StoryEditorOCM
ForumPANIKA NA ISLANDU

Vulkan koji je mirovao više od osam stoljeća može ‘eksplodirati‘ svaki tren. ‘Ovdje je luda kuća‘, panično nam javlja Dalmatinka s islandskom adresom

Piše Ivan RENIĆ
6. ožujka 2021. - 17:26

Strah i neizvjesnost – dvije su riječi kojima se najbolje može opisati trenutno stanje na Islandu. Naime, u neposrednoj blizini glavnoga grada Reykjavika očekuje se erupcija vulkana koji je mirovao više od osam stoljeća. Snage sigurnosti u pripravnosti su već danima nastojeći umiriti stanovništvo. Tamošnji mediji nastoje suzbiti paniku među nešto više od 360 tisuća stanovnika, koliko broji ova otočna zemlja.

Za informaciju iz prve ruke, nazvali smo Marijanu, Splićanku s islandskom adresom koja na "dalekom sjeveru" živi već 22 godine.

– Ovdje je "luda kuća" – paničnim glasom javlja Marijana.

– Vulkan može "eksplodirati" svaki tren. Na vijestima su javili da se očekuje uskoro, ali nitko ne zna kada točno.

Rođenu Splićanku uhvatili smo iza posla, a kako kaže "svi se prave kao da se ništa ne događa".

– Više ne znam jesam li ja luda ili su svi oko mene ludi!? Na poslu mi govore "Marijansone (tako su je Islanđani "prekrstili" op.a.) zašto se nerviraš? Otvori bocu vina i opusti se". Ma kako ću bježati ako se napijem? I bez toga mi se noge tresu od straha. Domaći su se nekako naviknuli na ovakve situacije, ali nama strancima je ovo totalni šok. Ne znam je li to zato što stvarno puno piju ili samo glume da odagnaju strah – zabrinuta je Marijana.

Svakodnevni život se naizgled, kako rekosmo, i dalje pokušava odvijati neometano. Svi su na svojim poslovima, djeca idu u školu. Trgovine i ugostiteljski objekti rade normalno.

U trenutku erupcije bio bi ​potres snage 6,5 po Richteru

– Šefica kaže da moramo raditi. Erupcija može biti za pet minuta, ali i za dva dana. Nitko ne zna što će točno biti, ni kada. Svi samo čekaju. Sve nas ubija ta neizvjesnost. Djeca mi svakog dana idu u školu. Tamo su ih naučili što napraviti u slučaju katastrofe. Jako sam zabrinuta i za njih.

Popratna pojava vulkanskih aktivnosti su i brojni potresi. Na Islandu je u posljednjih tjedan dana zabilježeno više od 20.000 podrhtavanja tla, izvijestila je njihova seizmološka služba. Najjači do sada bio je na planini Keilir na poluotoku Reykjanes, a iznosio je 5,7 po Richteru. Stručnjaci su izračunali da bi u trenutku erupcije moglo doći do novog, razornijeg potresa snage do 6,5 po Richterovoj ljestvici. Usporedbe radi, onaj kod Petrinje bio je jakosti 6,4.

– Ma to je užas. Ne spavam već sedam dana – umor joj se mogao osjetiti i u glasu.

– Sve se trese svako malo, imam osjećaj kao da ne prestaje. Tko god ima neku vikendicu, otišao je iz Reykjavika. Vlada je također savjetovala da se ide na sjever jer je tamo sigurnije. Evakuacijski putovi su pripremljeni, no tlo ispod onoga prema zračnoj luci već je počelo pucati! Letovi još uvijek idu prema planu. Evo, prije dva dana mi se prijateljica vratila u Beograd. Još malo, pa ćemo bježati brodovima prema Grenlandu – kroz sav očaj smogla je snage i za šalu.

Tamošnje službe navode kako se lava "probuđenog" vulkana spojila s drugim, manjim. Pored svih već navedenih opasnosti, apokaliptičnim scenama mogu se pridružiti i dim, te otrovni plinovi koji se oslobađaju prilikom "detonacije". Sjetimo se samo 2010. godine kada je nakon erupcije vulkana na jugu zemlje europsko nebo zbog gustog dima bilo "paralizirano" gotovo mjesec dana.

Sve hitne službe na nogama

– Najviše nas je strah tih plinova – na trenutak joj je zadrhtao glas.

– Na vijestima govore kao "baba Vanga", svi nešto nagađaju. Jedni kažu kako će se oni ispuštati nekoliko mjeseci, dok drugi tvrde da će to potrajati samo koji dan. Ne znam više kome vjerovati? Prije nekoliko dana dva vulkanologa su se ​izgubili, ali su ih spasili helikopterom. Sve ovo izgleda suludo. Majka iz Splita me stalno zove, ali ne znam više što bih joj rekla, kada ni oni nadležni ne znaju ništa.

Sve hitne službe su "na nogama", u stanju pripravnosti očekuju najgore, a nadaju se najboljem. Vulkan bi se mogao "oglasiti" svakog trena. U međuvremenu, Islanđani nastavljaju svakodnevni život hineći nezabrinutost.

– Ne preostaje nam ništa drugo nego vjerovati kako se neće obistiniti najcrnja predviđanja. Nadam se da će vulkan biti "milostiv". Dosta nam je straha za dva života – zavapila je Marijana na kraju.

23. svibanj 2024 15:07