Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 13.12.2010. u 11:10

POZIV IZ CRNE GORE "Kerume, spremili smo ti eksploziv, potopi razarač Split"

Osobno sam voljan  postaviti eksploziv na prava mjesta na ozloglašenom brodu JRM-a ‘Split’ koji je 15. studenog 1991. godine napao grad Split, čime bi se stvorio zalog trajnog mira između dviju zemalja, ističe crnogorski instruktor ronjenja Dragan

Crnogorski ronioci predvođeni instruktorom ronjenja Draganom Gačevićem pokrenuli su ideju o potapanja razarača “Split” na dno uz hrvatsko-crnogorsku granicu ispod rta Kobila kako bi, žrtvujući ratni brod, stvorili zalog trajnog mira i pretvorili ga u međudržavnu ronilačku atrakciju.

- “Split” bi tako postao ronilačka top-destinacija Jadrana. Umjesto da nesretni razarač JRM trune na vezu u Kumboru, bolje je da se simbolično potopi uz morsku granicu na ulazu u Boku, ispod rta Kobila gdje nije plovni put. Vjerujem da bi kao takav ušao i u svjetski ronilački vodič.

Za ideju već znaju Podgorica i Zagreb, a mogući je prilog konačnom pomirenju dvaju naroda i država. Ne politiziram, ali sam zamislio da se brodu “sudi” kao Berekinu ili Krnjevalu, jer je jedinstven slučaj u svijetu da brod gađa grad čije ime nosi, što je taj razarač uradio u studenom 1991. godine!

Poruka cijelom svijetu

Osobno sam voljan pripremiti brod za taj čin i postaviti eksploziv na prava mjesta kako bi konačno “legao na dno”. Zašto da ne, neka ga pritiskom na botun potopi gradonačelnik Splita Željko Kerum ili neki stradalnik od posljedica granatiranja! Bila bi to izuzetno pozitivna poruka cijelom svijetu, na što ne bi ostali ravnodušni ni TV kanali kao “Discovery”, “History” i slični - govori Gačević i napominje da bi “tu, već ruinu od broda potopili na 20-ak metara dubine koja je vrlo pogodna za ronjenja i turističku ponudu, kraj Prevlake na kojoj se uskoro gradi i veliki turistički kompleks”.

Gačević je trenutačno skiper na jednoj jahti, a sudbina broda nazvanoga po gradu u kojem je do 1985. živio i radio proganja ga godinama. JRM je brod vodio uz oznaku “RF-31”, a nakon tivatskog “Arsenala” sada je, uz nepoznatu sudbinu, na vezu u Kumboru. Brod je 15. studenog 1991. napao Split, a otkad je u Crnoj Gori, više je puta neuspješno prodavan. Građen je 80-ih godina 20. stoljeća i ima ruske motore sklone čestim kvarovima.

Troškovi održavanja su golemi pa ga Ministarstvo obrane Crne Gore već petu godinu ne koristi. Posljednji je put na svoj pogon plovio s izaslanstvom Šri Lanke, samo 15 dana uoči katastrofalnog tsunamija koji je zauvijek i odgodio već dogovorenu prodaju: mala Šri Lanka je novac, planiran od prodaje broda, namjeravala iskoristiti za pomoć stanovništu stradalom od razornih morskih valova.

‘Dobre veze s Pantovčakom’

- S idejom o potapanju upoznao sam jednog od savjetnika crnogorskog premijera, a u Splitu sam o tome razgovarao s Ivanom Brozovićem u sklopu pogranične suradnje. Kod rta Kobila nije plovni put, i to je zbog simbolike granice pravo mjesto, kao i zbog blizine dvaju aerodroma, odakle lako mogu doći posjetitelji. Naš savjetnik ima dobre veze sa članovima kabineta predsjednika Ive Josipovića te vjerujem kako bi od ideje moglo biti nešto na obostranu korist - dodaje Gačević.

Ne znamo hoće li razarač “Split” umjesto potencijalne ekobombe u prelijepom zaljevu Boke kotorske doista završiti na dnu mora, u području koji Dubrovčani nazivaju i Zaljevom hrvatskih svetaca. Ali o njoj bi doista vrijedilo razmisliti, jer simbolika ideje i zajednička korist realizacije neupitni su za obje susjedne države koje s istim ciljem idu u Europsku uniju.

