StoryEditorOCM
RegionalRASKINKANA SLUŽBENICA

Izlist mobitela otkrio: Neda iz Šibenika je zapravo odmarala u toplicama dok je bila na očevidu u Pripuzovom kampu

Piše VIJESTI SD
3. prosinca 2023. - 23:20

Zaposlenici Šibensko-kninske županije priznali su istražiteljima iz USKOK-a kako nisu ništa znali o ilegalnim kampovima na otoku Murteru dok nisu počeli dolaziti novinarski upiti. Oni su iskaze dali u tijeku postupka protiv Nede Livljanić, nekadašnje šefice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije, piše N1.

Ona je pod istragom završila zbog sumnje da je poduzetnicima Zoranu Pripuzu, te Dariju Filipiju izdala rješenja za kampove na Murteru. Iako Pripuz uopće nije imao kamp, a Filipijev se nalazio na području koje nije bilo građevinsko, Neda Livljanić je, prema tvrdnjama USKOK-a, obojici izdala rješenja za kampove.

Lažirala je pri tome, navodi se u rješenju o provođenju istrage, da je bila na očevidu na mjestu kampa, odnosno da je s kolegicom na samom Murteru utvrdila da je s kampovima sve u redu.

Međutim, službenica koja je prema zapisniku bila s njom na očevidu istražiteljima je potvrdila da baš ništa o spornim kampovima ne zna.

“Pravilo je da na očevidu moraju biti nazočna dva člana povjerenstva iz Upravnog odjela Šibensko-kninske županije. Uvijek kad sam ja išla na očevid sa mnom je išao netko od kolega. Očevidu mora biti nazočna i osoba koja je podnijela zahtjev, odnosno netko kome je ta osoba dala punomoć. Ja s Nedom Livljanić nikada nisam bila na očevidu, a koliko sam čula u razgovoru s kolegama nije bio ni netko od njih”, izjavila je službenica Odsjeka.

Istražitelji su njezin iskaz povezali s izlistima mobitela Nade Livljanić i Zorana Pripuza, kao i Ede Maržića, poznatog turističkog poduzetnika s kojima je Nada Livljanić u ljubavnoj vezi. Pripuz je, prema sumnjama USKOK-a, baš preko njega došao do šefice u županijskom Odsjeku.

Zanimljivo je da su svi troje, kako proizlazi iz izlista mobitela, u vrijeme dok je pisano rješenje za Pripuza intenzivno komunicirali.

No jednako je tako zanimljivo da Pripuz tada nije bio na Murteru, a nije, bila ni Neda Livljanić. Istražitelji su rekonstruirali da je u vrijeme dok je, prema zapisniku, bila na očevidu u Pripuzovom kampu, zapravo bila na bolovanju i tu o Zagrebu i Tuheljskim toplicama.

Pripuz i Maržić potvrdili su u svojim obranama da su razgovarali o dozvoli za Pripuzov kamp, no obojica uvjeravaju da je s dokumentacijom bilo sve u redu i da Neda Livljanić nije napravila ništa nezakonito.

Tijekom kriminalističkog istraživanja ispitana je i službenica koja je nasljedila Nedu Livljanić na funkciji u Županiji. Ona je potvrdila da su sve počeli provjeravati tek nakon novinarskih upita.

“S kampu Zorana Pripuza nisam znala ništa sv do trenutka kada su Šibensko-kninskoj županiji počeli pristizati novinarski upiti. U to vrijeme Neda Livljanić više nije bila zaposlena kod nas. Službu je napustila u veljači ove godine.

Mi smo kroz upisnike provjerili da li uopće imamo takav predmet u radu, te smo utvrdili da je već riješen. Zatražili smo ga iz arhive i utvrdili da je Neda Livljanić izdala nezakonito rješenje. Naime, u spisu nije bilo uporabne dozvole za kamp, a očvid je proveo samo jedan član povjerenstva što je suprotno odredbama Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata. Osim toga, rješenje nije pisano kroz aplikaciju e-Kategorizacija, već u word dokumentu”, prisjetila se nova šefica Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije.

I za problematičan Filipijev kamp u Županiji se doznalo nakon upita novinara.

“Ni taj predmet mi nije bio poznat sve do trenutka kada su u Županiju počeli stizati novinarski upiti vezani za okrivljenog Daria Filipia, vlasnika kampa The View na Murteru. Tada smo u evidencijama pronašli zahtjev što su ga podnijeli ili on ili Boris Kulušića. Ubrzo smo utvrdili da FIlipi uopće nije tražio donošenje rješenja kojim se odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, dok je Boris Kulušić u veljači 2021. podnio zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu za objekt vrste kamp”, navela je.

27. travanj 2024 09:25