StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zbog prijetnji šefu zadarskih krimovaca ispred sudnice, Ninu Grdoviću - osamnaest mjeseci zatvora!

Piše Božana Sviličić
20. veljače 2020. - 16:35

Zbog prijetnji koje je voditelju Službe kriminalističke policije PU zadarske, 47-godišnjem Bori Mršiću, uputio u listopadu prošle godine od kada se nalazi u pritvoru, u četvrtak je na Općinskom sudu u Zadru 56-godišnji Nino Grdović nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Sutkinja Maja Ivković ga je proglasila krivim zbog prijetnje službenoj osobi i produžila mu do pravomoćnosti presude pritvor u kojem se nalazi od 28. listopada prošle godine kada je uhićen nakon suđenja na Općinskom sudu u Zadru. Šefu zadarskih krimovaca Grdović je prijetio ispred sudnice netom prije početka ponovljenog suđenja za bombaški napad na sjedište zadarske policije u kojem je oslobođen optužbi, dok je 47-godišnji Siniša Glavić osuđen na dvije godine zatvora. Glavić je bio optužen da je bombaški napad izvršio na njegov nagovor jer je Grdović bio ljut zbog postupka koji se protiv njega na sudu vodi zbog zlouporabe droga.

- Što je Bore doš'a si ga opet nagovarati na sranje! Ako ćete raditi sranje, imat ćete sranja! Jaki ste dok radite, a kad odete u mirovinu, onda ste p... Govna bukovačka... - vikao je na hodniku tada Grdović. Negodovao je i tijekom suđenja navodeći kako im je sve smjestio “Bore Mršić i njegova ekipa”. U sklopu kriminalističke obrade u stanu kojeg koristi pronađen je ilegalni pištolj, te je protiv njega podnesena i prekršajna prijava zbog ilegalnog držanja oružja.

Sutkinja Maja Ivković rekla je u obrazloženju presude kako njegova krivnja proizilazi iz svih dokaza u spisu. Kao olakotnu okolnost uzela mu je to što je otac dvoje djece, dok je za Grdovića otegotno bilo to što je ranije već činio kaznena djela. Morat će snositi i troškove sudskog postupka u iznosu od tisuću kuna.

Mršić je prethodno posvjedočio kako mu je ovaj prijetio jer je bio voditelj tima za istraživanje bombaških napada na policiju u kojima je sudjelovao Grdović jer ga je policija u više navrata zatekla u kaznenim djelima zlouporabe opojnih droga. Osim što je prijetio njemu, Grdović je, kako je rekao Mršić, time želio poručiti i Glaviću da slučajno ne kaže istinu.
Glavić koji živi u zgradi u neposrednoj blizini policije optužen je da je bombaški napad izvršio na njegov nagovor jer je Grdović bio ljut zbog postupka koji se protiv njega na sudu vodi zbog zlouporabe droga.
Iako su se obojica teretili za dva napada ručnom bombom M75 2017. i 2018. godine na prvom suđenju da za tu optužbu nije bilo dovoljno dokaza, kao ni za to da je na napade Grdović poticao Glavića.

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu, a sporan je bio iskaz u kojem je Glavić u policiji najprije priznao kako ga je na napad na policiju nagovorio Grdović, a kasnije je na sudu to opovrgnuo rekavši kako su mu u policiji psovali majku, te mu nisu dali lijekove koje mora uzimati svakih osam sati jer se liječi od PTSP-a. Na ponovljenom suđenju za bombaški napad improviziranom eksplozivnom napravom od 200 grama TNT-a Glavić je, kao i ranije, osuđen na dvije godine zatvora, dok je Grdović oslobođen optužbe da ga je na to poticao.
Grdović je presudom kažnjen zbog posjeda oružja na uvjetnu zatvorsku kaznu od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

06. svibanj 2024 12:53