TEKST I SNIMKE AHMET KALAJDŽIĆ 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nzdenko | Komentirano: 11. lipanj 2011. 20:02
Komentar od: Niki2 @ 13. prosinac 2010 21:59:
Ljudi, svašta pričate, a nemate pojma. Sad već nažalost pokojni Ilija Brčić je bio komadant razarača PULA br. 34, a ne 31, odnosno razarača SPLIT. I zato, kada već dajete komentare, prvo provjerite informacije, pa onda SUDITE. Presuda kojom je obuhvaćen i Ilija Brčić je sramotna i, prije svega, smješna, što je potvrdio i sud u Rimu. Pitajte se zašto nije iz Crne Gore prebačen u Hrvatsku. Pa Hrvatska i Crna Gora nemaju neriješenih pitanja!!! Nije se valjda čekalo da čovjek umre!? Treba razmisliti, pa reći nešto. To nas razlikuje od životinja.
Pozdrav!
Komentar od: spiroi | Komentirano: 14. prosinac 2010. 19:12
Utopija,,,,,,,,

Ne seri ,,,kad neznas sta pises,za vojnika dijete porjeklom iz Makedonije,koji nista nije znao,nije imao ni municiju ni nista,bio je poslat kao dijete (sram te bilo),rat apsolutno nije bio ni na pragu,,,,
Jos jednom Ne seri...
Komentar od: | Komentirano: 14. prosinac 2010. 14:28
Triba ga postavit na splitsku rivu ili na Prok********ive da non- stop potsjeca sve one Dezulovice & C° , Ferale... i statijaznam , na ono sto nam je ucinila ona drzava, za kojom oni i dan danas gorke suze liju.
A za ovoga sto kaze da je "nas divljak napao neduznog vojaka JNA u srid Splita" , potsjetio bih ga na cinjenicu da je nas Splicanin bio goloruk a da je tvoj "nevini" vojnik JNA bio naoruzan ... tenkom i mitraljezom. I opet ce kad uskoro zatreba....
Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 13. prosinac 2010. 23:58
ne želin komentirat članak ni komentare određenih komentatora. oču samo reč da brod nije ni napa ni ubija nikoga! bez ljudi on je samo rpa željeza!
Komentar od: VanBasten | Komentirano: 13. prosinac 2010. 22:32
Koja smijurija - ratni zločinci/napadači zovu da potopi njihov ratni brod ratnog profitera iz redova svojih neprijatelja.
Komentar od: Niki2 | Komentirano: 13. prosinac 2010. 21:59
... VPBR-31, olitiga VELIKI PATROLNI BROD “SPLIT” nije ratni zločinac, nego samo jedan (dobar) vojni, ratni brod, po domaći zvan RAZARAČ, iako je bio daleko ispod klase raznih DESTROYERA svjetskih velesila! Ali neka.
Zločinci su uvijek ljudi, pogotovo oni koji koriste tehniku da bi druge ubijali. I žalosno je da se optužuje jedan brod, a ne njegov, sada već pokojni zapovjednik Ilija Brčić, koli je izbjegao pravdi.
A čemu se i čuditi, kad pravda nije nikad ni pokušala doosegnuti ni Kadijevića, ni Mamulu a ni cijeli generalštab JNA ili, primjerice sve koji su bili u NALOGODAVNOM lancu i sudjelovali u podjeli krivnje PO ZAPOVIJEDNOJ ODGOVORNOSTI, a to su, bez iznimke i svi tadašnji članovi tzv.predsjedništva bivše države (tzv.SFRJ)!
Uostalom, zagovaranje principa JEDNAKE KRIVNJE i GRAĐANSKOG RATA ne odgovara i pokušava se perfidno spriječiti baš od najodgovornijih, po prvobitnim haškim optužnicama:
