StoryEditorOCM
KalelargaLJETO, ZIMA, LJETO

Do vikenda zahladnjenje, pa čak i snijeg, a onda ‘afrički obrat‘ u Dalmaciji. Sve detalje zna naš Ivan Šolić

Piše Piše
23. travnja 2024. - 18:06

Iako u narodu mjesec ožujak nosi epitet "luđak", složit ćete se, ovoga puta bi on bolje pristajao mjesecu travnju. Travanj nas je isprva opio ljetnim temperaturama, požurio vegetaciju, a sve nas, kao rijetko kada ranije, namamio na plaže... Nedugo nakon toga uslijedio je veliki meteorološki obrat (i temperaturni šok) koji nije, kako smo vam i najavili, bio privremenog karaktera, već se razdoblje ispodprosječnih temperatura "uvuklo" i u treću dekadu travnja, a konačno je "skinuta prašina" i s letve za mjerenje visine snijega na mjernim postajama u Gorskom kotaru.

image

Odstupanje temperature zraka na 2m od prosjeka koncem travnja
Izvor Meteociel

Prema službenim podacima s postaja DHMZ-a, najviše snijega jutros ima na Zavižanu - 27 cm, naš najviši naseljeni grad Delnice mjeri 14 cm, Parg - Čabar 9 cm, Crni Lug - NP Risnjak 3 cm. Iz HAK-a javljaju da su u Gorskom kotaru proglašeni zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za sva ostala vozila obavezna zimska oprema na državnim, županijskim i lokalnim cestama.

Snijega i susnježice će u višim predjelima Gorskog kotara biti i u idućim danima, a prema prognostičkim modelima, najviše idiličnih slika iz "Hrvatskih Alpi" moglo bi nastati u četvrtak ujutro.

Hladna srijeda u Dalmaciji

Srijeda će u Dalmaciji biti vrlo promjenjiva, a uz pritjecanje hladnijeg zraka u višim slojevima atmosfere i maksimalne temperature će, u odnosu na današnje, uz obalu pasti za nekoliko stupnjeva pa možemo reći slobodno da će sutra biti svježe, uz maksimalnu temperaturu zraka između 12 i 14 C. Prema večernjim satima temperatura zraka će nastaviti padati pa će četvrtak osvanuti svjež uz slabu buricu, a u Zagori i prohladan, jer će se ondje minimalna temperatura približiti nuli. Sinoptičku situaciju će sutra obilježiti prisutnost plitke ciklone koja će se preko "čizme" izmjestiti preko našeg područja, a u Dalmaciju će donijeti vrlo nestabilno vrijeme uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno je moguće i izražnije nevrijeme, na što je na svojim službenim stranicama upozorio DHMZ.

image

Odstupanje temperature zraka na 2m od visegodisnjeg prosjeka u srijedu 24 travnja
Izvor Meteociel

Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena, najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na potezu Trogir - Split u ranim poslijepodnevnim satima. Visokorezolucijski prognostički model ALADIN sredinom dana daje povećanu mogućnost za nevrijeme na širem zadarskom području. Meteolarm je za sutra izdao upozorenje na jak, mjestimice i vrlo jak, lebić i zapadnjak pa ako ste planirali provesti dan na moru, ne preporučujemo, a ako nemate izbora, popratite službeno upozorenje DHMZ-a na opasne vremenske pojave. Ugođaj će tako u Dalmaciji sutra biti više jesenski negoli proljetni, a vijest je za sve ljubitelje snježnih radosti među planinarima da će snijega biti i na vrhovima dalmatinskih planina. Četvrtak će, nakon svježeg jutra, donijeti znatno povoljnije vrijeme, iz sata u sat sve više sunčevih zraka i postupan porast temperatura zraka, ali neće biti u potpunosti stabilno pa i dalje valja računati na povremene nestabilnosti u atmosferi u vidu kratkotrajnog pljuska. Slično vrijeme će se zadržati i u petak.

image

Ukupne oborine u ovom tjednu
Izvor Meteoadriatic

Veliki obrat

Stabilizacija vremena, kao i kraj temperatura nižih od prosjeka za razdoblje godine, nazire se od vikenda, od kada bi na vrijeme u našem području trebala utjecati anticiklona koja će se "usidriti" na istoku Europe. Većina prognostičkih modela jedinstvena je u povratku viših temperatura zraka od prosjeka od vikenda, što znači da se u Dalmaciju ponovno vraća savršeno vrijeme i porast temperatura koje bi, u odnosu na sutrašnje, u Splitu mogle biti više i za 10-ak stupnjeva, što će svakako razveseliti najhrabrije kupače, iako je temperatura mora u Splitu (službeno) 17 stupnjeva. Za kraj zanimljivost, prema kraju mjeseca, prema projekcijama COPERNICUS-a, ponovno bi nam mogla stići nepopularna meteorološka pojava - pustinjski pijesak...

30. travanj 2024 08:57