StoryEditorOCM
ForumDALEKO SU BIRALIŠTA

Kako je Milanović ‘pogodio‘ s datumom izbora. Za srijedu meteorolozi najavljuju zimu, kišu i snijeg. Kome to koristi?

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. travnja 2024. - 18:08

Više nego u ankete, kandidati na izborima idućih bi dana mogli gledati u – vremensku prognozu.

Nakon ljetnih temperatura, u Hrvatsku, tvrde prognostičari, stiže hladna fronta. Koja će, po svemu sudeći, najdrastičnije udariti upravo u srijedu, na dan parlamentarnih izbora.

Predviđaju se obilni pljuskovi praćeni grmljavinom na Jadranu, susnježica i snijeg u gorskoj Hrvatskoj, s temperaturom u osjetnom padu u odnosu na ono čemu svjedočimo posljednjih dana. Obala bi se trebala ohladiti i do 9 stupnjeva, a u nekim dijelovima na kontinentu temperatura će pasti i na 5 Celzijevih stupnjeva. Oborine i veliko zahladnjenje trebali bi uslijediti u utorak i nastaviti se u srijedu.

Može li ova promjena vremena utjecati na ishod izbora?

Može, pod uvjetom da birači zbog nevere i snažnog juga odustanu od izlaska na birališta. Većina izbora do sada pokazala je kako u takvim situacijama često zamah znaju izgubiti lijeve opcije. Dok birači desnih stranaka, posebno HDZ-a, u pravilu prilično disciplinirano izlaze na birališta. Bez obzira na vremenske nepogode.

Tako je, primjerice, 2015. na dan prvog kruga predsjedničkih izbora u Zagrebu pao snijeg, paralizirao grad i – doista zanimljivom igrom sudbine – kumovao porazu SDP-ova kandidata i tadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića. Nekoliko dana uoči izbora na Pantovčaku se šuškalo i o pobjedi u prvom krugu. Ankete su uoči izbora pokazivale da Josipović uvjerljivo vodi pred HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar-Kitarović. Pobjeda se činila jedinom realnom opcijom.

A onda je na izborno jutro pao snijeg.

image

Da, da, najavljuje se i snijeg

Marko Todorov/Cropix

Lijevi birači bili su uvjereni da Josipović glatko pobjeđuje. Iz te je perspektive bilo lakše ostati kući i ne izlaziti vani na zagrebački kijamet, u gradu koji je tada još uvijek slovio kao SDP-ova utvrda. I uz lakonsko obećanje samima sebi da će se na biralištima, ako zatreba, pojaviti u drugom krugu.

Desnica je, naravno, izišla. A Kolinda Grabar-Kitarović s Josipovićem praktički u egalu ušla u drugi krug. Kad su desni birači vidjeli da je Josipovića moguće pobijediti, u velikom finalu navalili su na birališta. Nova predsjednica postala je Kolinda Grabar-Kitarović.

S druge pak strane, na izborima na kojima su birači odlučili reći dosta, ni da sjekire padaju ne bi ih spriječile da iziđu na birališta. Trećeg siječnja 2000. nije bio ni lijep ni sunčan dan. Bila je zima i bilo je hladno. No građani su odlučili HDZ-u pokazati prst dolje.

I pokazati što misle o autokratskom Tuđmanovu načinu vođenja zemlje.

Ključ, dakle, nije uvijek u vremenskoj prognozi. Nešto je i u kandidatima, programima, kampanji. Pa i dominantnom stavu među biračima treba li nekoga maknuti s vlasti ili ne.

29. travanj 2024 20:19