Iz Izvješća haaških istražitelja Reynauda Theunensa i Allena Borrellia vidi se opseg prvotne haaške istrage protiv političkog i vojnog vrha SFRJ. Nedvojbeno je kako su istražitelji smatrali savezno predsjedništvo i vladu, sastavnim dijelom zapovjednog lanca JNA, kao i vojnih operacija koje je JNA poduzimala u Hrvatskoj i BiH početkom ratnih sukoba. Naime, obavještajci Ureda glavne haaške tužiteljice, prema dokumentu, istraživali su zapovjedni lanac i kontrolu nad oružanim snagama SFRJ. U tom smislu istraživali su ulogu: Predsjedništva SFRJ, Predsjednika Predsjedništva SFRJ, Savezno izvršno vijeće, Savezni sekretarijat narodne obrane i savezni sekretar, Generalštab JNA.
Drugim riječima, potpuno je razvidno kako je Ured glavne haaške tužiteljice pripremao sveobuhvatnu optužnicu u kojoj bi se zajedno na optuženičkoj klupi našli: Stjepan Mesić, Branko Kostić, Momir Bulatović, Bora Jović, Vasil Tupurkovski, Ante Marković, Veljko Kadijević, Branko Mamula, i drugi. U sklopu istrage protiv ove zločinačke organizacije haaški su istražitelji istražili sve propise koji se odnose na ovlasti pojedinih institucija i pojedinaca u zapovjednom lancu JNA. Tako su istražili kompletno zakonodavstvo tadašnje SFRJ koje se odnosilo na JNA i Teritorijalnu obranu, elemente zapovjedanja i kontrole, ciljeve ovlasti i odgovornost pojedinaca u zapovjednom lancu, načela zapovijedanja i kontrole u JNA, Zakon o općenarodnoj obrani iz 1982. godine, te Priručnik o zapovjedanju i kontroli JNA iz 1982. godine, funkcije planiranja, zapovijedanja, organizacije, koordinacije i inspekcije unutar JNA. Naravno, pod istragom je bio i vojni vrh bivše SFRJ: operativna struktura JNA, Generalštab, organi za sigurnost i obavješajni organi, vojna policija, te vojno – teritorijalna organizacija JNA. Vrlo detaljno su haaški obavještajci istraživali i operativna pravila, procedure, pravilnike i razne odredbe unutar same JNA, čime su u kasnijim analizama i dokazivali odgovornost najvišeg političkog vrha SIV-a, Predsjedništva, premijera i predsjednika Predsjedništva SFRJ.
Prema haaškim istražiteljima, nedvojbeno je da je Predsjedništvo SFRJ bil najviše zapovjedno tijelo nadređeno JNA.
„Predsjedništvo SFRJ je najviše zapovjedno i kontrolno tijelo oružanih snaga SFRJ. Predsjedništvo SFRJ u tome je potpomognuto od strane Saveznog sekretarijata narodne obrane. Nakon proglašenja jednog od tri izvanredna stanja (stanje rata, stanje izravne ratne opasnosti i izvanredno stanje), Predsjedništvo SFRJ postaje Vrhovna komanda, potpomognuta od strane Vrhovne komande i Generalštaba“, navode u samom uvodu Izvješća haaški obavještajci. Time nedvojbeno utvrđuju polaznu točku odgovornosti svih članova Predsjedništva SFRJ, odnosno njihovu zapovjednu odgovornost za ponašanje JNA tijekom početka ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH.
Komentar od: | Komentirano: 13. prosinac 2010. 20:17
Mogu da na njemu drze koncerte hrvatskih izvodjaca sto hrle tamo
Komentar od: LUZERICA | Komentirano: 13. prosinac 2010. 18:37
Neka ga zadrze i OTVORE CEVABDZINICU!
Komentar od: | Komentirano: 13. prosinac 2010. 18:29
Još sam tad bio dečko mlad
pamtim sve i sad
Školu, ovce prodao bi sve
za kaubojske filmove

