StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Predstavljanje knjige "Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike‘‘ zadarskog autora prof. dr. sc. Rajka Petkovića i Hanekeova "Bijela vrpca"

Piše B. S.
14. svibnja 2024. - 09:53

Ljubitelji sedme umjetnosti će danas i sutra imati novih razloga za uživanje u programu zadarske Kino Zone. Večeras će tako od 18 sati imati priliku prisustvovati predstavljanju knjige ‘‘Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike‘‘ autora prof. dr. sc. Rajka Petkovića s kojim će razgovarati izv. prof. dr. sc. Mirko Duić dok u srijedu 15. svibnja nastavljamo s ciklusom filmova posvećenom velikom redatelju Michaelu Hanekeu kad za vas prikazujemo još jedno njegovo remek-djelo, na festivalu u Cannesu ‘Zlatnom palmom‘ nagrađenu povijesnu triler dramu, ‘‘Bijela vrpca‘‘!

U njemačkom selu Eichwald sve se prividno odvija svojim tokom: većina seljaka u službi je baruna i barunice, a djeca prolaze strogi odgoj kod lokalnog pastora. Jednoga dana netko je postavio konop o koji se spotaknuo barunov konj i zbacio ga, a nedugo zatim izgleda da je netko potpalio štagalj. Ubrzo je i oteto dvoje djece. Nitko ne razumije što se zapravo događa, radi li se o nekoj uroti, te tko kani izazvati metež među miroljubivim seljacima i zbog čega. O tome razmišlja i vođa crkvenog zbora, kojemu se cijela stvar čini pomno isplanirana...

Kad je 2009. premijerno prikazao svoj najnoviji film ‘‘Bijela vrpca‘‘, Michael Haneke je već bio dobro poznat međunarodnoj filmskoj zajednici i ljubiteljima sedme umjetnosti kao hrabar, originalan i izuzetno snažan autor koji nerijetko briše barijere između osjećaja napetosti i potpune nelagode, a to je dokazao i s ovim filmom. ‘‘Bijela vrpca‘‘ je njegov obračun s korijenima zla. Radnjom smješten u malo njemačko selo uoči početka Prvog svjetskog rata, film nudi krajnje mračan prikaz društva i obitelji i poručuje kako je je sasvim svejedno da li je zlo začeto religijom ili ratovima pošto je konačni ishod jednako tragičan i bolan.

‘‘Bijela vrpca‘‘ je te 2009. apsolutno pomela festival u Cannesu gdje je uz spomenutu Zlatnu palmu osvojila FIPRESCI nagradu kritičara i onu ekumenskog žirija, a tijekom nadolazećeg perioda i niz drugih prestižnih priznanja poput Zlatnog Globusa za najbolji strani film, Europske filmske nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja i scenarista, nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma te brojne druge.

Predstavljanje knjige ‘‘Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike‘‘ i razgovor s njezinim autorom je na rasporedu u utorak 14. svibnja s početkom od 18h dok ‘‘Bijelu vrpcu‘‘ gledamo u srijedu, 15. svibnja s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaz na predstavljanje knjige je besplatan, a ulaznice za ‘‘Bijelu vrpcu‘‘ možete kupiti po posebnoj cijeni od 3 eura na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

28. svibanj 2024 07:46