stdClass Object ( [id] => 1076848 [title] => DORH podigao optužnice protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle i njezinih poslovnih partnera u slučaju Vigens Invest [alias] => dorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest [catid] => 302 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon deset mjeseci istrage Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je jučer podiglo optužnicu protiv gradske vijećnice HDZ-a Elvire Sterle (1966.), nekadašnje direktorice tvrtke Vigens Invest, njezinog poslovnog partnera Vencija Medića (1948.) te Miroslava Kolundžića (1960.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, DORH je o tome danas izvijestio javnost putem priopćenja kojeg objavljujemo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 9. veljače 2021., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1966. 1948. i 1960.) zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare iz čl. 258. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2 KZ-a, sve u vezi čl. 51. KZ-a. (10. 2. 2021.)

U optužnici se prvookrivljenoj 55-godišnjakinji stavlja na teret da je tijekom srpnja 2015. godine, u Zadru i Gračacu; s ciljem da za jedno trgovačko društvo nepripadno ostvari državnu potporu; 6. srpnja 2015. kao direktorica tog društva podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac, koji je ona potpisala i ovjerila pečatom društva. Tereti ju se da je u tom zahtjevu neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog  zahtjeva joj je Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 6. srpnja 2015. izdao potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Trgovačko je društvo na osnovu te potvrde izvršilo upis istog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav i evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta u površini od 1442,48 hektara.

Okrivljenicu se tereti da je u svrhu ostvarivanja državne potpore lažno sastavila izjavu koju je u svojstvu nositelja poljoprivrednika–trgovačkog društva koje zastupa, uz dva svjedoka ovjerila kod javnog bilježnika, da u svrhu obavljanja poljoprivrednih aktivnosti koristi ARKOD parcele iz Zapisnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta od 10. srpnja 2015. te da je upoznata s važećim zakonskim odredbama koje definiraju uvjete i kriterije za ostvarivanje potpore. Potom je 10. srpnja 2015. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela jedinstveni zahtjev za potporu za 2015. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 1442,48 hektara, i u zahtjevu izjavila da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, iako je znala da to nije točno i da njezino društvo ne koristi te parcele i ne obavlja takve aktivnosti. Na temelju tako ovjerenog zahtjeva za potporu, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2. studenog 2015. trgovačkom društvu isplatila iznos od 464.835,75 kuna za koji se to društvo nepripadno materijalno okoristilo na štetu Republike Hrvatske.

Prvookrivljenicu se tereti i da je od prosinca 2015. godine do 7. lipnja 2016.; na istom mjestu i u istom svojstvu te s istim ciljem kao što je navedeno u prethodnom odlomku; 3. prosinca 2015. podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac koji je potpisala i ovjerila pečatom trgovačkog društva, a uz njega je u privitku priložila podatke o česticama među kojima su dijelom čestice koje su navedene u privitku zahtjeva (kao u prethodnom odlomku) te druge čestice. U zahtjevu je, tereti ju se, neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog joj je zahtjeva Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 3. prosinca 2015. izdao novu potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Potvrda Općine Gračac od 6. srpnja 2015. navedena u prethodnom odlomku stavljena je van snage. Okrivljenicu se tereti da je potom 14. svibnja 2016. podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jedinstveni zahtjev za potporu za 2016. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 489,71 hektara, neistinito pritom u zahtjevu navevši da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva. Od tog je zahtjeva, zbog izvršenog inspekcijskog nadzora za 2015. godinu koji je pokazao nepravilnosti, u cijelosti odustala 7. lipnja 2016.

U optužnici se drugookrivljenom 73-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, kao član uprave jednog trgovačkog društva, u ime društva sastavio tri ugovora o pašarenju u koje je unio neistinite podatke da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta, kao i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-ova. Okrivljeniku se stavlja na teret i da je od trećeokrivljenog 61-godišnjaka zatražio da se na navedenim ugovorima potpiše u ime dvojice vlasnika OPG-ova, što je ovaj i učinio te se potpisao u ime naručitelja usluge i otisnuo pečat društva. Takve ugovore je tijekom ožujka i travnja 2016. godine, kao valjane, predočio nadležnom inspekcijskom tijelu Ministarstva poljoprivrede tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora s ciljem dovođenja u zabludu inspekcijskog tijela.

