StoryEditorOCM
Zadar plusLAURA I LOUISBEN

Ovo je super priča: upoznajte dvoje studenata iz Nizozemske koji su u Zadar došli raditi na proizvodnji njoka! A njih je oduševilo nešto sasvim drugo

Piše Ana Vučetić Škrbić
26. listopada 2023. - 21:48
specijal sd Zadar, 261023. Laura de Kock i Louisben Jagt mladi su Nozozemci, studenti prehrambene tehnologije na Sveucilistu u Hertogenboschu. Zadnja dva mjeseca, rodni grad zamijenili su Zadrom, a studentske klupe proizvodnim pogonom zadarske tvrtke Marex gel gdje rade na unaprijedjenju proizvodnje njoka. Na fotografiji: Laura de Kock i Louisben Jagt.Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Kad pišemo o uspješnim studentskim razmjenama, obično su to priče o hrvatskim studenatima koji su prošli strana sveučilišta u velikim gradovima i novim iskustvima koje sa sobom donose iz stranih sustava obrazovanja. Baš zato, ovo je jedna sasvim drugačija priča. Laura de Kock i Louisben Jagt mladi su Nozozemci, studenti prehrambene tehnologije na Sveučilištu u Hertogenboschu, gradu na sjeveru zemlje kojeg Holanđani zovu Den Bosch. Zadnja dva mjeseca, rodni grad zamijenili su Zadrom, a studentske klupe proizvodnim pogonom zadarske tvrtke Marex gel gdje, pazite sad, rade na unaprijeđenju - proizvodnje njoka!

Priča o tome kako je dvoje mladih Nizozemaca završilo u Dalmaciji u maloj obiteljskoj tvrtci koja je u cijeloj Hrvatskoj poznata baš po svojim krumpirovim njokima nije se dogodila slučajno. Veza sa Hrvatskom bila je Laurina tetka koja ima hrvatske korijene i apartman u Zadru, što je u startu presudiilo u odabiru destinacije gdje će odraditi tri mjeseca svoje obavezne inozemne prakse.

Drugi razlog mogu zahvaliti svom mentoru Marku Lukavcu iz Marex gela koji je u rekordnom roku odgovorio na njihov upit za obavljanjem studentske prakse zbog čega su već u kolovozu, na samom vrhuncu turističke sezone, stigli u Zadar. Luisbenu, 26-godišnjem Nizozemcu haićanskim korijena, to je bio prvi kontakt s Hrvatskom o kojoj nije znao gotovo ništa.

- Dolazak u Zadar bio je za mene pozitivan šok. Baš zato što nisam imao nikakvu predodžbu, grad u kojemu smo se do jučer kupali u moru, dok je u Nizozemskoj kišnih osam stupnjeva, oduševio nas je na prvu. Na puno toga nismo navikli, počevši od vrućine do spontanosti ljudi ovdje, ali baš to je ono što nam se u Hrvatskoj svidjelo na prvu - govori simpatični Louisben koji u Marexovom pogonu radi na usavršavanju novog proizvoda za tržište: njoka sa okusom bundeve i gljiva koje trenutno nosi radni naziv ‘jesenski mix‘. Laura, koja je do sada radila na proteinima, to je iskustvo prenijela na drugu liniju također novih proizvoda, Marexovih njoka sa proteinima. S rezultatima koje su dobili u oba slučaja prezadovoljni su i praktikanti Nizozemci i mentor Marko. I ne samo time.

- Zadnji odlaze s radnog mjesta, to vam dovoljno govori o radnim navikama i odnosu prema poslu iako su još uvijek studenti. U vrijeme COVID-a, kad je sve bilo na čekanju, razvili smo nove linije proizvoda, njoke s proteinima i veganske njoke. Sada smo odlučili unaprijediti proizvod, prije svega teksturu, i njihov nam je angažman na tom projektu zaista bio dragocijen- kaže Marko. 

A njima je bila dragocijena spoznaja da u Hrvatskoj mogu uživati u – mesu!

- O da, obožavamo meso! Na žalost, toga u Nizozemskoj ima sve manje, zato nam je činjenica da ovdje u supermarketima još uvijek imate mesnice pravo otkriće.

Kad smo kod mesa, jeste li probali naš ponos: janjetinu ili odojka s ražnja?

Je li to ono što se vrti uz cestu? Nismo još, ali hoćemo. Ma sigurno se vraćamo u Zadar već na proljeće. Ne samo zbog mesa...

 

 

 

 

29. travanj 2024 11:35