Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 22.05.2013. u 11:57

vatreni odgovor

Linić o sindikatima i blokadi granice: To je rat, a u ratu sam opasan čovjek

Arhiv CROPIX
„Svjestan sam da će zakonske izmjene kojima će se utjecati na smanjenje kamata za stambene kredite građanima dovesti i do negativnih posljedica koje se mogu očitovati u većim kamatama kojima će banke kreditirati gospodarstvo i državu, kao i da će smanjiti dostupnost stambenih kredita za rađane. Međutim, zbog toga nećemo odustati od tih izmjena, jer previše građana trpi zbog dosadašnje politike banaka u obračunu kamatnih stopa, ali i bankarskih naknada“, ustvrdio je Slavko Linić, ministar financija u emisiji „A sada Vlada“ Hrvatskoj radija u srijedu.

Banke se stoga trenutno nalaze u vrlo nezgodnoj poziciji – Ministarstvo financija ih s jedne strane pritišće u smjeru smanjivanja kamata za građane, dok im s druge strane Hrvatska narodna banka razrezuje veće rezervacije za loše kredite.

Odgovor Slavka Linića na to je sasvim u njegovom stilu - pozvao je banke da u većem obimu i intenzitetu sudjeluju u predstečajnim nagodbama kako bi tako smanjili i udio loših kredita u svom portfelju i potrebne rezervacije za te kredite.

Doduše, banke se pri tome nadaju i da će HNB postupno početi smanjivati razinu adekvatnosti kapitala sa sadašnje razine od 20 posto prema 12 posto.

Dakle, na djelu je „veliko cjenkanje“ između Ministarstva financija, banaka i Hrvatske narodne banke u kojem su svi svjesni kako se mora održavati fina ravnoteža između stabilnosti financijskog sustava i dostupnosti kredita pod što povoljnijim uvjetima za sve aktere na tržištu.

Pri tome je jasno, što je jasno naglasio i ministar financija, kako bilo koje naginjanje „klackalice“ u jednom smjeru nužno vodi do „negativnih rezultata“ na drugoj strani.

Linić je kazao i kako očekuje burnu i argumentiranu javnu u saborsku raspravu o navedenim zakonskim izmjenama, a to je potaknuo i riječima kako je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade predložio da se građanima da mogućnost do kraja 2015., a ne do kraja 2014., da „srede“ tekuće račune prije nego li zaživi odredba o tome da se u „minusu“ može biti samo u iznosu jedne, a ne tri plaće.

Zanimljivo je i kako je, prema posljednjim informacijama, Ministarstvo financija donijelo odluku da će izmjenama Zakona o PDV-u obrtnici najmanje do kraja ove godine moći plaćati PDV sukladno „naplaćenom“, a ne „fakturiranom“ modelu, te da se razmatra mogućnost da se to „prijelazno razdoblje“ proširi i na 2015.               

Na pitanje kako komentira prijedloge da se PDV na svu hranu i prehrambene proizvode smanji sa 25 na 10 posto, Slavko Linić je odgovorio kako situacija s državnim proračunom ne dopušta takvu mogućnost.

No, naznačio je, postoji određena mogućnost da se poveća srednja stopa PDV-a koja sada iznosi deset posto, pa da se onda PDV na hranu smanji na tu srednju stopu. No, to bi onda rastužilo turističku branšu koja već računa na manji PDV od 10 posto, pa je malo izgledno da će Vlada ići, makar prije ljeta, na tu izmjenu.

Slavko Linić je pojasnio i događaj koji se dogodio u utorak nakon sastanka predstavnika Vlade i čelnika sindikata državne uprave i javnih služi, kada je, prema riječima  Rina Štorića, predsjednika Carinskog sindikata došlo do verbalnog incidenta kada mu je u jednom trenutku prišao Linić pružio mu ruku i kazao: „Svašta sam čuo o vama. Čuvajte me se, ja sam opasan čovjek“.

„Predsjednik carinskog sindikata je zaboravio kazati da sam mu rekao kako sam opasan čovjek u ratu. Najavili su blokadu rada carine, da će naši gosti i građani na granicama čekati od Beča do Münchena. To je rat, a u ratu sam opasan čovjek i mogu samo reći kako se blokada carine neće dogoditi“, naglasio je Linić, komentirajući optužbe Štorića da mu je prijetio.

Pri tom je napomenuo kako je predsjedniku Carinskog sindikata rekao kako u ratu ne stradaju generali, nego ljudi. „Rekao sam mu da čuva ljude i da se ne igra s njihovim glavama jer, nažalost, mnogi će poginuti. Carinici neće blokirati granice, u tom ću dijelu voditi rat“, zaključio je Linić

