StoryEditorOCM
ForumZLOČIN U STOBREČU

Svjedok otkrio što je izazvalo svađu koja je završila smrću torcidaša: Momak je viknuo 'Ja sam ubojica!', pokušavali smo zaustaviti krv, svi smo bili u šoku

30. studenog 2018. - 20:46
Nikola Gusić Janjić optužen je za ubojstvo Ivana Mate Blaževića111

Blato mi je bio prijatelj, zajedno smo išli na utakmice i moram reći da nikad nisam upoznao boljeg čovika. Nije bio sklon tučnjavama, a uvik je, kad bi do nečega došlo, on smiriva sukobe.

Tog dana kad smo došli u "Reket" u Stobreču bilo nas je dvadesetak i atmosfera je bila super. Činjenica je da je do svađe došlo jer djevojke i mladići koji su sjedili za stolom kad smo mi došli i puštali glazbu preko mobitela nisu htjeli pustiti pjesmu "Prva ljubav" iako je Blato to tražio od njih nekoliko puta, a oni su ga ignorirali kao da ne postoji. Ja sam izašao van lokala i kad sam se vratio, vidio sam da Blato sjedi za stolom i viče: "Oću da mi se ispriča", ali nisam tada znao na koga se to odnosi i zbog čega on to viče.

Dok sam bio vani drugi put, vidio sam da su neki mladići izašli, a za njima Blato i još neki, i da su krenuli desno po makadamu. Probio sam se kroz njih naprijed da vidim šta se događa i bio sam odmah iza Blata. U jednom trenutku nastalo je guranje, vidio sam momka s nožem u desnoj ruci, netko je viknuo da ga je zarezao, a onda se Blato srušio. Tada je taj momak viknuo: "Ja sam ubojica!" Okrenuo sam Blata, stavio mu glavu na sebe, pokušao sam majicama zaustaviti krv koja je liptala, on je teško disao – ispričao je u petak svjedok Damir Omrčen na Županijskom sudu u Splitu u nastavku suđenja Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo torcidaša Ivana Blaževića Blata u kolovozu 2017. godine.

Napomenuo je da nije vidio trenutak kad je Blato uboden i da smatra da do tragedije ne bi došlo da nije bilo "toga s pjesmom".

Na suđenju za ubojstvo u Stobreču pojavio se prvi svjedok koji je vidio oružje u rukama Gusića Janjića: Ako je i bilo nešto, ja to nisam mogao vidjeti. A kako sam vidio nož? Pa eto, vidio sam ga

Osim njega, svjedočio je i Nikola Hasan, također prijatelj pokojnog Blaževića, koji je ispričao da je, kad su došli u lokal, vidio djevojke i Gusića Janjića, kojega je poznavao, te da je sjeo s njim porazgovarati. Tada ga je Blažević pitao: "Odakle ja znam ovoga?" Kad je Gusić Janjić prvi put izišao iz lokala, Hasan je pošao za njim smiriti situaciju.

– Gusić mi je tada pokazao nož u koricama koji je nosio ispod majice i rekao mi: "Nemoj da nitko dolazi, izbost ću ga." Drška mu je sezala do prsa, bio je to veliki nož. Kad smo se vratili unutra, Blato je tražio da mu se on ispriča i kad sam to prenio Nikoli, on je kazao da se mogu sutra naći na kavi i popričati o svemu. Kad je Nikola drugi put izašao, netko je viknuo: "Evo ga pi... biži" i Blato je odmah skočio i krenuo za njim. Dok sam se snašao, vidio sam Nikolu i jednog momka kako bježe, a Blato je ležao, noge su mu bile kao slomljene. Pokušavali smo majicama zaustaviti krv, svi smo vikali od šoka. Sve ovo jako me je pogodilo, deset dana nisam mogao ni jesti ni spavati, preispitivao sam sebe jesam li ikako mogao spriječiti ubojstvo mog prijatelja – emotivno je svjedočio Hasan.

Prijatelj okrivljenog za ubojstvo u Stobreču otkrio detalje kobne večeri: Blažević je tražio tučnjavu jedan na jedan, ali Nikola je to raširenih ruku uporno odbijao

Svoj iskaz dao je i Zvonimir Lovrić, koji je govorio o uzroku sukoba, odnosno tučnjavi na Veliki petak te godine kad je desetak mladića pretukloAntu Prološčića, zvanog Šerif, te njega i Gusića Janjića.

Kazao je da su ti mladići krvnički tukli Šerifa, koji se onesvijestio od udaraca, a da je u jednom trenutku Gusić Janjić došao do nekog zidića i upitao ih što rade, pa su onda napali i njega te ga nokautirali.

– Bilo ih je toliko da nisu ni shvatili da ja nisam s njima. Kad su to skužili, nabili su i mene. Ta ekipa koja je mene tukla utrčala je u dva auta koji su ih čekali, bili su preorganizirani i opasni, to vam mogu reći. Nisam vidio da je itko tada imao u rukama nož ili neke opasne predmete – rekao je Lovrić i na kraju svjedočenja sucu Vladimir Živaljiću kazao da mu je jedan iz te ekipe rekao da spremaju osvetu.

Kad ga je sudac pitao zna li imena, tko sprema osvetu, tko mu je to rekao, Lovrić je odgovorio da ne zna, na što ga je sudac otpustio iz sudnice.

Suđenje se nastavlja.

10. svibanj 2024 05:44