StoryEditorOCM
4 kantunaNA BILOM BRIGU

Zadarska start up zajednica nestrpljivo očekuje otvorenje novog poslovnog inkubatora. Sve je spremno za tehnički pregled, a nakon toga i otvorenje!

Piše promo
6. prosinca 2023. - 20:53

Nešto više od dvije godine od početka radova koji su startali u nemušto vrijeme post covida i pomutnje na svjetskom tržištu sirovina, zadarska start up zajednica nestrpljivo iščekuje otvorenje novog objekta poduzetničke infrastrukture u širem pojasu grada – poslovnog inkubatora na Bilom Brigu u kojemu bi svoj smještaj trebalo naći 100 ak poduzetnika početnika i još deseci freelancera okupljenih kroz prostore coworkinga, programe savjetovanja i specijaliziranih edukacija.

Oko atraktivne, modernističke građevine koja se elegantno izdiže iznad obiteljskih kuća u zadarskom kvartu kojega tek rijetki znaju kao "Yuma", ovih se dana užurbano radi, asfaltira i uređuje, ne bi li sve bilo spremno za tehnički pregled najavljen za sredinu prosinca. Ukoliko sve protekne u najboljem redu, odmah iza tehničkog pregleda, odnosno po dobivanju uporabne dozvole, slijedi i svečano otvorenje.

Moderan objekt sa oko 2000 m2 korisne površine, konceptom je naslonjen na poslovne hubove po zapadnoj Europi a osmišljen je u prvom redu sa željom da se dodatno pogura sve življa i sve brojnija lokalna IT scena a s njom i uz nju, u Zadru i sve bogatiji prsten kreativnih industrija - od oglašivača, brand managera, copywritera i content managera, do različitih brendiranih zanatlija, video i audio dizajnera i arhitekata. Premda je Zadar proteklih godina europskim sredstvima izgradio čitav niz potpornih poduzetničkih institucija, glad za novim poslovnim prostorima i poticajnim poslovnim okruženjem, očita je!

Fokus je na inovacijama, novim tehnologijama i privlačenju investicija

"Bili smo među prvima koji su u ovom dijelu Hrvatske krenuli u izgradnju poslovnog inkubatora, još davne 2007. godine. Podigli smo i "othranili" desetke tvrtki koje su u međuvremenu postale snažne i prepoznatljive, neke od njih i na globalnoj razini", kaže nam Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra, tvrtke koja upravlja prvim zadarskim inkubatorom, onim na Novom Bokanjcu. Njega je iz vlastitih sredstava tada gradio Grad Zadar. Ovoga puta po sredstva se zagrabilo duboko u europsku blagajnu, točnije u Operativni program "Konkurentnost i kohezija".

Od oko 3,75 milijuna EUR koliko će u konačnici, zajedno s PDV-om, stajati Inkubator Bili Brig, čak 87,5 % je bespovratnih sredstava!

"Jednostavno smo shvatili da se sve više ljudi odlučuje na vlastiti biznis i da nam je ovaj inkubator postao pretijesan! Usto, htjeli smo proširiti razinu usluge i nadograditi kvalitetu postojeće poslovne infrastrukture na području Zadra. Upravo zato ćemo fokus pri odabiru novih stanara staviti na inovacije i napredne tehnologije, na sposobnost poduzetnika za brzim rastom i privlačenjem dodatnih investicija u sam grad, čime će ga ujedno učiniti privlačnim kao destinaciju za ulaganje", kaže Kociper i dodaje kako je potražnja za novih poslovnim kapacitetima ogromna.

"Trenutno imamo preko 70 prijava potencijalnih stanara. Za njih ćemo ovih dana organizirati poseban sastanak na kojemu ćemo ih upoznati sa svim uvjetima i kriterijima kojima moraju udovoljiti kako bi bili primljeni u naš inkubator. Raduje me što je među njima upravo veliki broj startupova usmjerenih na sektore prioritetne za grad Zadar - ICT, poslovne i stručne usluge i

bogat bazen kreativnih industrija", kaže Kociper i dodaje da će nakon ovog, prvog kruga prijava odnosno iskaza interesa potencijalnih korisnika, javni poziv za zakup poslovnih prostora, Inovativni Zadar objaviti već u siječnju, ubrzo nakon otvorenja.

Cijena smještaja je daleko ispod tržišne a u prvoj godini zakup je besplatan

Grad Zadar koji logistički stoji iza oba zadarska inkubatora od početka je vjeran koncepciji subvencioniranog zakupa. Poduzetnici će u novom inkubatoru plaćati 5 eura po metru četvornom zakupljenog poslovnog prostora pri čemu u prvoj godini boravka zapravo neće plaćati ništa osim režija, jer im se na samom startu poslovanja subvencionira kompletan zakup. Svake iduće godine, međutim, visina subvencije se proporcionalno smanjuje da bi na kraju, u petoj i zadnjoj godini boravka, dosegla puni iznos, odnosno 5 eura po m2. "No, i taj je iznos od 5 eura i dalje daleko ispod tržišne cijene", naglašava Kociper:

"Subvencionirana cijena smještaja ogroman je vjetar u leđa nekome tko tek pokreće svoj posao. Kada tome pridodate i pozitivnu radnu energiju i klimu kojom ste okruženi, pomoć zajednice poduzetnika iz istih ili sličnih branši koji vas savjetuju, okružuju i potiču, start je daleko lakši."

Dvorane, sale za sastanke i ostali moderno opremljeni prostori služit će i građanima

Uz subvencionirani radni prostor, stanarima će biti na raspolaganju i čitav niz dodatnih sadržaja poput konferencijske dvorane za 100 posjetitelja te polivalentne (event) dvorane s ugrađenom audio i video tehnikom kao i 3 sobe za sastanke, također tehnički opremljene. Osobito je zanimljiv coworking prostor koji je smješten u prizemlju objekta a čija staklena fasada tlocrtno iskače iz stroge pravokutne linije zgrade i tako osigurava umirujuću komunikaciju korisnika sa budućim zelenim pojasom.

Sve nabrojane resurse stanari će uglavnom koristiti bez naknade ili uz povlaštenu cijenu, dok će građani kao vanjski korisnici navedene prostore moći rezervirati za vlastite potrebe; sastanke, radionice, edukacije i druge poslovne događaje. Iz Inovativnog Zadra najavljuju da će cijene biti pristupačne i prilagođene tržištu.

29. travanj 2024 06:52