StoryEditorOCM
Zadar plusVRIJEDNI PODRŠKE

Najuspješniji zadarski šahovski klub Casper pokrenuo crowdfunding kampanju: ‘Ova djeca su zaslužila ići na europska i svjetska natjecanja!‘

Piše Matea Gugić
2. ožujka 2020. - 13:56
Ekipni prvaci hrvatske u šahu iz zadarskog kluba Casper. Na fotografiji: (s lijeva) Noemi Bedić, Karlo Mijić, predsjednik kluba Veljko Šagi, Mario Ljubičić i Matej Levačić  Jure Miskovic/Cropix

Kad negdje u svijetu postaneš prvak zemlje u nekom sportu, svi   jedva dočekaju da ti budu sponzori. No, u većini slučajeva, takvo što nažalost kod nas ne vrijedi. Pa, ako ti neće nitko pomoći, moraš stvari uzeti u svoje ruke. Upravo su to napravili u zadarskom šahovskom klubu Casper, čiji su kadeti prošle godine prvi put u povijesti titulu ekipnog prvaka u šahu donijeli u Zadar, štoviše - u Dalmaciju! Naime, u ponedjeljak su pokrenuti crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za organizaciju kadetskih i juniorskih natjecanja Hrvatske, odlaske na Europska i svjetska prvenstva te zapošljavanje dodatnog trenera šaha. 

- Što su naša djeca bolja, to je nama sve teže – žali se predsjednik i osnivač Caspera, Veljko Šagi, ujedno i potpredsjednik Hrvatskog šahovskog saveza te pojašnjava:

- Djeci koja su dobra u šahu, kao i u bilo kojem drugom sportu, treba izazova, a talenti se najbolje bruse na natjecanjima. S obzirom na to da naš skromni proračun ne dopušta da previše putujemo, mladi u klubu su se dosjetili da pokrenemo ovu crowdfounding kampanju. I tako smo krenuli – rekao je Šagi, dodavši kako će ovaj projekt trajati 15 dana. Nadaju se prikupiti najmanje 50 tisuća kuna, a do sada prikupljeno 12 posto od željenog prvog cilja, što je 5800 kuna.

- Ovo radimo samo kako bi se djeci omogućilo ono što zapravo spada pod normalno. Znate, nije lijepo kad mi, kao odrasli, od tih klinaca tražimo da daju se od sebe, a mi sami nismo uspjeli dati sve od sebe. U klubu se krpamo kako znamo i umijemo. Eto, na otišli smo posljednje natjecanje, ali dok su sve ekipe spavale u hotelu, mi smo morali iznajmiti apartman 20-tak kilometara udaljen, gdje sam im ja kuhao! Jednostavno, nije fer prema njima, zaslužili su puno više, posebno zbog rezultata koje nose kući – tužno je priznao Šagi, naglasivši kako je svjestan da u gradu postoje drugi prioriteti.

Od Grada Zadra za 2020. godinu Casper je dobio 25 tisuća kuna, a realne potrebe kluba na razini godine su oko 100 tisuća kuna. Županija u pravilu financira saveze, a ne klubove, ali su spremni nekada uskočiti u pomoć. Casperovci se natječu u sedam ekipnih kategorija i pojedinačno tako da financiranja iz javnih izvora nisu dovoljna. Gotovo svake godine netko od mladih šahista uđe u finale europskog ili svjetskog prvenstva, a troškovi takvih putovanja padaju na teret roditelja. Noemi Bedić upravo se sprema za finalni turnir Svjetskog prvenstva koji se ove godine igra u Grčkoj. 

- Jednostavno smo se umorili od tog „jadnog života”. Pomažu nam dosta roditelji natjecatelja, ali mislim da je stvarno krajnje vrijeme da kao ozbiljan klub možemo svom članovima pružiti sve što je potrebno za kvalitetan rad i razvoj – rekao je Šogi zaključivši kako je to i vizija cjelokupnog kluba:

- Težimo ka širenju tolerancije i poštovanja, stvaranju organizirane sredine za usvajanje vrijednosti u odnosima prema protivniku, ekipi, kolegi, prijateljima te potičemo i ohrabrujemo djecu u svim aspektima života – zaključio je Šagi.

Ciljevi

Glavni ciljevi Casper crowfounding kampanje su:
 • Prikupiti 50.000 kn za organizaciju kadetskih i juniorskih natjecanja Hrvatske i odlaske na Europska i svjetska prvenstva.
 • Prikupiti 100.000 kn za natjecanja i za dodatnog trenera šaha.
 • Prikupiti 200.000 kn za natjecanja, trenera i sanaciju krovišta kluba koji prokišnjava već dugi niz godina. 

Kako možete pomoći?

Na linku se nalazi poveznica za stranicu ove crowfounding kampanje ukoliko želite saznati detalje kako im pomoći. Također, uplatom na broj računa HR 3824850031100223268 uvelike ćete im olakšati daljni rad! 

image
Broj računa na koji možete uplatiti novac kako bi pomogli Casperovcima
Škc
Tko je Veljko Šagi?

Osnivač šahovskog kluba Casper, entuzijast i ljubitelj šaha, Veljko Šagi, kroz igru s djecom uvidio je kako se pravilnim pristupom edukaciji može jako utjecati na njihovu budućnost. U zadnjih 20 godina Casper je, naime, sudionik gotovo svih finala za prvaka države u mlađim uzrastima, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, iako imaju neusporedivo manje članova, ali i potpore sredine, od drugih u konkurenciji. Na Veljkovu inicijativu Grad Zadar odlučio je uvesti šah kao dodatnu aktivnost u sve gradske vrtiće! 

- Gledajući kako generacije i generacije genijalaca nisu imale podršku i ostvarile svoj potencijal jer sredina nije razumjela što im treba, odlučio sam nešto poduzeti. Podučavao sam ih šah, počevši od treće godine života pa na dalje, vodio ih na natjecanja diljem Europe... - govori Šogi te dodaje kako danas klub ima 140 aktivnih članova. 

08. svibanj 2024 07:54