StoryEditorOCM
ForumCEZIH IPAK RADI

Gripa, Covid, viroze napali građane, velika navala pred vikend na ovu stranicu: ‘Sustav nije pao, ali je preopterećen‘

Piše Ivica Marković
5. siječnja 2024. - 17:30

Cezih pao, tko kaže taj laže. Nije Cezih pao već je preopterećen, rekao nam je Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koje je "nadležno" za Cezih.

Za one koji ne znaju Cezih je Centralni zdravstveni informacijski sustav RH koji povezuje sve zdravstvene ustanove u državi (bolnice, Domove zdravlja, ljekarne....).

- Cezih radi normalno samo je danas bio jako preopterećen, kao da su svi željeli u njega ući zbog uputnice, recepta za lijek ili nečeg trećeg. Zbog te preopterećenosti je znalo doći do manjih zastoja, odnosno zasićenja sustava, no vrlo brzo bi nastavio normalno raditi, rekao nam je Korkut.

Istu ovakvu informaciju dobili smo i iz tvrtke "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije" gdje nam je potvrđeno da su imali određenih poteškoća u radu, ali da sustav ni u jednom tenutku nije u potpunosti "pao".

Izgleda da su u ovoj sezoni gripe, Covida, hripavca, RSV-a, kašljanja, šmrcanja, kihanja, povišenih tjelesnih temperatura svi čekali petak, kako bi prije vikenda otišli kod liječnika ili u ljekarnu po neki od lijekova za respiratorne infekcije.

A da bi građani dobili lijek ili uputnicu ili da bi obavili pregled, liječnici moraju ući u Cezih, koji može izdržati sve, ali očigledno ne i navalu "biblijskih" zdravstvenih razmjera.

 

29. travanj 2024 14:18