U optužnici se trećeokrivljenom 61-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, na traženje drugoookrivljenika koji mu je predočio pripremljene ugovore o pašarenju; a u koje su bili uneseni neistiniti podaci da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, te iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu, kao i da on ne posjeduje svoju stoku kojom bi se mogla obaviti ispaša te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-a; na traženje drugookrivljenika, bez znanja i ovlaštenja tih osoba, potpisao se u ime dvojice vlasnika OPG-ova kao pružatelja usluge i za sebe osobno, te mu vratio primjerke tih ugovora radi daljnjeg korištenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 10 MJESECI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => NAKON 10 MJESECI 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-10 19:44:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Zadarski.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-10 20:02:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-02-10 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 207 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 302 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, crna kronika, vremenska prognoza, promet [secure] => 0 [page_title] => Kalelarga [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16837292.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16837294.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Ivanov\/Cropix","Vladimir Ivanov\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
\n\u00a0","Zadar, 050308.
\nElvira Sterle, direktorica tvrtke \u201dVigens\u201d, dobitnica nagrade \u201dPrva Hrvatska kuna\u201d za menadjericu godine.
\nNa slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1298","k_16837292_1280.jpg":"1280x1280","k_16837292_1024.jpg":"1024x1024","k_16837292_640.jpg":"640x640","k_16837292_480.jpg":"480x480","k_16837292_340.jpg":"340x340","k_16837292_220.jpg":"220x220","o_16837292_1280.jpg":"1280x865","o_16837292_1024.jpg":"1024x692","o_16837292_640.jpg":"640x432","o_16837292_480.jpg":"480x324","o_16837292_340.jpg":"340x229","o_16837292_220.jpg":"220x148","h_16837292_1280.jpg":"1280x854","h_16837292_1024.jpg":"1024x683","h_16837292_640.jpg":"640x427","h_16837292_480.jpg":"480x320","h_16837292_340.jpg":"340x227","h_16837292_220.jpg":"220x147","pp_16837292_1280.jpg":"1006x1280","pp_16837292_1024.jpg":"805x1024","pp_16837292_640.jpg":"503x640","pp_16837292_480.jpg":"377x480","pp_16837292_340.jpg":"267x340","pp_16837292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","k_16837294_1280.jpg":"1280x1280","k_16837294_1024.jpg":"1024x1024","k_16837294_640.jpg":"640x640","k_16837294_480.jpg":"480x480","k_16837294_340.jpg":"340x340","k_16837294_220.jpg":"220x220","o_16837294_1280.jpg":"1280x787","o_16837294_1024.jpg":"1024x629","o_16837294_640.jpg":"640x393","o_16837294_480.jpg":"480x295","o_16837294_340.jpg":"340x209","o_16837294_220.jpg":"220x135","h_16837294_1280.jpg":"1280x854","h_16837294_1024.jpg":"1024x683","h_16837294_640.jpg":"640x427","h_16837294_480.jpg":"480x320","h_16837294_340.jpg":"340x227","h_16837294_220.jpg":"220x147","pp_16837294_1280.jpg":"1006x1280","pp_16837294_1024.jpg":"805x1024","pp_16837294_640.jpg":"503x640","pp_16837294_480.jpg":"377x480","pp_16837294_340.jpg":"267x340","pp_16837294_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 302 [name] => Kalelarga [alias] => kalelarga [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7615792 Threads: 3 Questions: 1617319992 Slow queries: 4801857 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110939909 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/kalelarga ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 302 [name] => Kalelarga [alias] => kalelarga [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/kalelarga ) ) [link] => /zadar/kalelarga/dorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest-1076848 [printLink] => /zadar/kalelarga/dorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest-1076848?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679451 [name] => vigens [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vigens [link] => /tag/vigens ) [1] => stdClass Object ( [id] => 414614 [name] => optužbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => optuzbe [link] => /tag/optuzbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 10 MJESECI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DORH podigao optužnice protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle i njezinih poslovnih partnera u slučaju Vigens Invest [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-20-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16837292.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Ivanov/Cropix [mainImageDesc] => Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16837292.jpg [title] => Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
 
