StoryEditorOCM
SportDEFINITIVNI KRAJ

Jedini muški osvajač medalje za Hrvatsku na svjetskim atletskim prvenstvima, Zadranin Stipe Žunić oprostio se od sporta

Piše Sportske novosti
2. kolovoza 2021. - 23:13

Dan prije nego što će na Olimpijskim igrama u Tokiju s natjecanjem krenuti bacači kugle, stigla nam je vijest da je naš veliki kuglaš Stipe Žunić, jedini muški osvajač medalje za Hrvatsku na svjetskim atletskim prvenstvima, odlučio okončati karijeru.

Stipe ima samo 30 godina i u tom smislu možda djeluje kao da se prerano odlučio na ovaj korak, ali kad znate kolike je silne probleme s ozljedama prošao u posljednje vrijeme, ovakva odluka zapravo i nije iznenađenje. Doista, teško je i pobrojati sve ozljede s kojima se Zadranin borio zadnjih godina.

“Došao je i taj dan, dan kad profesionalnim nastupima govorim zbogom. Bolje rečeno, ovaj dan je zbroj svih dana u posljednje dvije godine koji su najavljivali kraj jedne prekrasne, povijesne atletske priče i karijere. Nisam se mogao više hrvati s vlastitom željom za povratkom i pitanjima gdje sam na atletskoj sceni. Ova odluka, dakako, nije došla preko noći, bilo je tu u više navrata pokušaja povratka i nanovo otvaranih (starih) ozljeda. Iskusio sam da je od ključne važnosti znati slušati vlastito tijelo i stoga mogu s radošću i dubokom zahvalnosti gledati na sve iza sebe, a toga stvarno ima mnogo”, napisao je Stipe na društvenim mrežama.

Najveći trenutak karijere doživio je na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. kada mu je hitac od 21,46 metara donio broncu, medalju koja ga je svrstala u red najvećih hrvatskih atletičara u povijesti. Završio je tada i ispred Ryana Crousera, olimpijskog pobjednika iz Rio de Janeira i odnedavno svjetskog rekordera. Nekako je dojam da je ta medalja u javnosti ostala malo podcijenjena, ali kad znate da su u povijesti medalje za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima osvajale još samo Blanka Vlašić i Sandra Perković, bit će vam jasno o kako velikom uspjehu se radi.

Stipe je doista bio čovjek za velika natjecanja, tako da je od 2014. do 2018. ulazio u finala na svima na kojima je nastupio, uključujući i Igre u Riju na kojima je završio na 11. mjestu. Bio je četvrti na Europskom prvenstvu u Zürichu, osmi u Amsterdamu, sedmi u Berlinu, bio je sedmi i peti na dvoranskim europskim prvenstvima u Pragu i Beogradu...

“Ovo ljeto je prekretnica, slijedi slaganje prioriteta i nova stranica života kojoj se jako radujem. U sportu ću ostati na jedan drugačiji način, a o čemu se radi, saznat ćete uskoro”, zaključio je Žunić.

Prije atletike, Stipe se, inače, bavio kickboksom, a u kraljici sportova mu je glavna disciplina najprije bilo bacanje koplja. Nakon ozljede lakta se, međutim, posvetio kugli u kojoj je veliki napredak napravio tijekom studija u Americi gdje je diplomirao na Sveučilištu Florida.

27. travanj 2024 17:43