bribira. Svako toliko vatra se nošena jakim vjetrom ponovno rasplamsava i širi, javlja N1.

21:34 - Vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić potvrdio je da je još aktivan požar kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji, javlja N1.

"Upravo se prebacujem na Bribirsku glavu, a s nama ide i autocisterna kao pomoć gasiteljima na terenu. Situacija je prilično teška jer je vatrena linija velika. Jednostavno trebamo po prioritetima čuvati vatru preko noći", kazao je Dukić.

21:30 - Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre koji su kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao - kazao je za ŠibenikIN županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

20:57 - Kako doznaje N1, u utorak navečer požar je buknuo i na Mljetu. Gasi ga 30 vatrogasaca. Još 50 vatrogasaca spremno je na kopnu, i ukoliko bude potrebno, bit će uvedena trajektna linija koja će ih prebaciti na Mljet.

20:40 - Požar u naselju Korde stavljen pod nadzor. Vatra je još u brdu iznad naselja, ali kuće nisu ugrožene.

20:09 - Zbog požara koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradin, doznaje se večeras iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor.

„Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu“, kažu u šibenskom ŽC112.

20:03 - Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća, priopćeno je kasno popodne iz Ministarstva obrane RH.

Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg, čuvajući sigurnom trasu autoceste A1 Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivim.

U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenik, kojeg su dva kanadera CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja.
 
Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak, gdje je odmah upućen kanader, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

19:02 - Oko 16 sati i 30 minuta planuo je požar u selu Korušce sa sjeverne strane Kozjaka, javlja Dalmacijadanas.

Kuće u Korušcima su obranjene. Opožarena površina još se ne zna, no vatrogasci kažu da je velika.

– Obranili smo kuće, to je najvažnije. U gašenju požara sudjeluju vatrogasna snage s područja Kaštela, Trogira i Solina. Puno nam je pomogao kanader koji je izbacio desetak vodenih bombi, a i dalje će biti prisutan do zalaska sunca – kazuje za Dalmacijadanas zapovjednik Bilić.

Dobra vijest je da je vjetar počeo slabiti u odnosu na stanje prije sat-dva, kada je bilo vrlo jakih udara zapadnjaka.

17.46 - Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je u utorak buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića.

"Izgorjelo je 5,5 hektara od čega su pola maslinici, a ostalo makija i šuma," rekao je Martinić Hini.

Po njegovim riječima u jednom trenutku situacija s vatrenom stihijom bila je "vrlo ozbiljna" pošto je vjetar mijenjao smjer,  te je preusmjeravao širenje požara. Vatra se u jednom trenutku približila i  stambenim objektima, no munjevitom akcijom vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara.

U gašenju su sudjelovala vatrogasna društva iz Supetra, Pučišća, Selca i Bola.

Požar i kod Imotskog

U poslijepodnevnim satima u utorak izbio je požar u samom predgrađu Imotskog kod Medvidovića Drage te na dijelu Glavine Donje.

Požar je zahvatio nekoliko hektara guste bjelogorične šume i niskog raslinja i vrlo se brzo širio prema kućama.

Članovi JVP Imotski te DVD Imotski, Zagvozd i Lovreć odmah su izišli na teren, a kada je požar pojačan u pomoć su pristigla i dva protupožarna helikoptera.

Sva sreća da na tom području u neposrednoj blizini kuća nema  nego svega nekoliko stabala crnogorice, a stala je i bura jer bi širenje požara bilo kudikamo brže i opasnije.

Požar je nešto iza 17 sati stavljen pod kontrolu, ali će na požarištu ipak ostati dežurne ekipe vatrogasaca.

16:50 - Na području  Zadarske županije u utorak poslijepodne aktivno je još nekoliko požarišta, ali su sva  pod kontrolom vatrogasnih snaga, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković.
 Trenutačno je najlošija situacija na području Miranja i Ceranja na benkovačkom području, gdje vatrogasci zbog minski sumnjivog prostora nisu u mogućnosti ući u teren, no unatoč tome,  nisu ugroženi ljudski životi kao ni stambeni i gospodarski  objekti.

