StoryEditorOCM
ĐiradaIZ PREKA POZIVAJU

Jeste li ikad bili na najvišem vrhu otoka Ugljana? Gremo na Šćah!

Piše TZ Općina Preko
2. lipnja 2022. - 22:55

Turistička zajednica Općine Preko, Općina Preko, Stanica planinarskih vodiča Zadar, Hrvatski planinarski savez, Udruga ''Bura'' Mali Lukoran i Udruga mladih ''Jarac Lukoran'' pozivaju na otvorenje Kulturno-povijesne staze Lukoran i uspon na Šćah - najviši vrh otoka Ugljana.

Kulturno-povijesna staza Lukoran povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti koja su prezentirana interpretacijskim tablama na pet jezika. Pješačka staza duga oko 1,5 km povezuje naselja Mali i Veli Lukoran. Staza započinje kod ljetnikovca De Ponte u centru Maloga Lukorana i pruža se prema seoskoj Vrulji odakle nastavlja trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin. Na vrhu brda Trpinjin može se razgledati Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin s ostatcima tradicionalne suhozidne arhitekture kao reprezentativni primjer krajolika suhozida.

Brdo Šćah na 286 m n. v. čini najviši vrh otoka Ugljana. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu, s jedne strane prema Zadru i Velebitu, a s druge strane prema Kornatima i ostalim otocima arhipelaga. Zahvaljujući dominantnom položaju i izvanrednom pregledu okolice Šćah je kroz povijest imao strateški značaj, a također je bio i važan prostorni orijentir. Na vršnom dijelu nalaze se ostatci bedema liburnske gradine iz željeznog doba, a na samom vrhu ruševine osmatračnice iz rimskog doba. Vrh je označen križem te natpisom vrha s planinarskim pečatom.

SUBOTA 11. 06. 2022.

PRIJAVE do 08. 06. 2022. na TZ Preko 095 8913110, e-mail: info@preko.hr

PROGRAM:

8,00 h: okupljanje i registracija sudionika – Mali Lukoran kod ljetnikovca De Ponte

8,30 h: otvaranje Kulturno-povijesne staze Lukoran – pozdravna riječ organizatora

9,00 h: Polazak prema brdu Trpinjin – Veli Lukoran – Turkija – Šćah (cca 2 – 2,5 h hoda)

Skupna fotografija na vrhu. Odmor i povratak u Mali Lukoran.

13,00 h: Roštilj kod caffe bara Tramontana, kupanje i slobodne aktivnosti

Za sudionike iz Zadra osiguran je privatni prijevoz brodom koji polazi iz Gradske luke Zadar (kod mosta ispred Branimira) u 7,30 h prema Malome Lukoranu. Povratak je iz luke u Preku brodom prema Gradskoj luci Zadar ili trajektom prema luci Gaženica (https://www.putovnica.net/prijevoz/trajekt-zadar-osljak-preko-ugljan-jadrolinija).

Za brod/trajekt u povratku potrebno je kupiti kartu (18,00 kn).

Kotizacija za izlet se ne naplaćuje.

ZAHTJEVNOST IZLETA: K1 – T2

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

OPREMA: planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi. Dovoljna količina vode za piće iz ruksaka, minimalno 1 litra.

25. svibanj 2024 10:46