StoryEditorOCM
ForumKINEZI JAVLJAJU

Uznemirujuće otkriće nakon prvih obdukcija: koronavirus je kombinacija SARS-a i AIDS, te i kod preživjelih može izazvati nepovratna oštećenja

Piše Davor Krile/Slobodna Dalmacija
6. ožujka 2020. - 14:59

Kineski medicinski eksperti objavili su u tamošnjem nacionalnom dnevniku Global Times najnovija, prilično uznemirujuća saznanja o koronavirusu, prikupljena nakon obdukcija nekoliko desetaka oboljelih koji su podlegli ovoj bolesti.

Oni tvrde da koronavirus djeluje kao svojevrsni mutant između virusa SARS-a i AIDS-a, te da može proizvesti nepovratno oštećenje pluća i imunološkog sustava i kod ljudi koji se od bolesti oporave.

- Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sustav - izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege sveučilišne bolnice Zhongnan u Wuhanu.

Komentirajući rad jednoga od najuglednijih kineskih stručnjaka za forenziku Liu Lianga, koji je sa svojim timom obavio desetak autopsija nad tijelima žrtava koronavirusa koncem veljače, nove je spoznaje o bolesti, premda krajnje turobne, ipak nazvao nadahnjujućima.

- One upućuju sve liječnike svijeta kako je u ranoj fazi bolesti najvažnije poduzeti mjere zaštite pluća pacijenata od nepovratne fibroze - istaknuo je dr. Peng.

Plućna fibroza je kronična i progresivna bolest koju karakterizira stvaranje ožiljaka u plućima koji pacijenta mogu ostaviti bez daha. U radu kineskih liječnika opisana je jedna od obdukcija, provedena na 85-godišnjem muškarcu. Tvrdi se kako je utvrđeno fatalno oštećenje pluća pacijenta: prekomjerna količina sluzi izlivena je iz alveola (sitne zračne vrećice u plućima koje apsorbiraju kisik), što govori da COVID-19 izaziva upalni proces koji oštećuje duboke dišne putove i plućne alveole.

Navodi se kako je pacijent pokazao patološke promjene na plućima jako slične onima koje su ranije evidentirane kod virusa SARS-a i MERS-a.

U radu kineskih znanstvenika izrijekom se ne tvrdi da će svi bolesnici zaraženi koronavirusom trpjeti trajnu fibrozu i posljedice na plućima, ali se takva mogućnost svakako ostavlja široko otvorenom.

I u ranijoj studiji objavljenoj u medicinskom zborniku The Lancet, temeljenoj na CT skeniranju 81 pacijenta inficiranih koronavirusom iz Wuhana, zabilježena je pojava intersticijskih promjena na plućima, koje sugeriraju razvoj fibroze.

Nedavno je skupina kineskih znanstvenika upozorila i na svoje drugo otkriće, objavljeno u National Science Review, kako je koronavirus mutirao u nešto agresivniji soj od primarnoga razdoblja u kojemu je prešao na ljude, tako da su sad u optjecaju dva podtipa ove virusne bolesti. Još, međutim, nije utvrđeno izazivaju li oba soja podjednake mogućnosti plućne fibroze i fatalnija oštećenja dišnih putova, čak i ako se bolesnik od zaraze oporavi.

29. travanj 2024 05:29