StoryEditorOCM
ForumLIJEPA CIFRA

Cijena cigareta ponovno skače, Antonija ne puši već sedam godina. Izračunala je koliko je tako uštedjela

Piše Vijesti SD
7. ožujka 2024. - 10:50

Sve vrste cigareta kojima se od petka mijenja cijena, poskupjet će za 10 eurocenti. Pušenje će time postati još skuplji “sport”, ali tomu neće biti kraj jer će cijene i ubuduće rasti loveći one u zapadnim zemljama. Primjerice, u Njemačkoj kutija cigareta, ovisno o vrsti i pakiranju, košta između sedam i deset eura, a u Irskoj čak od 14 eura naviše.

I zdravstveno i ekonomski pušenje silno košta. Na nikotin se lako navući, a s ovisnosti od njega silno je teško skinuti se.

Ostavila cigarete iz trećeg pokušaja

Sve to jako dobro zna 53-godišnja Zagrepčanka Antonija koje se za N1 prisjetila svoje priče. Ona ne puši već sedam godina, a do tada je bila okorjeli pušač s pušačkim stažom od 25 godina.

“Četvrt stoljeća! Sada mi to strašno zvuči”, kaže.

Odluku o prestanku pušenja donijela je prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Oni financijski bili su joj dodatni motiv. Posljednjih godinu dana prije nego što je odbacila cigarete, Antonija je dnevnu dozu “podigla” na kutiju i pol. Tridesetak cigareta dnevno. Prethodno je dvaput bezuspješno pokušala ostaviti cigarete.

“Prvi pokušaj bio je 2012. i trajao je samo tri mjeseca. Drugi puta, bilo je to 2015. godine, uspjela sam izdržati šest mjeseci. Onda sam 2017. iz trećeg pokušaja uspjela”, kaže.

“Nisam uštedjela, ali ni potrošila na trovanje”

S mukom, ali i puno čelične volje, prebrodila je apstinentsku krizu i izgurala do danas – 2492 dana bez cigarete. Kazuje joj to aplikacija koju je tada instalirala na mobitelu. Ista joj svakodnevno pokazuje koliko u međuvremenu cigareta nije popušila i koliko je time novca uštedjela.

Ta joj je aplikacija signalizirala da bi od ljeta 2017. pa do ovog utorka, kada smo razgovarali s njom, popušila 84.740 cigareta da je nastavila pušiti tridesetak cigareta dnevno. Time je – izračunava joj ista aplikacija uračunavajući poskupljenja koja su bila u međuvremenu – uštedjela 97.450 kuna iliti nešto manje od 13 tisuća eura.

Prije sedam godina, kutija one marke cigareta koje je tada pušila koštala je 23 kune (oko 3 eura), danas košta 4,40 eura, a od petka će koštati 4,50 eura.

“To je novac koji nisam skurila u zrak. Potrošila sam ga na nešto drugo. Nitko ne uštedi taj novac, to su gluposti, ali ga barem nisam potrošila na vlastito trovanje”, kaže nam.

“U kafićima ne izbjegavam pušače”

Govori nam kako je svaki novi pokušaj prestanka pušenja sve teži jer prethodni nesupjeli pokušaji obeshrabruju.

“Ako preguraš tri mjeseca, što ja prvi puta nisam uspjela, veće su šanse da preguraš i prvu godinu koja je najteža. Nakon toga postaje lakše. Drugi puta sam dogurala do šest mjeseci, ali me jedna stresna situacija vratila na početak. Treći puta nije”, kaže.

Nema namjeru ikada više zapaliti, iako priznaje da u kafićima ne bira prostore za nepušače, nego sjeda tamo gdje drugi puše pa udahne malo dima tuđih cigareta da se “prisjeti mirisa”.

Nije ni od onih bivših pušača koji će pušačima borbeno nabijati taj porok na nos.

“Jedino ponekad bližnjima koji puše slikovito kažem da umjesto cigarete zamisle smotanu novčanicu od pet eura kako je pripaljuju i kako ona u trenu odlazi u dim. Toliko danas otprilike košta jedna kutija cigareta”, kazala je za N1 na kraju ova Zagrepčanka.

27. travanj 2024 16:04