REF:
Džo dinamitaš idol mi je bio
ološ mlatio pravde djelio
A mene u selu mlatili su svi
moj pijani babo ponajviše ti

Žarko sam želio da budem kao Joe
al nisam stvoren ja za to
A kauboji danas dobro prolaze
lakše bi mi bilo sve

[REF]

Zakleo sam se u bioskopu baš |
kad odrastem bicu Salko dinamitaš | x5
Komentar od: | Komentirano: 13. prosinac 2010. 18:28
a je Kerum miner - dinamitas
Komentar od: spiroi | Komentirano: 13. prosinac 2010. 18:21
Moje misljenje ,neka ga minira gospodin sto je nevinog golorukog redovnog i nernaoruzanog vojnika JNA (dijete Makedonca)udavio na tenku pred rat u sred Splita.....
Neka ponovi slicnu ,najvecu bruku zapisanu u analima Svjetske sramote,,,,,,
Komentar od: nradmil2 | Komentirano: 13. prosinac 2010. 15:46
kerume dođi,spremili smo ti paštu šutu!!stvarno deprimirajući članci danas u sd.
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 13. prosinac 2010. 15:24
...hahaha..gospeti blažene....današnjih tekstova u slobodnoj...haha...ne zna se koji ima veći intelektualni domet....na jednoj strani...miro vlaj...na drugoj ...poremećeni đetić...dok tekst o vrimenu... koji laprda o tome da zimi puše bura i da zna bit ladno...nasuprot ovome izgleda kao...sabrana djela..Marcela Prousta...
Komentar od: Mantel Buvel | Komentirano: 13. prosinac 2010. 15:09
Sjeća li se itko one Kerumove i******ave netom što je kupio jahtu, a vodila se dilema o čuvanju Jadrana, da bi bilo najbolje da njemu i još njizi par sa svojin jahtan ugradu brovinge, daju gorivo i nama straja jer su svi s mobitelin.
Komentar od: mustangP-51 | Komentirano: 13. prosinac 2010. 14:37
Ponudite ga Balasevicu pa nek s njim krstari (krizari) Panonskim Marem uz granicu Lijepe nase.
Komentar od: | Komentirano: 13. prosinac 2010. 14:23
Nasluša san se ja svega u ovih svojih pedeset banki no ova glupost je na vrhu "vrednota"
To može samo crnogorac blenit, to je toliko nakaradno da se pitam koji je kvocijent inteligencije autora ove ideje.
Ekološki zasrat Jadran je za njih nebitno, nebi se okladija da ni ovo smeće što pluta Jadranom nema udio od đetića, te bi brso rđe prosuli na dno.
I koga zovu za egzikutora.
Najvećeg "heroja" pretvor...pardon Domovinskog rata.
Svašta.
Komentar od: ROBERT | Komentirano: 13. prosinac 2010. 13:25
bas super, granatiraju grad, otmu brod, vlasnistvo prija SR Hrvatske, ne vracaju imovinu RH, nego je pustaju da propada u Boki kotorskoj, a sada pozivaju Keruma kako je najbolje brod potopit i da je sve u redu, A STA NE PONUD OSTETU??
Komentar od: Miro Balana | Komentirano: 13. prosinac 2010. 13:17
Neka ga ostave na povrsini, ofarbaju i cuvaju kao podjsetnika o onom sto su napravili. Ako ga potope, brzo ce zaboraviti.
Komentar od: torca_dobri | Komentirano: 13. prosinac 2010. 12:58
odnesite ga na granicu sa srbijon
obrijani četnici
Komentar od: lucas | Komentirano: 13. prosinac 2010. 12:53
Dobra ieja, na brodu bi trebala biti posada koja je pucala na Split i svi Lopovi Hrvati, u koje spada Kerum, todorić and. comany.
Drugarica Jaca sa brošom koji simbolira muškost tovara morala bi svečano potpaliti štapin, vezana cimom za Split.
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 13. prosinac 2010. 12:34
odlična ideja, i ako se još samo malo doradi, pa se za žuntu potope kerum i njegova uprava, sigurna sam da bi to bio pun pogodak. naša dica jednom bi išla u podmorski muzej, proučavat izumrlu vrstu koja je nekad bila na čelu pokojnog grada splita.
Komentar od: ivnica | Komentirano: 13. prosinac 2010. 12:32
MA ŠTA KERUM MATER VAM J*****:RATNI PROFITER DA DIŽE BROD U ZRAK:NEKA GA DIGNU RODITELJI ONOG MOMKA ŠTA JE POGINIJA NA KAŠJUNIMA OD METAKA S BRODA JNA;A NE G*** OD KERUMA!
Komentar od: miles davis | Komentirano: 13. prosinac 2010. 11:44
Možda će Keri i pristati, ako se može otvoriti dućan u potopljenom brodu....za potencijalne ronioce da imaju di kupiti mortadele i kruva
Komentar od: Jah! | Komentirano: 13. prosinac 2010. 11:40
a bili sa njim na dno i posada iz tih slavnih dana?
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 13. prosinac 2010. 11:26
Alo Crnogorci, samo vi zadrzite taj brod zlocinac, jer bez njega bi izgubili vojni PRIMAT na Mrditeranu.
U mirnodobskim veimenima moga bi ga vas Prezidente Djukanovic koristit za sverc cigareta. Zar van to nije najaca gospodarstvena grana?
Komentar od: kontravento | Komentirano: 13. prosinac 2010. 11:16
ZADRZITE GA SEBI KA PONOS NA HEROJSTVO NAPRAVLJENO S NJIME, NE ZAGADJUJTE NASE MORE !