StoryEditorOCM

POLICIJA ISTRAŽUJE Josipović: Svaki je gost dobrodošao; Ćurković: Krivo sam shvaćen

Piše PSD.
28. srpnja 2011. - 13:14

Nakon što je u srijedu izvršni urednik tjednika Makarsko primorje, Ivo Ćurković, šokirao javnosti objavom članka u kojem proziva turiste iz Bosne i Hercegovine kao 'nepoželjne' jer 'smetaju, a ne može ih se izbjeći', danas se oglasio i njegov imenjak, Ivo Josipović.

Predsjednik Republike Hrvatske je putem svoje stranice na Facebooku snažno osudio Ćurkovićev članak te još jednom naglasio kako je 'u Hrvatsku dobrodošao svaki gost' te da većina Hrvata ne mjeri goste po njihovom imovinskom statusu.

- Čitam, neki s prezirom i omalovažavanjem, gotovo rasistički, govore o turistima-gostima iz susjedne BiH. Svaki je gost dobro došao u Hrvatsku, posebno prijatelji iz BiH. Uživajući u ljepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše gospodarske rezultate. Ovdje većina ljudi ne mjeri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik. Zato, dobro došli dragi Bosanci i Hercegovci! - navodi predsjednik Josipović u statusu na Facebooku.

Podsjetimo, Ćurković je kao izvršni urednik tjednika Makarsko primorje reagirao je kao i HTV-ova novinarska i urednica Dijana Čuljak kada je izjavila da turisti iz BiH 'samo zauzimaju plažu' .

- Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete... Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati... - navodi Ćurković u tekst naslovljenom 'Gosti koji su višak'.

(jl)
foto: cropix

Ćurković: Krivo sam shvaćen

– Nisam uvrijedio nikoga, niti mi je to bio cilj. Tekst se odnosi na stanje u makarskom turizmu i probleme koje imamo, a jednodnevni izletnici iz BiH uzeti su samo kao primjer - rekao je za portal Bitno.ba Ivo Ćurković.

Ćurković dodaje da mu je žao što je tekst pogrešno shvaćen.

- Ne mislim da su to loši ljudi, niti mislim da sam ih uvrijedio. Oni su dobrodošli. Zanimljivo je kako se o svemu počelo pisati tek desetak dana nakon što je izašao broj sa spornim tekstom, iza svega stoji konkurencija. Tužit ću sve koji su me nazvali fašistom - kazao je Ćurković.

- Ministarstvo turizma, kao i nekoliko puta ranije, izražava stajalište kako su svi naši gosti dobrodošli, neovisno o zemlji iz koje dolaze, te da ne postoje gosti prvog i drugog reda, a prema svima njima se mora jednako postupati. Ovo se svakako odnosi i na goste iz Bosne i Hercegovine, koji našu obalu i ove godine posjećuju u povećanom broju - priopćeno je iz Ministarstva turizma, prenosi Index.

Nalog državne odvjetnice

Općinska državna odvjetnica u Makarskoj Biljana Puharić, naložila je policiji da je izvijeste jesu li što poduzimali po pitanju ksenofobičnog komentara Ive Ćurkovića u listu Makarsko primorje

psd

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:17