StoryEditorOCM
KalelargaU KARINU

Obilježena 31.godišnjica rušenja franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog začeća

Piše Marko Ledenko - Mane
14. veljače 2024. - 18:37

U utorak, 13. veljače, obilježena je 31. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Donjem Karinu.

Svečanu euharistiju za domovinu u samostanskoj crkvi, predvodio je fra Andrija Bilokapić vojni duhovnik. U koncelebraciji su sudjelovali gvardijan fra Petar Klarić i još 12 svećenika iz Zadarske nadbiskupije i Šibenske biskupije

Liturgijske dijelove pjevala je klapa HRM sv. Juraj. Obljetnica je počela hodnjom hrvatskih branitelja od državne ceste iznad Karina do Franjevačkog samostana u Karinu. Prije mise položeni su vijenci kod samosanske grobnice, a gvardijan fra Petar Klarić molio je molitvu odriješenja za pokojne.

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, mnogobrojne braniteljske Udruge proizišle iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije, te načelnici susjednih Općina i izaslanstva Grada Benkovca i Obrovca.

Karinski samostan iz 1429. godine hrvatski je spomenik kulture nulte kategorije,  jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je bio srušen u agresiji pobunjenih Srba na Hrvatsku.

Kao odmazdu za doživljeni poraz u oslobodilačkoj akciji Maslenica, pobunjeni Srbi srušili su taj samostan i crkvu 13. veljače 1993. godine. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti toga samostana, koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu, kulturnu i nacionalnu ulogu.

Godine 2006. na Gospu od Anđela, 2. kolovoza, samostan je blagoslovljen, crkva je posvećena, stavljena u službu Bogu i hrvatskom narodu.

27. travanj 2024 12:32