StoryEditorOCM
RegionalSAMO JE NEBO GRANICA

Ovaj hrvatski grad planira novo naselje za 1.800 stanovnika, s neboderima do 10 katova, po uzoru na francuski grad Perpignan!

Piše PSD
25. siječnja 2022. - 21:17

Grad Umag planira novo naselje za 1.800 stanovnika, s neboderima do 10 katova, po uzoru na francuski grad Perpignan.

Do 1. veljače traje javni uvid u prijedlog UPU-a Umag-istok, a svi zainteresirani mogu ga pogledati u predvorju Gradske vijećnice grada Umaga te na mrežnim stranicama Grada Umaga (www.umag.hr).

image
Perpignan nije zaboravio prirodu i hortikulturu
Shutterstock

Nenad Novković iz tvrtke Novi urbanizam iz Pule pojasnio je namjenu ovog neizgrađenog građevinskog dijela čije granice sežu od kružnog toka u Aveniji grada Vukovara pa južno prema Novigradu.

Sjevernije od potoka predviđa se izgradnja gospodarsko-poslovne, pretežito trgovačke djelatnosti, nastavak zone Marketi, a južnije od potoka je pretežito stambena namjena. Najveći vlasnik zemljišta je država, pa privatnici i onda Grad Umag. Planira se izgradnja 600 stambenih jedinica za oko 1.800 žitelja, od čega je 300 stambenih jedinica u dužnim objektima te 300 u neboderima do deset katova, uz dvije podzemne etaže, piše Sanja Bosnić za Glas Istre.

image
Ideja budućega naselja Umag-istok, Perpignan ili Žnjan?
Screenshot Glas Istre

Novković je napomenuo da su se vodili demografskim razvojem Umaga i pokazateljima iz PPUG-a, a vjeruje da će se poboljšanom infrastrukturom i turističkom ponudom povećati interes za nova ulaganja u ovu stambenu izgradnju, čime bi se dostigao prirast broja stanovnika, najviše povremenih. Stambena izgradnja mogla bi započeti u sljedećem desetljeću, a u poslovnom dijelu i ranije.

rasprava o 'naselju za povremeno stanovanje'

U raspravi se građanin Zlatan Varelija osvrnuo na nedavno objavljene podatke o popisu stanovništva istaknuvši da Umag bilježi pad od 5,29 posto, pa naselje Umaga danas broji 6.781 stanovnika, dok je broj stambenih jedinica u gradu znatno narastao. Zanimalo ga je da li se pri izradi plana koristila neka studija i koja, s obzirom na to da se predlaže naselje za 1.800 stanovnika.

Izrađivač plana je istaknuo da se takve projekcije izrađuju na višoj razini, odnosno nalaze se u planovima Istarske županije.

image
Prazne ulice turističkog naselja u španjolskoj četvrti francuskog obalnog grada Perpignana
Shutterstock

Goran Galović, inače nezavisni gradski vijećnik, ponovio je svoj upit o tome tko je naručitelj UPU-a, odnosno tko je budući investitor jer ne shvaća javni interes i potrebe stanovnika Umaga za ovakvim prijedlogom, kako je rekao, futurističkog UPU-a, planiranog po uzoru na francuski grad Perpignan, kako stoji u obrazloženju plana.

Zanimalo ga je i zašto se žuri s izradom. Predsjednik uprave umaškog poduzeća Istra-auto Branko Lukšić pohvalio je inicijativu Grada zbog izrade atraktivnog i funkcionalnog idejnog rješenja, istaknuvši da će se time omogućiti otvaranje novih poslovnih prostora i radnih mjesta.

U raspravi je Veljko Ivančić pak negodovao zbog termina "povremenih stanovnika" te zaključio da je očito naselje predviđeno za povremeno stanovanje, odnosno za sezonce i nove apartmane.

image
Perpignan na karti
Shutterstock

"Zbog tržišnog interesa pojedinaca dogodit će nam se velika promjena u demografskoj slici grada tj. strukturi stanovništva, jer stranci vole kupovati nekretnine u Istri pa vas pitam kakav javni interes imaju građani Umaga od tog plana", rezimirao je Ivančić, ali je ostao bez usmenog odgovora, piše Glas Istre.

04. svibanj 2024 20:16