StoryEditorOCM
RegionalZASEOK PUPAVCI

U Radašinovcima otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću

Piše Marko Ledenko - Mane
4. ožujka 2023. - 10:31
U Radašinovcima otkriven spomenik poginulim hrvtaskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku ZelićuJakov Đinđić/

U Radašinovcima u zaseoku Pupavci u petak je otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću. Zaselak Pupavci nalazi se na izlazu iz Radašinovaca u pravcu Vrane. Srpski teroristi 26.12.1991. ubili su Tomislava Kovačevića i Ivicu Zelića, a Zorka Zelića iz zasjede su ubili 3.ožujka 1993. Na blagdan sv.Stipana 26.12.1991. hrvatski branitelji Tomislav Kovačević, Ivica Rogić i Zrinko Šarić pozvani su na ručak kod Vese Pupavca, kojeg su ova trojica branitelja obilazila i donosili mu hranu. Kada su hrvatski brantielji sjeli za stol i ručali, Veso Pupavac bio je u dosluhu sa srpskim diverzantima i tog kobnog dana ubijeni su Tomislav Kovačević i Ivica Rogić, a Zrinko Šarić teško je ranjen. Veso Pupavac pobjegao je zajedno sa srpskim diverzantima na okupirano područje i do danas nije osuđen za ovaj ratni zločin.

Na vlastitu inicijativu spomenik su sagradili Udruga Dragovoljaca MUP-a ZNG-a 1990/1991, a zajedno su organizirali otkrivanje ovog spomenika s UHBDDR Pakoštane. Tom prigodom vijence su položili i svijeće zapalili: obitelji poginulih hrvatskih branitelja, UHBDDR Pridraga, Udruga dragovoljaca specijalne Policije Poskoci i Udruga veterana 4.Gardijske brigade i Udruga dragovoljaca i hrvatskih branitelja 112.brigade HV, Udruga Dragovoljaca MUP-a ZNG-a, UHBDDR -a Pakoštane, HVIDR-a Benkovac, UHBDDR -a Benkovac, UDBDR -a Vukšić, UHDBDR-a Stankovci, pukovnik Radojko Baković zapovjednik Stankovačkog bataljuna, pukovnik Marko Čulina zapovjednik 112.brigade, izaslanstvo Policijske postaje Benkovac, pukovnik Denis Brzić, Tomislav Klarica dogradonačelnik Grada Benkovca, Milivoj Kurtov načelnik Općine Pakoštane. Vojni kapelan don. Ivo Topalović blagoslovio je spomenik i dao odrješenje za duše poginulih hrvatskih branitelja. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih. Program je u emotivnom domoljubnom duhu vodio Mihovil Mijo Brkić poznati novinar Radio Benkovca.

05. lipanj 2024 19:13