StoryEditorOCM
ForumNA TJERALICI INTERPOLA

Bivši splitski vaterpolist hrvatski je bos nad bosovima: dva desetljeća ga traže zbog šverca 557 kilograma kokaina, u krugovima narkokartela bio je štovani Don Mario; Evo kako do danas uspješno izbjegava zatvor

Piše Vladimir Urukalo / SD
29. svibnja 2019. - 22:46
Policija Slobodan Kašić

Županijski sud u Rijeci prije nekoliko dana odbio je još jedan prijedlog Slobodana Kašića (77), bivšega splitskog vaterpolista, koji je tražio obustavu izdržavanja kazne od 13 godina zatvora na koju je osuđen u Rijeci još 2001. godine zbog šverca 557 kilograma kokaina.

Kašić je preko svog odvjetnika ustvrdio da je nastupila zastara za izdržavanje ove zatvorske sankcije.

Danas čovjek u poznim godinama, Kašić se još prije 22 godine našao na tjeralici Interpola nakon što je u riječkoj luci, u dva navrata te godine, pronađeno 557 kilograma kokaina dopremljenog iz Ekvadora, tada vrijednog više od 210 milijuna kuna.

Prema rješenju sutkinje izvršenja riječkoga Županijskog suda, Kašić je 29. listopada 2001. godine u odsutnosti osuđen na 13 godina zatvora, a tu je presudu potvrdio Vrhovni sud u veljači 2004. godine.

Krajem te godine pokrenut je postupak izvršavanja te kazne, a Kašić je 6. prosinca 2004. godine trebao biti u zatvoru u Zagrebu. Istog je dana, kako se naravno nije pojavio, izdana tjeralica koja nije realizirana do današnjeg dana iako je Kašić dva puta bio uhićivan.

 

Poznat i štovan

Kašića su 2008. godine u Venezueli uhitili agenti Interpola, no nakon 42 dana pušten je na slobodu. Dvije godine poslije, u kolovozu 2010. godine, bio je uhićen u Limi, glavnom gradu Perua, s lažnim dokumentima pod španjolskim imenom i prezimenom.

Kako su tada pisali mediji, najčešće se koristio lažnom putovnicom na ime Mario Kašić iz jedne države s područja bivše Jugoslavije, a čak je na temelju te putovnice i identiteta u krugovima južnoameričkih narkokartela bio poznat i štovan kao Don Mario.

Još od kraja prošlog stoljeća američka je DEA pratila njegovo djelovanje, označivši ga kao jednu od glavnih i najvećih karika u kontaktima i sklapanju poslova između južnoameričkih kartela i kriminalaca s područja Europe, odnosno Balkana.

No, iako je Hrvatska u oba ova slučaja uhićenja tražila izručenje, Kašića nije dobila. Peru ga nije izručio jer u svom zakonodavstvu nemaju predviđenu kategoriju suđenja u odsutnosti pa nisu dužni izručivati ni svoje ni strane državljane kojima se sudilo u odsutnosti.

Kašić je Županijskom sudu u Rijeci prvi zahtjev za odgodu izvršenja zbog zastare podnio u veljači 2015. godine, no on je odbijen i potvrđeno u travnju iste godine.

Samo mjesec dana kasnije Kašić preko odvjetnika opet šalje isti prijedlog navodeći kako je, po propisima koji su bili na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, u njegovu predmetu nastupila zastara izvršenja kazne jer bi se za njega trebao primjenjivati blaži zakon.

Protek vremena

– Na slučajeve kada se prije nastupa zastare izvršenja kazne promijeni rok zastare, primjenjuju se zastarni rokovi novog zakona – da se zastara izvršenja kazne računa od dana kada je presuda kojom je kazna izrečena postala pravomoćna.

Također, po novom zakonu se izrečena kazna zatvora u trajanju duljem od 10 godina zbog zastare ne može izvršiti ako je od pravomoćnosti presude kojom je izrečena proteklo više od 25 godina.

Kako je, dakle, presuda kojom je osuđenik Slobodan Kašić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina postala pravomoćna 17. veljače 2004., sukladno spomenutim odredbama, zastara izvršenja kazne je predviđena 17. veljače 2029. godine.

Zastara nije privilegij za počinitelje kaznenog djela, nego institut donesen zbog oportuniteta, pa se pitanje primjene blažeg zakona ne postavlja u odnosu na pitanja zastarijevanja, nego se, neovisno o tome jesu li ti rokovi dulji ili kraći u odnosu na zastarne rokove iz zakona koji su izmijenjeni, primjenjuju zastarni rokovi iz zakona koji je na snazi – obrazložila je sutkinja izvršenja riječkoga Županijskog suda u rješenju na koje postoji pravo žalbe.

Za ovo najnovije rješenje Kašić još ne zna, kako nam je kazao njegov odvjetnik Mladen Oštro.

 

'Bogat sam i bez šverca droge'

U ekskluzivnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, kolegi Ivicu Markoviću u veljači 2009. godine, Kašić je kazao kako se želi vratiti u Hrvatsku i Split i sprati ljagu sa svog imena.

– Želim dokazati svoju nevinost u slučaju šverca droge iz Ekvadora. Nikada se u životu nisam bavio nikakvim oblikom kriminala, a ponajmanje švercanjem droge. Kada je u Rijeci otkrivena droga iz Ekvadora, mene se dovelo u vezu s tom drogom zbog tko zna kojih razloga.

Pa ja u Ekvadoru nisam bio više od 30 godina, kako onda iz te zemlje mogu upravljati nekakvim narkokartelom. To su obične gluposti.

Cijeli svoj život bavim se građevinarstvom i u tome sam vrlo uspješan. Gradim željezničke pruge, sada gradim turističko naselje, a izgradio sam i 800 kilometara plinovoda i za taj posao sam dobio milijunski dolarski iznos. Pa valjda mi je nešto ostalo od tog novca. Uvijek sam poslovao legalno i svi moji papiri su čisti – kazao je tada Kašić.

27. svibanj 2024 11:27