Zadarska je županija u suradnji sa zadarskom Općom bolnicom te Domom za stare i nemoćne  osigurala  prehranu za sve snage na terenu, ističe se u priopćenju.

16:41 - Protupožarni zrakoplovi  iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a.

Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji.
Također, dva Airtractora, koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke, sudjeluju i u gašenju požara  u Popovićima kod Benkovca.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti su za angažman na terenu  189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i splitskoj Lori. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Požari u Dalmaciji vide se i iz svemira: ogromni oblak dima došao je sve do Italije​

Pogledajte timelapse snimku požara na Hvaru koji je progutao sto hektara šume

16:18 -  Čuveni starorimski logor Burnum s amfiteatrom i prepoznatljivim ostacima lukova sa zgrade zapovjedništva logora, pretorija, pretrpio je veliku štetu u požaru koji je u ponedjeljak oko 13 sati izbio pokraj Nacionalnog parka Krka, kaže ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović, dok u Nacionalnom parku Krka, na čijem području se Burnum nalazi, kažu da stanje ipak nije toliko dramatično.  

 "Opožarena je kompletna površina zaštićenog prostora, čitav prostor aglomeracije koji je zaštićeno kulturno dobro. Prizori su apokaliptični, šteta je velika jer je cjelokupna površina logora spaljena. Požar je došao do amfiteatra koji su vatrogasci uspjeli obraniti tako da su sinoć oko 23 sata postavili crtu obrane oko lukobrana koji su također obranjeni", izjavio je Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš koji je rano jutros obišao taj arheološki lokalitet.

15:41 - Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo.

Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama. 

"Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača vjetar, požar se može lako ponovno rasplamsati", kaže Dželalija. 

U međuvremenu je planuo i požar u Kistanjama blizu vodotornja koji je brzo stavljen pod kontrolu i lokaliziran.
Aktivan je i požar u Đevrskama gdje je na terenu desetak vatrogasaca, doznaje se u centru 112 Šibensko-kninske županije. 

15. 30 - Interventna policija zatekla je u šibenskom zaleđu muškarca kako upaljačem pali travu. Odmah su ga uhitili, a požar ugasili. Na terenu su bili zbog sumnji da netko namjerno podmeće vatru na tom području

Interventna policija zatekla muškarca kako podmeće požar! On uhićen, vatra ugašena, policija tvrdi: Nije jedini kojeg dovodimo u vezu s požarima

14:38 - Vjetar je ponovno rasplmasao požare koji su bili stavljeni pod kontrolu istočno od Benkovca i kod Vrane.

Vatrogasci su dežurali na požarištima i odmah krenuli u akciju, pridružili su im se i mještani u obrani svojih kuća a u pomoć su pozvani i kanaderi. 

Pogledajte dramatične fotografije borbe s vatrenom stihijom kraj Zadra, vatra zamalo progutala kuće!


12:50 - Reporteri zadarskog.hr kod Pristega u zaseoku Samirići u zadarskoj županiji  šalju video požara koji se nalazi na miniranom području.

Javljaju kako se stalno čuju detonacije tenkovskih i protupješadijskih mina, a vatra je na otprilike 200 metara od kuća.

O



12:15 - Planulo je i na Braču, iz Splita se vidi gusti dim nad otokom. Gori kraj Pučišća, vatrogasci su na terenu.

Novi požar kod Omiša, zračne snage stigle upomoć gasiteljima; Planulo i na Braču, gori kod Pučišća​




12:05 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak su upućene na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i "Lori" u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

11:11 - Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali  u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom.

