StoryEditorOCM
Zadar plusJOSIP MIKULIĆ

Barmen koji pomiče granice: stvorio koktel od najpoznatijih dalmatinskih namirnica! "Gastro miksologija treba postati budućnost naših restorana"

Piše M. Magaš
5. studenog 2022. - 21:36
Josip Mikulić ušao je u finale prestižnog natjecanja: ”Gasto miksologija je ono što svaki barmen mora znati!”Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Josip Mikulić, poznati biogradski barmen, ušao je prošli tjedan u finale prestižnog natjecanja barmena Hrvatske. Među četvoricom najboljih istaknuo se posebnim ‘koktelom s potpisom‘ kojeg bi mogli nazvati predstavnikom Dalmacije!

Naime, njegov se koktel sastoji od najpoznatijih dalmatinskih namirnica koje zasigurno nikad ne biste pomislili staviti u piće. No, Josip je vizionar!

- S obzirom na to da se radi o ‘gastro miksologiji‘, što u prijevodu znači pretvaranje hrane u piće ili sparivanje koktela uz hranu, moj se signature cocktail sastojao od rum Diplomatico Planas, sirupa od maslina, luka, peršina, soka od limuna te slanih inćuna. Smatram da sam jedini koji se, unazad par godina, iskušao u gastro miksologiji, barem sto se natjecanja tiče. Ovo što sam postigao na posljednjem natjecanju nije uspjelo još nikome iz Dalmacije – pohvalio se Josip te dodao kako je koknkurencija bila zaista jaka.

Prva faza natjecanja započela je u Splitu gdje je odabrano samo pet barmena koji su zatim ušli u drugu fazu, koja se održala se u Zagrebu.

image
Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Uz brojne konkurente i odlične barmene iz cijele Hrvatske plasirao sam se u finale i ušao u top četiri. Treća faza, ujedno i završno finale, bila je i borba za titulu najboljeg barmena u zemlji. Glavna zvijezda natjecanja, koje se sastojalo od tri faze, bio je Diplomatico rum s kojim su trebali napraviti signature koktel. Imali smo vremenski ukupno deset minuta da od sastojaka koji se nalaze u kutiji, i koje ranije nismo vidjeli, napravimo koktel. Poruka koju sam htio poslati s ovim koktelom, kao i nizom gastro-koktela koje sam ranije radio, je osvještavanje koktel scene u restoranima i sparivanje koktela sa hranom – istaknuo je Mikulić dodavši kako Hrvatska, a osobitno Dalmacija, ima jako puno mjesta za napredak i kako je ovo idelano vrijeme da se ugostiteljstvo okrene kvaliteti, a ne kvantiteti.

- Pokušavam na takav način posao barmena približiti i najzahtjevnijim jelovnicima u Hrvatskoj, baš kao što to rade sommelieri. Smatram da je vrlo važno koristiti lokalne, domaće namirnice provjerena podrijetla, no tu se ne moramo brinuti. Kao regija imamo toliko kvalitetnih proizvoda, gdje god da se okrenemo, i mislim da smo upravo zbog njih u velikoj prednosti pred drugim zemljama – govori Josip koji je dodao kako ovim putem želi osvijestiti ostale barmene da koriste što više domaće proizvode i smanje uvoznih tuđih.

image

imao je samo 10 minuta da osmisli koktel s namirnicama koje su taj tren dobili

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Na pitanje gdje bi plasirao naše barmene i bariste na jednoj europskoj razini, odnosno jesmo li pri vrhu ili imamo još puno za učiti, odgovara kako su i sami sudionici natejcanja upravo to komentirali.

- Zaključili smo kako se nemamo čega sramiti! Svaki barmen ili barmenica koji su bili na natjecanju, čak i oni koji se nisu uspjeli plasirati, niti malo ne zaostaju za svjetskom scenom! Svi možemo jako dobro konkurirati na raznim tržištima, no bilo bi dobro da da se barem jedno veliko svjetsko najecanje održi i u našoj zemlji jer bi preko njega bili pozvani na ostala važna svjetska natjecanja. Preko njih dokazali bi svoje vještine i znanje te pokazali da smo pri samome vrhu – zaključio je Josip.

Jesu li mladi zainteresirani za posao barmena?

- Jako puno mladih je zanima se za smjer barmena, a sve više ih je zainteresiranih za gastro miksologiju koju održavamo u Udruzi barmena Beli u Šibeniku te eventima po cijeloj Hrvatskoj.

Zašto mislim da je vrijedno ulaganja?

Ponajviše zbog same potražnje barmena u ugostiteljskom sektoru, jer budimo realni, Hrvatska je zemlja koja živi od sezone, no posao barmena je tražen i nakon te lude sezone. Biti barmen je svakodnevna avantura, to nije monotoni posao od osam sati rada, to je posao koji se radi dan i noć... Jer u našem poslu, ako ga voliš, radiš 24 h. Meni osobno najbolje ideje padaju napamet u slobodno vrijeme – smije se Josip te dodaje kako se kroz ovaj posao upoznje mnoštvo zanimljivih ljudi, a možete se i putovati, istraživati, učiti od stranih kolega.

- Također mislim da je sada jako dobro vrijeme jer sama barmenska scena je sve jača svake godine, barmenstvo nije posao to je način života, način života koji raste iz dana u dan – zaključio je Josip.

02. lipanj 2024 18:37