StoryEditorOCM
Forum‘IONAKO SMO SPORI‘

Odvjetnica Sloković: ‘Stanje u pravosuđu je zbog štrajka alarmantno. Plenković treba otići među štrajkaše!‘

Piše Vijesti SD
24. srpnja 2023. - 20:53

Zbog najdužeg štrajka u Hrvatskoj mnogo toga stoji. Vlada ili čeka da se štrajkaši u potpunosti iscrpe i odustani jer za neobavljeni posao više nisu plaćeni ili je određena tiha diplomacija u tijeku za koju se o ovom trenutku ne zna. Reporterka RTL-a Danas razgovarala je s uglednom odvjetnicom Jadrankom Sloković.

Je li Vlada gluha na zahtjeve štrajkaša?

- Očigledno, ali nije samo da je gluha na zahtjeve štrajkaša nego je i potpuno nezainteresirana za stanje u pravosuđu koje je doista trenutno alarmantno s obzirom na osam tjedana štrajka i na ovo što se sprema, a to je sezona godišnjih odmora. To znači da se još mjesec i pol neće normalno raditi. Mislim da je stav Vlade očigledan u pogledu nezainteresiranosti u tome što je Plenković na vrlo neugodan način odbio inicijativu predsjednika Vrhovnog suda koji je zatražio razgovore s njim, štrajkašima i nazvao ga sindikalnim povjerenikom. Mislim da je to dramatično i pokazuje koliko se ova situacija ne razumije. Vidjeli smo Tomaševića kako je rješavao štrajk Čistoće, tako da je otišao među štrajkaše. U ovoj situaciji bi tako nešto dramatično trebalo poduzeti jer je situacija takva kakva je"

image
Damir Krajac/Cropix

Govorimo li o višemilijunskim štetama?

- Apsolutno. Ne rade sudski registri, ne rade upisi u zemljišne knjige, stoje krediti, stečajni postupci, predstečajni postupci. Zastare ne prijete u toj mjeri jer došla je naredba predsjednika Vrhovnog suda gdje se smatraju nužnim poslovima poslovi koji se odnosi na predmete u zastari. Prema tome, bar tome nećemo svjedočiti. To će se pokušati izbjeći. Svejedno, pravosuđe četiri mjeseca stoji. Što to znači? Da se radi o šteti koja je nenadoknadiva jer četiri mjeseca će proći, predmeti se gomilaju. Inače imamo sporo i neučinkovito pravosuđe, u vrijeme pandemije nismo radili pa nakon nje, zbog štrajka sudaca, sada zbog štrajka službenika. Prema tome, stanje je alarmantno!", kazala je Sloković u emisiji RTL Danas.

27. travanj 2024 22:16