Vladimir Ivanov/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16837294.jpg [title] => Zadar, 050308.
Elvira Sterle, direktorica tvrtke ”Vigens”, dobitnica nagrade ”Prva Hrvatska kuna” za menadjericu godine.
Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
Vladimir Ivanov/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon deset mjeseci istrage Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je jučer podiglo optužnicu protiv gradske vijećnice HDZ-a Elvire Sterle (1966.), nekadašnje direktorice tvrtke Vigens Invest, njezinog poslovnog partnera Vencija Medića (1948.) te Miroslava Kolundžića (1960.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, DORH je o tome danas izvijestio javnost putem priopćenja kojeg objavljujemo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 9. veljače 2021., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1966. 1948. i 1960.) zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare iz čl. 258. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2 KZ-a, sve u vezi čl. 51. KZ-a. (10. 2. 2021.)

U optužnici se prvookrivljenoj 55-godišnjakinji stavlja na teret da je tijekom srpnja 2015. godine, u Zadru i Gračacu; s ciljem da za jedno trgovačko društvo nepripadno ostvari državnu potporu; 6. srpnja 2015. kao direktorica tog društva podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac, koji je ona potpisala i ovjerila pečatom društva. Tereti ju se da je u tom zahtjevu neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog  zahtjeva joj je Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 6. srpnja 2015. izdao potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Trgovačko je društvo na osnovu te potvrde izvršilo upis istog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav i evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta u površini od 1442,48 hektara.

Okrivljenicu se tereti da je u svrhu ostvarivanja državne potpore lažno sastavila izjavu koju je u svojstvu nositelja poljoprivrednika–trgovačkog društva koje zastupa, uz dva svjedoka ovjerila kod javnog bilježnika, da u svrhu obavljanja poljoprivrednih aktivnosti koristi ARKOD parcele iz Zapisnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta od 10. srpnja 2015. te da je upoznata s važećim zakonskim odredbama koje definiraju uvjete i kriterije za ostvarivanje potpore. Potom je 10. srpnja 2015. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela jedinstveni zahtjev za potporu za 2015. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 1442,48 hektara, i u zahtjevu izjavila da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, iako je znala da to nije točno i da njezino društvo ne koristi te parcele i ne obavlja takve aktivnosti. Na temelju tako ovjerenog zahtjeva za potporu, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2. studenog 2015. trgovačkom društvu isplatila iznos od 464.835,75 kuna za koji se to društvo nepripadno materijalno okoristilo na štetu Republike Hrvatske.

Prvookrivljenicu se tereti i da je od prosinca 2015. godine do 7. lipnja 2016.; na istom mjestu i u istom svojstvu te s istim ciljem kao što je navedeno u prethodnom odlomku; 3. prosinca 2015. podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac koji je potpisala i ovjerila pečatom trgovačkog društva, a uz njega je u privitku priložila podatke o česticama među kojima su dijelom čestice koje su navedene u privitku zahtjeva (kao u prethodnom odlomku) te druge čestice. U zahtjevu je, tereti ju se, neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog joj je zahtjeva Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 3. prosinca 2015. izdao novu potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Potvrda Općine Gračac od 6. srpnja 2015. navedena u prethodnom odlomku stavljena je van snage. Okrivljenicu se tereti da je potom 14. svibnja 2016. podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jedinstveni zahtjev za potporu za 2016. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 489,71 hektara, neistinito pritom u zahtjevu navevši da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva. Od tog je zahtjeva, zbog izvršenog inspekcijskog nadzora za 2015. godinu koji je pokazao nepravilnosti, u cijelosti odustala 7. lipnja 2016.

