StoryEditorOCM
ForumNAKNADA ŠTETE

Fatalna bankarica iz Splita ostala bez 2,5 milijuna i jahte ‘Lucky me‘: imovina ide crkvi čiju zemlju je fra Šime prodao

Piše Piše PSD
1. prosinca 2023. - 22:43

Partner banci je naloženo da prebaci 2,5 milijuna kuna plus kamate s računa bivše bankarice Jasmine Bilonić (52) iz Splita na račun Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u OTP banci. Navedeno je tako u rješenju Županijskog suda u Splitu, prema kojem se osim novca, istoj Župi prepisuje i vlasništvo nad  jahtom “Lucky me”, koja je do sada u očevidniku brodica Lučke kapetanije Zadar bila upisana na Jasminu Bilonić.

Odluka splitskog suda uslijedila je na temelju zahtjeva odvjetnika Željka Ćapina, koji zastupa navedenu Župu. U svibnju prošle godine na Županijskom sudu u Splitu fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.

Fra Šime Nimac proglašen je krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jasmina Bilonić za poticanje. Kao ovlaštena osoba fra Šime Nimac, tada župnik u Baškoj Vodi, 2012. godine je, bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, sklopio ugovor o kupoprodaji 40.000 četvornih metara crkvenog zemljišta za 1,3 milijuna eura.

image

Odvjetnik Željko Ćapin

Josko Šupić/Cropix

Nakon uplate od 9,8 milijuna kuna, što je bila protuvrijednost navedenog iznosa,  prebacio je novac na svoj račun na temelju tri naloga za isplatu u svibnju, lipnju i srpnju iste godine. Napravio jer to na nagovor Jasmine Bilonić, navodi optužnica, koja je u to vrijeme radila kao direktorica Sektora privatnog bankarstva tadašnje Splitske banke za Hrvatsku te je bila zadužena za VIP klijente.

Od tog novca su, navodi optužnica, kupili jahtu "Lucky me", luksuzni automobil i zatvorili dugovanja prema bankama. Na računu bankarice je kada se pokrenuo postupak pronađeno više od 2 milijuna kuna koji su blokirani rješenjem suca istrage.

Osim zabrane raspolaganja novcem, tada je određena i zabrana raspolaganja i otuđenja vlasništva nad jahtom. Kazneni postupak je trajao deset godina te su na prvom suđenju 2014. godine oboje nepravomoćno osuđeni, i to fra Nimac na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci.

No, Vrhovni sud ukinuo je tu presudu  krajem listopada 2019. godine i predmet vratio na ponovno suđenje. Na kraju u oboje optuženih priznali sve za što ih se tereti te su nagrađeni uvjetnim kaznama. Radilo o neformalnom sporazumu između njih i Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je zastupalo optužbu.

image

Jasmina Bilonicć dolazi na sud

Paun Paunović/Cropix

Unatoč tome se nakon objave presude DORH  žalio na presudu tako da ona još uvijek nije pravomoćna. Drugi uvjet izrečene sankciji je bio da u roku od dvije godine moraju nadoknaditi prouzročenu štetu.

Nedugo nakon izricanja presude, odvjetnik Željko Ćapin je u ime Župe zatražio da se blokirana imovina, novac u banci i brod kao pokretnina, prebaci u crkveno vlasništvo. Godinu i pol dana nakon podnošenja zahtjeva, na Županijskom sudu u Splitu su ga prihvatili i naložili da se preinači rješenje suca istrage o blokadi imovine koja se ima dati Župi UBDM.

Rješavanje zahtjeva se odužilo jer je u međuvremenu spis u travnju ove godine vraćen sa Visokog kaznenog suda kako bi se u cijelosti odlučilo o kamatama na iznos od 2,5 milijuna kuna. U svom rješenju je vijeće splitskog suda navelo kako je Jasmina Bilonić na sudskoj raspravi krajem studenog 2014. godine izjavila kako  2,5 milijuna kuna na njenom računu i motorna brodica "Lucky me" nisu njezini te da mogu odmah biti vraćeni fra Šimi Nimcu.

image

Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac na objavi presude

Paun Paunović/Cropix

Nadalje, s obzirom na to da je u postupku donesena nepravomoćna presuda, kojom su između ostalog optuženi dužni solidarno na ime imovinskopravnog zahtjeva isplatiti Župi 9,8 milijuna kuna, splitski sud je procijenio da je zahtjev opravdan.

U istom, rješenju su naložili Partner banci da se Župi mora isplatiti navedeni novac s računa uvećan za iznos fiksne kamatne stope od 6,15 posto po oročenju od 15 mjeseci. Odluka splitskog suda je nepravomoćna te ostaje vidjeti hoće li se itko od uključenih strana žaliti na nju.

27. travanj 2024 11:17