StoryEditorOCM
ForumMATKO KNEŠAUREK

Glumac poznat po sapunicama dobio stalan posao na HRT-u. Odluka zgrozila struku: Žena mu je "slučajno" našla posao?

Piše Scena SD
25. kolovoza 2023. - 12:46

Zagrebački glumac Matko Knešaurek ostvario je dugo željeni san: postao je dio informativnog programa HRT-a gdje počinje raditi početkom rujna, a iako još uvijek ne zna što ga točno čeka u redakciji, novom se poslu neizmjerno veseli - doznaje Gloria.

Knešaurek kojeg smo gledali u sapunicama "Ruža vjetrova", "Zora dubrovačka" i "Zlatni dvori" dobio je stalni posao na HRT-u, a kako kaže, za sve je kriva supruga, koja je vidjela natječaj i prijavila ga.

- Kako je znala da je novinarstvo moja skrivena strast, te da su me osim glume oduvijek zanimali geopolitički odnosi, predložila mi je da se prijavim. Iz znatiželje sam otišao na audiciju, na kojoj je trebalo pokazati snalaženje u reporterskom javljanju, a meni je definitivno pomoglo moje 17-godišnje iskustvo pred kamerama, sve serije i filmovi koje sam snimao.

image

Matko Knešaurek

Biljana Blivajs/Cropix

Zasigurno je to pridonijelo da netko u komisiji odluči kako će mi dati prednost u odnosu na profesionalne novinare. Zato se nadam da će moj posao pretežito biti ispred kamera. U fokusu mi je istraživačko novinarstvo, zanima me i kultura, ali apsolutno se vidim na ekranu, možda čak i u vođenju Dnevnika - kazao je Matko Knešaurek koji je na HRT-u honorarno sinkronizirao crtiće.

Ova vijest nije dobro sjela zaposlenicima naše državne televizije. Među prvima se javila iskusna novinarka, reporterka i urednica Elizabeta Gojan koja je na Facebooku napisala: Ma, divno! Jer, znamo, dovoljna je samo “strast prema novinarstvu”! 

Nije trebalo dugo proći, a da se u komentarima ne jave i drugi medijski djelatnici koji su izrazili zgraženje odlukom HRT-a.

- Jedan od lošijih glumaca. Gurali ga i za ravnatelja kazališta. Žena mu je "slučajno" našla posao!? I to na HRT-u. U informativnom programu!? Uz toliko kvalificiranih a nezaposlenih novinara... Politička podobnost je presudila. Nemoralno. Ali na Prisavlju je nenormalno normalno. Negativna selekcija caruje - napisao je Branko Vukšić.

- Vjerujem da jedno ne isključuje drugo, imamo primjere vrlo aktivnih zvijezda HTV-a na raznim frontovima. Problem je kako netko može biti primljen za stalno za zanimanje kojim se nikada nije bavio. To je vrijeđanje novinarske struke - jedan je od komentara.

- Sredisnja informativna emisija s glasom Zekoslava Mrkve bila bi hit, primjer infotainmenta. Ne bi? - pita se HRT-ovka Andreja Arežina.

image

Matko Knešaurek

Biljana Blivajs/Cropix

- I dalje se ne mogu načuditi koliko su čovjeku pobrkani lončići u glavi… Pazi ti njega… Anonimus došao s ceste, bez iskustva, još nije ni počeo raditi (tek od 4.9.), a već daje intervjue u kojem kaže da se vidi u Dnevniku, prokleta je ambicija i zlato što sja - napisao je Vedran Strukar.

U obranu Knešaureka stala je jedino kolegica Danijela Pintarić.

- Nisam upoznata s navodima koje tvrdite niti znam gdje ste ga gledali i u kojim ulogama (ja npr. sapunice i hrvatske serije nikada ne gledam pa o tome ne mogu suditi), no mogu reći da je u Komedijinim mjuziklima bio izvrstan, osobito u aktualnoj ulozi Gastona u "Ljepotici i zvijeri" gdje je zablistao u svim scenskim zadacima (gluma, pjevanje, ples). Koliko mi je poznato godinama se mučio naći posao u struci, a radeći s njim sam se uvjerila da je izuzetno marljiv i profesionalan. Da dobije priliku, sigurno bi još i napredovao. No umjesto toga zgrabio je ono što mu se ponudilo. Svi bismo mi tako. Da sam s troje djece bez posla u struci sigurno bih i ja otišla na ovu audiciju na koju je i on. A zašto su na HRT-u odabrali baš njega, to treba pitati njih - komentar je Danijele Pintarić.

27. travanj 2024 11:49