Krstičević: Hrvatski vojnik uvijek je sa svojim narodom! Zahvaljujući zajedništvu kao u Domovinskom ratu uspjeli smo obraniti kuće​

10:35 - Tri požara na području splitsko-dalmatinske županije, u Dupcu, te na otoku Hvaru i kod Labina Dalmatinskog su lokalizirana, a u njihovu gašenju nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, izvjestio je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Policija otkrila kako su maloljetnici zapalili požar koji je gotovo progutao NP Krka, u Zadru privedena jedna osoba​

Lokalizirani požari u splitsko-dalmatinskoj županiji, na Hvaru brodom spašavali kuću u uvali​


10:05 - "Osim u Zadarskoj županiji, jučer je bilo niz požara. Imali smo dva potpaljivanja Hvara, požar u Milni na Braču, Kožinu, kod Gornjih Brela, na Ugljanu. Aktivirao se požar na području Promine, gdje smo imali manju evakuaciju ljudi. Iako je jutros stanje bolje, budimo oprezni svi skupa, čuvat ćemo požarišta. Ljudi će se izmjenjivati, logistika je dogovorena i nadam se da ćemo sve staviti pod kontrolu. Budimo svi skupa na oprezu jer vjetar je i dalje tu", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. 

Kazao je i kako se ostali požari u Dalmaciji nadziru i saniraju, a na području Gornjih Brela došlo je do evakuacije turista, Oni će se jutros vratiti u mjesta na kojima su bili na odmoru.

"Požar je okružen i uhvaćen, bez zračnih snaga. Zemaljske snage su tamo odradile svoj posao. Poslat ćemo jedan helikopter da sanira jedno izdimljavanje na vrhu brdu i otpustit ćemo snage iz Dubrovačko-neretvanske županije jer procjenjujemo da bi bura mogla jačati na području južne Dalmacije tako da ljudi budu spremni i na tom dijelu.

Na Promini je jutros situacija mirnija, u 6.40 sati poslali smo jedan kanader, a ako ne bude jakog vjetra poslat će se još dva kanadera i tri zračna traktora. Jedan požar aktivan je i kod Jablanca u Ličko-senjskoj županiji, ali sve je pod kontrolom", izvijestio je Tucaković.

9:55 - Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio ali se u poslijepodnevnim satima očekujemo jačanje bure, rekao je u utorak  zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša.

Stanje na požarištima oko Zadra relativno dobro, područje brane gasitelji iz cijele Hrvatske; Župan: Opožarena površina je ogromna​

Fotografija koja prikazuje sav užas vatrene stihije kod Zadra: mala kornjača jedva preživjela požar​

9:20 - U požaru koji je u ponedjeljak u 20.50 sati buknuo u Dupcima pored Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu ga još uvijek gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Facebookom se širi status o kojem bi svi trebali dobro promisliti: Pa ljudi moji, koji vam je k...?! To što radite opasnije je od svih požara!
 
8:57 - Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Požar na Promini daleko od lokalizacije: mještani, lovci i planinari skupa s vatrogascima branili kuće, pakao se nastavlja...​

8:37 - Proglašena je uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

7:55 - Zbog požara zatvorene državne ceste Benkovac-Stankovci u Pristegu te u Kistanju između Knina i Pirovca

7:43 - Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Pogledajte s kojom su se buktinjom noćas borili vatrogasci na Dubcima; Nošen burom požar se proširio od Vrulje do Piska, evakuiran dio mještana

Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

7:37 - Protiv vatre na Promini i dalje se bore  vatrogasci i građani, ali je stanje bolje nego noćas kad u nadljudskim naporima uspjeli obraniti kuće u Velušiću, piše sibenski.hr.

 Dolazak zračnih snaga se očakuje.

- Stanje je puno bolje nego prije pet, šest sati. Vatrogasci s područja Šibensko-kninske županije i kolege koje su nam u pomoć stogle iz kontinentalnog dijela Hrvatske, te članova Udruge 142. drniške brigade HV, postrojbe iz Domovinskog rata,  sa lovačkim udrugama i svim drugim društvima koja su svakdonevno na Promini, zasutavljen  je veliki dio vatrene fronte koja je išla prema Drnišu.

