StoryEditorOCM
DalmacijaČardak na sudu

Unatoč zabrani, na kuli Cippico gradilo se tijekom cijeloga ljeta

Piše PSD.
4. rujna 2013. - 15:06
Građevinski radovi na hotelsko-turističkom kompleksu Cippico u Kaštel Novom privedeni su kraju i uskoro će uslijediti uređenje interijera, najavio je Ante Samardžić, direktor investitora, tvrtke “Cippico”. Predviđenom dinamikom otvaranje bi trebalo uslijediti za Uskrs 2014., odnosno na početku sljedeće turističke sezone.

Radovi, dakle, nisu obustavljeni u veljači ove godine, kada je po nalogu trogirskoga Konzervatorskog odjela na gradilište stigla policija kako bi ih obustavila, a nisu ni u turističkoj sezoni tijekom koje se ne mogu izvoditi po odluci kaštelanskoga Gradskog vijeća.

I dok, unatoč odluci, rad u tijeku ljeta nije sporan, zbog postupaka koji se vode protiv investitora, a koji bi za rezultat mogli imati rušenje nekih izgrađenih dijelova, upitnim bi mogao postati planirani datum stavljanja u funkciju kompleksa od 15 milijuna eura.

Budući da se zabrana Gradskog vijeća ne odnosi na radove za koje su investitori do 1. svibnja ove godine imali već potpisane ugovore o izvođenju, pa se za njih odluka primjenjuje od 1. siječnja 2014., Samardžić radovima u ljetnim mjesecima nije načinio nikakav prekršaj.

Posve druga situacija je, međutim, s pokrenutim kaznenim i postupcima građevinske inspekcije. Građevinska inspekcija je, naime, 2012. donijela i rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih dijelova na rekonstrukciji kule Cippico bez potvrđenog glavnog projekta, a prema mišljenju Uprave za zaštitu kulturne baštine, odjela u Trogiru. Ti postupci još nisu okončani i svi su izgledi da bi konačnu odluku o sudbini projekta “Cippico” mogao donijeti - sud.

Katić: To je ignoriranje

Očito se ne osvrćući na pokrenute postupke, Ante Samardžić najavljuje za 15. rujna radove na uređenju okoliša kompleksa, tijekom kojih će se, među ostalim, s istočne strane objekta urediti plato, a s južne plato i lukobran, i u toj fazi postaviti rampa za prilaz od lukobrana prema južnom središnjem hotelskom objektu. Samardžić najavljuje i da će interijer biti urađen sukladno predugovoru potpisanom s jednim hotelskim lancem iz Skandinavije. Za postupke će reći da su neopravdani.

Drukčije stajalište ima, pak, Miroslav Katić iz trogirskoga Konzervatorskog odjela.

- Samardžić je nastavio radove ignorirajući činjenicu da nema valjanu dokumentaciju, ignorirajući sve primjedbe Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ali postupci protiv njega traju i kad budu završeni, javnost će biti upoznata s rezultatima. Stoga je u ovome trenutku o ovoj temi izlišno govoriti bilo što drugo - kaže Katić.

JADRANKA MATIĆ

(Ne)zaštićeno gradilište

- Za vrijeme nevere krajem prošloga mjeseca, s krova kule pale su dvije oplate, ali, na sreću, nitko nije ozlijeđen - kazao je Samardžić komentirajući informacije o navodno nezaštićenom gradilištu.

- Zbog toga se ispričavam mještanima, kao što sam se ispričao i za eventualnu buku tijekom ljetnih mjeseci kad smo obavljali samo manje radove koji ne iziskuju strojeve. Imali smo pravo raditi, ali sam se, ipak, želio ispričati - kaže Samardžić, napominjući da nije imao nikakvih pritužbi okolnih stanara.


Hotel i luka

Hotelski sadržaji “Cippica” čini 16 ekskluzivnih apartmana s četiri zvjezdice i četiri apartmana s pet zvjezdica. Neizostavni su recepcija, restoran, aperitiv bar, teretana, sauna te ostali prateći sadržaji. Sastavni dio kompleksa trebala bi biti i luka nautičkog turizma koja će u prvoj fazi imati do 50 vezova, a u drugoj još stotinu. Tvrtka “Cippico” ima koncesiju na pomorsko dobro oko objekta na površini od 18.000 kvadrata, no za potrebe buduće marine zatražit će proširenje za 50.000 kvadrata.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:53