StoryEditorOCM
ForumJEDINSTVEN SLUČAJ

Članovi obitelji žrtava Koste K. zatražit će odštetu za pretrpljene duševne boli, pod blokadom velika majčina imovina

Piše vijesti sd
30. lipnja 2023. - 22:17

Viši sud u Beogradu donio je novo rješenje kojim je odredio privremenu mjeru zabrane prodaje ili stavljanja hipoteke većeg broja novih nekretnina u Nišu, Paraćinu i Beogradu za koje je utvrđeno da su vlasništvo ili suvlasništvo majke Koste K. koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i školskog domara.

Osim prve mjere koja se odnosila na stan i garažu u njenom vlasništvu, kao i dva stana u kojima je ona suvlasnica u Beogradu, otkriveno je da dječakova majka posjeduje polovinu stambenog prostora zgrade u Nišu, polovicu zgrade u Paraćinu, ali i polovicu od ukupno 20 građevinskih i poljoprivrednih parcela u Paraćinu i Nišu, saznaje srpski Kurir, prenosi Jutarnji list.

- Sud je odredio privremenu mjeru radi osiguranja budućeg novčanog potraživanja, na prijedlog 27 najužih članova obitelji stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar". To ne znači da je netko zaplijenio i trajno oduzeo majčinu imovinu, već da joj je stavljena zabrana da je proda ili da na nju stavi hipoteku, tako da, ako se članovima najuže obitelji dosudi novčana naknada za pretrpljene duševne boli i patnje. u parničnom postupku naplatili bi se iz te imovine - objašnjava sugovornik Kurira.

Dječakovoj majci zabranjeno je i da proda automobil koji posjeduje, a Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju naloženo je da prenesu i uplate sva sredstva koja imaju na računima svih poslovnih banaka, do visine potraživanja obitelji, u depozit javnog ovršitelja.

popisivanje i oduzimanje gotovine, nakita i vrijednosnih papira

- Sud je također naredio da se od majke popiše i oduzme gotovina, nakit i vrijednosni papiri koji se nalaze na svim adresama kuća, stanova i računa, odnosno sefova, te da se polože na račun javnog ovršitelja - objašnjava naš sugovornik.

Pojašnjava i da mjere koje je sud donio ne znače da majka ne može, primjerice, voziti vlastiti automobil ili živjeti u vlastitom stanu.

– Nekretnina, auto, zemljište svakako se mogu koristiti. Nitko joj nije zabranio ni da, recimo, iznajmljuje stanove. No, jedino što se ne smije učiniti do okončanja parničnog postupka jest prodati ili staviti pod hipoteku nekretnine. Rješenje suda proslijeđeno je katastru, a majka ima pravo žalbe, ali žalba ne odgađa ovrhu - objašnjava. Iako majka djeteta koje je počinilo stravičan zločin, kako dodaje, nije kazneno odgovorna za ono što je trinaestogodišnjak počinio, odgovorna je za štetu koju je prouzročio jer on još nema 14 godina.

image

Na prijedlog 27 najužih članova obitelji stradalih u OŠ ‘Vladislav Ribnikar‘ Sud je odredio privremenu mjeru radi osiguranja budućeg novčanog potraživanja (ilustracija)

Oliver Buniž/Afp

- Nitko i ništa ne može vratiti djecu roditeljima, ali ovo je jedinstven slučaj da je 27 najbližih članova obitelji ubijenih podnijelo zajednički zahtjev za naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliskih osoba. Imaju pravo tražiti naknadu za pretrpljene boli i patnje, o čemu će sud odlučiti tijekom postupka - dodaje. Naš sugovornik podsjeća na nagađanja da su dječakovi roditelji preko javnog bilježnika nekretninu pokušali prepisati na treća lica.

- Otac je navodno čak tražio i posjet bilježnika u pritvoru, kako bi ovlastio suprugu da otuđi nekretninu ili je prenese na treću osobu. Sumnja se da su svu imovinu namjeravali rasprodati – dodaje sugovornik Kurira, prenosi Jutarnji list.

27. travanj 2024 15:23