Trenutno se radi na gašenju druge vatrene fronte koja ide prema zaseocima Tarlići i Raići, u selu Velušić, ali ona u ovom trenutku ne ugrožava naselja. Stotinu vojnika koji su došli na požarište pomoći će na sanaciji dijela požarišta kojeg smo tijekom noći gasili, rekao je jutros za Hrvatsi radio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da se očekuje dolazak  protupožarnih zračnih snaga.

Tijekom noći nije bilo nove evakuacije stanovništva, jer su gasitelji stanje držali pod kontrolom.

Što se tiče požara u Kistanjama, on je još sinoć stavljen pod nadzor, a tranutno se radi na sanaciji i dogašavanju područja.

Noćas je, rekao je Dukić,  na području Modrinog Sela, u blizini Kistanja, izbio novi požar, koji je tijekom noći ugašen.7:30 -  Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jutros je kazao kako su kuće u Pristegu obranjene.

Kako dnevnik.hr doznaje od vatrogasaca koji sudjeluju na gašenju požara koji je u ponedjeljak navečer oko 20:30 sati buknuo na predjelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju, i proširi se prema Brelima situacija na požarištu nešto je povoljnija, no vatra i dalje gori, ali se požar više ne širi. '

'Vjetar je na mjestima smirio, ali na mjestima i dalje jako puše. Možemo reći da se požar trenutno ne širi, kuće nisu ugrožena, ali ne možemo reći da je požar lokaliziran, a još manje da je ugašen'', rekao nam je jedan od vatrogasaca.

Dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu, koji je u ponedjeljak navečer od 21:25 sati zatvoren za sav promet, otvoren je u utorak ujutro u 5:30, a promet je pušten u oba smjera, doznajemo od policije.

04:05 - Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-njak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bi obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

01:15 - Požar između Omiša i Dubca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći a gašenje otežava bura pa se mobiliziraju sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je noćas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.
Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Glavina kaže kako su značajne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.

00:20 - Situacija na požaru koji se s Promine spustio prema naseljima Lišnjak i Velušić te se približava Drnišu, nije dobra, javlja Šibenski.hr.

Za sada je evakuirana 21 osoba iz Lišnjaka i Velušića, zaseoci Bibići i Raići. Dio je smješten kod rodbine, a dio u Dječji vrtić Drniš.

- U tijeku je evakuacija stanovnika iz zaseoka Đidare na desnoj strani Velušića, a da li će biti evakuirani i žitelji s lijeve strane u zaseoku Buhe, vidjet ćemo. Sve ovisi o tome u kojem smjeru će vatra krenuti. Teška je situacija i novu liniju obrane grada upravo radimo u samom predgrađu, u Varoši - rekao je za Šibenski.hr nešto prije ponoći zapovjednik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Pred vatrogascima i svim Drnišanima teška je noć. Bura je nešto oslabila, ali opasnost od daljneg napredovanja požara prema gradu i dalje - nažalost -  postoji.

23:50 - Trenutno je najteža situacija u Pristegu gdje je vatra dosla do kuća. Na terenu je 30-ak vatrogasaca s 10-ak vozila. Svi vatrogasci smjesteni su iza kuća. Pomaže i lokalno stanovništvo. Nitko još nije evakuiran. Vjerujem da ćemo obraniti kuće iako puše bura i bit će to velika bitka s vatrom - rekao je za N1 Slavko Tucaković.

22:09 - Večeras oko 21 sat izbio je požar između Makarske i Omiša na području Dubaca, javlja Dalmacijadanas

Požar je izbio iznad Jadranske magistrale na Dubcima, a prebacio se prema moru. Prema informacijama policije, cesta je zatvorena za promet na tom području, promet se preusmjerava, a vjetar otežava gašenje.