U optužnici se drugookrivljenom 73-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, kao član uprave jednog trgovačkog društva, u ime društva sastavio tri ugovora o pašarenju u koje je unio neistinite podatke da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta, kao i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-ova. Okrivljeniku se stavlja na teret i da je od trećeokrivljenog 61-godišnjaka zatražio da se na navedenim ugovorima potpiše u ime dvojice vlasnika OPG-ova, što je ovaj i učinio te se potpisao u ime naručitelja usluge i otisnuo pečat društva. Takve ugovore je tijekom ožujka i travnja 2016. godine, kao valjane, predočio nadležnom inspekcijskom tijelu Ministarstva poljoprivrede tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora s ciljem dovođenja u zabludu inspekcijskog tijela.

U optužnici se trećeokrivljenom 61-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, na traženje drugoookrivljenika koji mu je predočio pripremljene ugovore o pašarenju; a u koje su bili uneseni neistiniti podaci da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, te iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu, kao i da on ne posjeduje svoju stoku kojom bi se mogla obaviti ispaša te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-a; na traženje drugookrivljenika, bez znanja i ovlaštenja tih osoba, potpisao se u ime dvojice vlasnika OPG-ova kao pružatelja usluge i za sebe osobno, te mu vratio primjerke tih ugovora radi daljnjeg korištenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Ivanov/Cropix Vladimir Ivanov/Cropix
Vladimir Ivanov/Cropix
Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
 
Vladimir Ivanov/Cropix
Zadar, 050308.
Elvira Sterle, direktorica tvrtke ”Vigens”, dobitnica nagrade ”Prva Hrvatska kuna” za menadjericu godine.
Na slici Elvira Sterle na farni Vigens kod Zadra.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/kalelarga/dorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest-1076848 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa1fd1609da4cc8d392fb204dc92ce57a838b0b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DORH+podigao+optu%C5%BEnice+protiv+HDZ-ove+vije%C4%87nice+Elvire+Sterle+i+njezinih+poslovnih+partnera+u+slu%C4%8Daju+Vigens+Invest&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fkalelarga%2Fdorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest-1076848 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fkalelarga%2Fdorh-podigao-optuznice-protiv-hdz-ove-vijecnice-elvire-sterle-i-njezinih-poslovnih-partnera-u-slucaju-vigens-invest-1076848 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 10 MJESECI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
KalelargaNAKON 10 MJESECI

DORH podigao optužnice protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle i njezinih poslovnih partnera u slučaju Vigens Invest

Piše Zadarski.hr
10. veljače 2021. - 21:01

Nakon deset mjeseci istrage Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je jučer podiglo optužnicu protiv gradske vijećnice HDZ-a Elvire Sterle (1966.), nekadašnje direktorice tvrtke Vigens Invest, njezinog poslovnog partnera Vencija Medića (1948.) te Miroslava Kolundžića (1960.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, DORH je o tome danas izvijestio javnost putem priopćenja kojeg objavljujemo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 9. veljače 2021., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1966. 1948. i 1960.) zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare iz čl. 258. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2 KZ-a, sve u vezi čl. 51. KZ-a. (10. 2. 2021.)

U optužnici se prvookrivljenoj 55-godišnjakinji stavlja na teret da je tijekom srpnja 2015. godine, u Zadru i Gračacu; s ciljem da za jedno trgovačko društvo nepripadno ostvari državnu potporu; 6. srpnja 2015. kao direktorica tog društva podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac, koji je ona potpisala i ovjerila pečatom društva. Tereti ju se da je u tom zahtjevu neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog  zahtjeva joj je Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 6. srpnja 2015. izdao potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Trgovačko je društvo na osnovu te potvrde izvršilo upis istog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav i evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta u površini od 1442,48 hektara.

Okrivljenicu se tereti da je u svrhu ostvarivanja državne potpore lažno sastavila izjavu koju je u svojstvu nositelja poljoprivrednika–trgovačkog društva koje zastupa, uz dva svjedoka ovjerila kod javnog bilježnika, da u svrhu obavljanja poljoprivrednih aktivnosti koristi ARKOD parcele iz Zapisnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta od 10. srpnja 2015. te da je upoznata s važećim zakonskim odredbama koje definiraju uvjete i kriterije za ostvarivanje potpore. Potom je 10. srpnja 2015. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela jedinstveni zahtjev za potporu za 2015. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 1442,48 hektara, i u zahtjevu izjavila da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, iako je znala da to nije točno i da njezino društvo ne koristi te parcele i ne obavlja takve aktivnosti. Na temelju tako ovjerenog zahtjeva za potporu, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2. studenog 2015. trgovačkom društvu isplatila iznos od 464.835,75 kuna za koji se to društvo nepripadno materijalno okoristilo na štetu Republike Hrvatske.

