StoryEditorOCM
RegionalNOVA RUNDA

Visoki upravni sud potvrdio odluke Ministarstva pravosuđa i uprave: slijedi raspuštanje virskog Općinskog vijeća i prijevremeni izbori!

Piše K. Škrbić
15. svibnja 2024. - 12:59

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbeni zahtjev za poništavanje odluke Ministarstva pravosuđa i uprave koje je 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir proglasilo nezakonitom, a sve donesene odluke ništavnima. 

Tužbeni zahtjev podnijeli su načelnik Općine Vir Marino Radović, predsjednik OV-a Antonio Vučetić te preostali većinski vijećnici: Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša. 

Ovom odlukom Visoki upravni sud RH potvrdio je raniju odluku resornog Ministarstva o nezakonitoj 15. sjednici održanoj 20. prosinca prošle godine, a time i odluku o proračunu za 2023. i 2024., što znači kako slijedi odluka o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Vir i održavanje prijevremenih izbora na Viru. Odluku o raspuštanju virskog OV-a na prijedlog Ministarstva donijet će Vlada RH, kao što će također izabrati osobu koja će do prijevremenih izbora biti povjerenik Vlade za poslove OV-a. 

– Poštivat ćemo odluku Visokog upravnog suda, iako je ona pomalo nelogična, jer nije uvažila cjelokupnu situaciju koju smo tada imali te činjenicu da smo bili opstruirani u radu. No uspjeli smo isplatiti materijalne potpore za tisuće virskih građana nakon dvije godine nepotrebnog čekanja. Riješili smo naknade rodiljama, školarine učenicima, stipendije studentima te božićnice i uskrsnice umirovljenicima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Da ih nismo isplatili u tom trenutku i na temelju naših odluka s 15. sjednice, potpore u ovim okolnostima nikad ne bi bile isplaćene. No to je sada iza nas – kaže načelnik Radović osvrćući se na pravomoćnu odluku Visokog upravnog suda koja Vir vodi prema prijevremenim izborima za Općinsko vijeće. Vlada će odrediti datum izbora koji mogu biti minimalno 30 do maksimalno 90 dana nakon raspuštanja OV-a. 

– Nemamo se razloga plašiti prijevremenih izbora, jer naši građani jako dobro znaju tko je u posljednjih 20 godina radio, gradio i stvorio infrastrukturne, komunalne, turističke, gospodarske, socijalne, demografske i sve druge vrijednosti na otoku, a koja je grupacija prerušena u lažne političke programe vječito opstruirala naš rad. Naši politički oponenti imali su priliku nešto napraviti u OV-u kada su imali većinu, no tada su se „zabavljali“ donošenjem nezakonitih odluka te prodavanjem magle oko proširenja građevinskih zona u PPO Vir, iako za takvo što ne postoje zakonski uvjeti. Ozbiljne političke programe nemaju, niti želju baviti se infrastrukturom ili komunalnim poslovima. Takve grupacije na Viru, duboko vjerujem, ne mogu proći na izborima – napominje virski načelnik koji na prijevremenim izborima očekuje nikad bolji rezultat. 

– Vjerujem kako ćemo postići najbolji rezultat u povijesti virskih izbora za OV, pa pozivam građane da se što masovnije odazovu izborima kada se oni budu raspisali. Bit će to presudna odluka o budućnosti otoka, jer će građani birati između moje liste koja će potom mandat odraditi do kraja, a u tih šest ili osam mjeseci može se napraviti puno toga, ili će podržati destrukciju koja nema i neće imati kraja. Opozicija nudi propast i gašenje virskog komunalnog sustava, odnosno javnih tvrtki te preustroj općinske uprave. A to znači stotine virskih obitelji bez posla, pravnu, socijalnu i društvenu nesigurnost. Pokazali su da nisu dorasli trenutku u kojemu se otok Vir nalazi, niti da su u stanju preuzeti odgovornost – poručuje načelnik Radović.   

27. svibanj 2024 12:43