StoryEditorOCM
RegionalNEVJEROJATNA PRIČA

Otkriveno čija je zapravo servalka iz Gorskog kotara: ‘Živjela je u Opatiji, sad je u Rusiji, dužna je 20.000 eura!‘

Piše Zrinka Korljan/Jutarnji list
12. siječnja 2024. - 09:49

Servalka koja je pronađena u Gorskom kotaru i izazvala pravu buru zanimanja u našoj zemlji, dobro se snašla u svojem novom domu. Ona je smještena u ZOO Ruščica, mjestu koje je i oporavilište za divlje životinje. Tamo je nekoliko dana provela u karanteni, a onda je u četvrtak puštena u svoju nastambu, svoj novi dom.

- S obzirom na podatke koje smo saznali, ona će ostati na trajnoj skrbi u centru - potvrdio nam je veterinar Branimir Reindl.

Doznajemo kako situacija nije onakva kakvom se činila. Mnogi su se ponadali, u trenutku kad je mačka ulovljena, da je riječ o izgubljenom servalu iz Slovenije. No, ova je priča daleko kompliciranija. Uzgajivač iz Švicarske mačku je prodao Ruskinji koja je jedno vrijeme živjela u Njemačkoj, a potom i u našoj zemlji, u Opatiji.

U Njemačkoj je kažnjena zbog malverzacija s CITES certifikatima (CITES je Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja, a certifikat je dokumentacija koja prati zaštićene i ugrožene vrste kada ih ljudi vode sa sobom). U našoj zemlji vlasnica nije platila porez za prodaju nekretnina, tako da je poreznoj upravi ostala dužna 20 tisuća eura. Njeni profili na društvenim stranicama u EU ne bilježe nikakvu aktivnost još od 2018. godine.

- Sve su to podaci koje smo prikupili tražeći kome mačka pripada - pojasnio je Reindl.

Nakon dva sukoba sa zakonom, vlasnica se vratila u Rusiju, a nema nikakvih podataka gdje je i kod koga servalka ostala u našoj zemlji prije nego je viđena u Gorskom kotaru. Ne zna se je li Ruskinja ljubimicu nekome uopće ostavila na čuvanje ili ju je možda samo - ostavila.

No, ružno razdoblje je sada iza servalke. Svoju novu nastambu u Ruščici razgledala je znatiželjno, vrlo vjerojatno sretna što je izašla iz karantene i što se može slobodno kretati. S obzirom kako je riječ o oporavilištu za divlje i egzotične životinje, tamo će se o njoj dobro brinuti i do kraja života joj ničega neće nedostajati.

28. travanj 2024 15:21