Požar je počeo kod skretanja za Slime, a trenutno se širi prema Pisku. 

Na terenu su vatrogasci s Makarskog primorja i omiškog područja, a prema riječima Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika u pripravnosti su sve županijske postrojbe za gašenje ovog požara. Glavina nam je kratko rekao i da je požar jako velik i da se širi velikom brzinom. 

Požar je izbio i na otoku Ugljanu.

Fotografije iz helikoptera najbolje svjedoče o razmjerima nove katastrofe koja je pogodila Dalmaciju

Petorica maloljetnika i 18-godišnjak uhićeni zbog podmetanja požara - dvojica su državljani Srbije; Policija otkrila i što se krije u misterioznoj ampuli koji su pronašli vatrogasci

Završena je sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojom je predsjedao župan šibensko-kninski Goran Pauk, a koja je održana u Drnišu.

Priopćenje izdano nakon sjednice prenosimo u cjelosti:

- Dana 21. kolovoza 2017. godine u 20 sati u prostorijama male gradske vijećnice Grada Drniša održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije povodom požara na planini Promina.

Gradonačelnik Grada Drniša na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Drniša je proglasio veliku nesreću za područje Grada Drniša. Župan Šibensko-kninske županije na prijedlog Načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije je proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije.

Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina: s obzirom na vremenske prilike i stanje vegetacije, požar se širi. Zaključak oba stožera je da je prvenstveno prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića.

U tom smislu će se zatražiti dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti kao i iz drugih županija, u vidu 10 šumskih vozila, 5 auto cisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske da čuvaju rubne dijelove požarišta tijekom noći.

Djelomična evakuacija je izvšena preventivno i to 15 ljudi koji se nalaze kod svoje rodbine, a 6 ljudi je evakuirano i smješteni su u dječjem vrtiću Drniš.

Vrši se priprema za eventualnu daljnu evakuaciju, osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu.

Stižu i branitelji

Na poziv Udruge 142. brigade HV-a Drniša, gašenju požara na Promini pridružilo se i dvadesetak bivših pripadnika te brigade Hrvatske vojske.

Nešto iza 19 sati zapovjednik Stožera Civilne zaštite Grada Drniša Tome Dželalija oglasio se priopćenjem koje je objevljeno  na stranicama Radio Drniša u kojem stoji:

- Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK evakuiran
VELUŠIĆ - BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Dežurni telefon za krizna stanja 022-888-830.

Pozivaju se svi stanovnici da ne prometuju na relaciji Drniš-Lišnjak i Drniš-Velušić.

Vatra mijenja smjer

Vatra koja je s Promine prvo krenula prema Velikom točku i Lišnjaku,  zbog jakog vjetra koji mijenja smjer okrenula se prema Drnišu, a onda i prema Trbounju. 



Obranjene Kistanje

Na drugom velikom požarištu u Šibenskoj-kninskoj županiji, onom u Kistanjama, situacija je puno bolja.

- U Kistanjima su obranjeni svi gospodarski objekti – željeznički kolodvor, benzinska postaja i tamošnja trafostanica. Velim naporima naših gasitelja obranjene su sve kuće i nema ozlijeđenih. Na tom dijelu postavljena je obrambena linija i požar se više ne širi. Još imamo otvorenog plamena na području Ivoševca. Tamo smo imali pomoć iz zraka, aktivno su radila dva helikoptera te se nadam da ćemo i taj požar tijekom večeri staviti pod kontrolu – kazao je za Šibenski.hr Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Otvorena Dalmatina

Od 21,28 sat autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvorena za sve skupine vozila (vozi se uz ograničenje brzine između čvorova Benkovac i Pirovac, zbog dima na pojedinim dionicama).

Zbog požara zatvorene su ostale ceste:
- jadranska magistrala na dionici Pisak-Dupci (obilazak: Omiš-Gata-Šestanovac);
- državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu;
- državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste);
- ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina;
- ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:52