StoryEditorOCM
ForumDESALINIZACIJA

Rješenje na pustim otocima? MIT razvio jeftini uređaj na solarni pogon koji morsku vodu pretvara u vodu za piće!

Piše Piše S.N./JL
8. listopada 2023. - 14:08

Inženjeri s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) razvili su jeftin sustav za desalinizaciju koji funkcionira na solarni pogon, a koji može u sat vremena proizvesti do šest litara pitke vode, piše portal Nextshark, a prenosi Jutarnji list.

Sistem, razvijen u suradnji s inženjerima iz Kine, inspiriran je termohalinskom cirkulacijom oceana koja uključuje kretanje vode kao odgovor na toplinu. Koristeći sunce za zagrijavanje morske vode, naprava proizvodi i kondenzira vodenu paru kako bi se dobila čista, pitka voda.

Kako ne bi začepili sistem, ostaci soli nastavljaju kružiti kroz uređaj koji nastavlja s radom. Rezultat toga je da uređaj proizvodi značajno više vode od ostalih sustava pasivne desalinizacije koji se trenutno testiraju.

Inženjeri procjenjuju da bi uređaj, kad se svede na veličinu putne torbe, mogao proizvoditi od četiri do šest litara pitke vode u satu. S takvim rezultatima, sistem predstavlja priuštivu alternativu vodi iz slavine.

‘Po prvi put je postalo moguće da voda, proizvedena pomoću sunčeve svjetlosti, bude jeftinija od vode iz slavine‘, rekao je jedan od autora projekta Lenan Zhang, istraživač u Laboratoriju za istraživanje uređaja MIT-a.

Uređaj bi mogao raditi nekoliko godina prije nego bi mu bilo potrebno zamijeniti neke dijelove.

Novi sustav mogao bi riješiti problem pristupa čistoj pitkoj vodi. S obzirom da je njegov modularan dizajn vrlo prilagodljiv, prikladan je za korištenje u kućanstvima, posebice u obalnim područjima.

image

Ilustracija

/Shutterstock
27. travanj 2024 17:26