StoryEditorOCM
ForumLIJEPA NAŠA DEBELA

Nutricionist upozorava kad na stol treba iznijeti kolače:‘ Ne trpajte se za uskrsne blagdane‘. Evo što napraviti odmah nakon jela

Piše Lenka Gospodnetić
9. travnja 2023. - 19:57

Lijepa naša po parametrima debljine, kroničnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma ne stoji baš najljepše, zaključio je za N1 nutricionist Branimir Dolibašić.

Kultura hranjenja ne bi se trebala odnositi na količinu i stres se može rješavati na drugačije načine, smatra on.

Potreba da se neki društveni događaj obilježi tako da se smatra uspjelim ako smo se na njemu prejeli – promašen je, rezonira Dolibašić.

- Model "tko može pojesti više" je krivi model, a taj će se društveni standard prenositi na mlađe generacije. Već sada imamo vrlo visok postotak pretilosti među mladima što je kamen koji se kotrlja i dočekati će nas za deset do 15 godina, ako ne i ranije – sumorno je najavio, aludirajući na naknadne posljedice po zdravlje.

Ponudio je i nekoliko savjeta za Uskrs i blagdanski stol:

- Za samim stolom ne treba napraviti pogrešku, treba smanjiti opterećenje nepotrebnom hranom. Učinkovit način je da se dodaje više povrća – rotkvice, luk, mlada salata, te drugo mlado i lisnato povrće. Više toga na tanjur kako bismo smanjili opterećenje težim namirnicima. Drugi način je da se ne trpamo kolačima nakon jela. I ne miješati alkohol uz sve to – kazao je Dolibašić, te dometnuo da bi kolače trebalo servirati tek nekih pola sata ili više nakon glavnog jela, ne prije.

- Razgovarajte, pustite malo vremena i onda tek uzmite kolače. Naravno, korisno je poslije i otići u šetnju – predložio je nutricionist za N1.

07. lipanj 2024 16:59