F. Laušić


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: maćan | Komentirano: 22. svibanj 2013. 22:03
Izvore, jesi to naša neki predizborni letak iz 1990?
Komentar od: izvor2 | Komentirano: 22. svibanj 2013. 21:44
Linic bi se morao pomiriti sa DIJASPOROM i sa njome sudjelovati zajednicki u izgradnji povjerenja mrdju
svim Hrvatima sirom svijeta.
Prosle godine je se sprovela jedna analizamedju
Hrvatima u DIJASPORI, rezultat je pokazao da bi se u Hrvatsku ulijelo kapitala 39 milijardi Americki dolara.
Na razmisljanju je LINICU da se on razvedri
U IME ISTINE.
Komentar od: | Komentirano: 22. svibanj 2013. 19:26
Normalno vam je da su ljudi bez posla, bez zdravlja i oko toga gromoglasno šutite, ali oko prava gayeva, vjernika, nacije ste se i jedni i drugi i treći digli na zadnje noge. Bacaju vam kosti, a vi ih glođete. Samo naprijed, ali ne očekujte da će to svi drugi raditi, kako god ih vi nazivali...Homofobima, nevjernicima, izdajnicima...
Komentar od: stbarmen | Komentirano: 22. svibanj 2013. 17:28
Što se tiče Carine i njezinih sindikata,Linić je apsolutno u pravu ,i triba ih gazit do zadnje kapi !
Komentar od: | Komentirano: 22. svibanj 2013. 17:17
Umjesto da ono što su stvarale generacije prije nas bude naše i osigura nam normalan život, dopustili smo da postane vlasništvo pojedinaca i osiguran ekstravagantan život generacijama onih koji ništa nisu stvorili osim pljačkaškog sistema.
Komentar od: | Komentirano: 22. svibanj 2013. 17:09
U državi koja počiva na neredu, treba izazvati nerede. Jedino tako nekog reda može biti.
Komentar od: | Komentirano: 22. svibanj 2013. 14:17
ovaj je lik manit 100 gradi - kad bi on da carinici štrajkaju, kada nema prometa na granici?
Komentar od: geos | Komentirano: 22. svibanj 2013. 14:05
Komentar od: smješno | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:56

Gdje su zlatne rezerve drugovi komunisti danas
-------------------------------------------

to pitanje uputi komunistu Tudmanu i njegovom unuku Kosuticu?
i lopovskoj partiji koja je pokrala sve od 90 naovamo!!!
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 22. svibanj 2013. 13:30
Uf kako si opasan. Posebno onaj glasić...A još ako narasteš malo...
Komentar od: nimbus | Komentirano: 22. svibanj 2013. 13:08
Kao što sam već jednom rekao radi se o zbilja opasnom liku i to iz razloga jer mu je neodgovoran netko dao polugu sile. Dupeglavac neznalica koji se upravo i samo zahvaljujući partijskoj knjižici izdigao iznad naroda.Vjerujem da njegove konce vuče netko izvana.
Komentar od: Inkvi | Komentirano: 22. svibanj 2013. 13:06
Ako je upola opasan u ratu ko njegv drug Baldasar..brrr..ne bi bio sindikalistima u koži.
Komentar od: smješno | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:56
Evo me uvatila sraćka od prijetnji ove spodobe.Pa kako ono reče"ovo je rat,čuvajte ljude,ginu će,ja sam opasan u ratu",ja mu odgovaram u kojem ratu,jeli u onom II sv.u kojem ste komunistička smeća pobili na stotine tisuća Hrvata?
Netko napisa riječka banka,a ja dodajem i Hrvatske zlatne rezerve do 1990.god.za koje nitko neće ni da obili zube.Gdje su zlatne rezerve drugovi komunisti danas zvani socijal demokrati.Vi ste sve samo niste demoktrati.Zar demokrati prijete ubijanjem,a evo DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU materijala za pritvor ministra financija.
Ovo je konkretna prijetnja ljudima u državnoj službi.Tako je UDBA I OZNA KAO I KOS vršili egzekucije nad onima koji misle drugačije ili traže svoja prava,a ova spodoba od špijuna sad oće i ubijati.
Bilo bi ti pametnije da si dao i******avu kako ćeš sam sebe ubiti.................
Komentar od: | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:54
" Linić o sindikatima i blokadi granice: To je rat, a u ratu sam opasan čovjek".Ti si retardirani idiot!
Komentar od: duje27 | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:42
bombaš -slavko s diti je -mirko'?
Komentar od: defender two | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:35
...i da nastavim p.o.s.r.a. san gaće od velika straja.
Komentar od: defender two | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:33
...dfrću nam gaće od preopasnog slinića, zar ne ruljo.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:20
Ti u ratu možeš bit samo ratni profiter,tako ti Riječke banke i zeta poduzetnika.
Komentar od: antonio bajamonti | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:16
E moj Liniću ti si luđi od kupusa. I još se nazivaš socijaldemokratom . Ajme nama sa takvim ministrima, sve luđe od luđega. Luđi od njega je samo onaj njegov berlavi šef.
Komentar od: geos | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:10
Bravo Linicu majstore
triba ih neko lupit u praznu primitivnu tikvu!
lesinari (sindikalisti) 23 god zive na tudoj grbaci!
di ste bili dok se kralo lopovi!
Komentar od: amigo | Komentirano: 22. svibanj 2013. 12:05
Samo naprid Slavko, vjerujem da ćete već najesen svi kupit prnje iz svojih fotelja nakon tvog rata mein Führer.