Prvookrivljenicu se tereti i da je od prosinca 2015. godine do 7. lipnja 2016.; na istom mjestu i u istom svojstvu te s istim ciljem kao što je navedeno u prethodnom odlomku; 3. prosinca 2015. podnijela zahtjev za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Gračac koji je potpisala i ovjerila pečatom trgovačkog društva, a uz njega je u privitku priložila podatke o česticama među kojima su dijelom čestice koje su navedene u privitku zahtjeva (kao u prethodnom odlomku) te druge čestice. U zahtjevu je, tereti ju se, neistinito navela da koristi zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se od 1. lipnja 2015. nalazi u mirnom posjedu navedenog zemljišta, iako je znala da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu i da ne koristi navedeno zemljište. Na temelju tog joj je zahtjeva Jedinstveni upravni odjel Općine Gračac 3. prosinca 2015. izdao novu potvrdu kojom se potvrđuje da podnositelj zahtjeva koristi poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Gračac bez ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i koje je pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Potvrda Općine Gračac od 6. srpnja 2015. navedena u prethodnom odlomku stavljena je van snage. Okrivljenicu se tereti da je potom 14. svibnja 2016. podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jedinstveni zahtjev za potporu za 2016. godinu, temeljem korištenja poljoprivredne površine u ukupnoj površini od 489,71 hektara, neistinito pritom u zahtjevu navevši da je aktivni poljoprivrednik te da obavlja jednu ili više poljoprivrednih aktivnosti, što je ovjerila svojim potpisom i pečatom društva. Od tog je zahtjeva, zbog izvršenog inspekcijskog nadzora za 2015. godinu koji je pokazao nepravilnosti, u cijelosti odustala 7. lipnja 2016.

U optužnici se drugookrivljenom 73-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, kao član uprave jednog trgovačkog društva, u ime društva sastavio tri ugovora o pašarenju u koje je unio neistinite podatke da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta, kao i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-ova. Okrivljeniku se stavlja na teret i da je od trećeokrivljenog 61-godišnjaka zatražio da se na navedenim ugovorima potpiše u ime dvojice vlasnika OPG-ova, što je ovaj i učinio te se potpisao u ime naručitelja usluge i otisnuo pečat društva. Takve ugovore je tijekom ožujka i travnja 2016. godine, kao valjane, predočio nadležnom inspekcijskom tijelu Ministarstva poljoprivrede tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora s ciljem dovođenja u zabludu inspekcijskog tijela.

U optužnici se trećeokrivljenom 61-godišnjaku stavlja na teret da je 1. lipnja 2015. u Zadru, na traženje drugoookrivljenika koji mu je predočio pripremljene ugovore o pašarenju; a u koje su bili uneseni neistiniti podaci da trgovačko društvo na poljoprivrednom zemljištu na području Gračaca naručuje uslugu pašarenja sa dvojicom vlasnika OPG-ova s područja Gračaca, te iako je znao da se trgovačko društvo ne nalazi u mirnom posjedu navedenog poljoprivrednog zemljišta i da ne koristi navedeno zemljište i ne posjeduje svoju stoku za ispašu, kao i da on ne posjeduje svoju stoku kojom bi se mogla obaviti ispaša te da društvo stvarno nije dogovorilo nikakvu uslugu pašarenja s vlasnicima OPG-a; na traženje drugookrivljenika, bez znanja i ovlaštenja tih osoba, potpisao se u ime dvojice vlasnika OPG-ova kao pružatelja usluge i za sebe osobno, te mu vratio primjerke tih ugovora radi daljnjeg korištenja.

13. svibanj 2024 13:20