StoryEditorOCM
4 kantunaNIZ KRITIKA

Velika vijećnica bila je premala za zainteresirane građane koji su došli na javnu raspravu o izmjeni PPUGZ, evo kakve primjedbe imaju...

Piše Iva Ivanac
13. prosinca 2023. - 16:25

Velika vijećnica gradske uprave bila je premala za zainteresirane građane koji su došli na javnu raspravu V. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra (PPUZG) koja se održala u srijedu ujutro. 

U uvodu je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, obrazložio ciljeve zbog kojih se provode izmjene PPUZG-a, a to su: javno zelenilo, postroženje urbanističkih parametara, društvena namjena i hoteli.

- Duge tri godine traju V. Izmjene i dopune PPUZG, razlog tomu je i među ostalim što smo čekali izmjene županijskog plana kako bi određene ambicije uskladili s njim. U očekivanju budućeg GUP-a, nadam se da će ove izmjene unaprijediti Zadar i učiniti ga boljim mjestom za život, kazao je pročelnik Kasap nakon kojeg su izrađivači plana, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije i tvrtka Akteracija, prezentirali što se nalazi u izmjenama PPUZG-a. 

Zamjenik pročelnika Kasapa, Matko Segarić moderirao je javnu raspravu, te kazao kako će se sve primjedbe pisanim putem zaprimati do 5. siječnja nakon čega će se one evaluirati. 

Na javnoj raspravi su, uz mnoštvo građana prisustvovali i gradski vijećnici kao što su Daniel Radeta i Danijela Vukoša iz SDP-a, Marjana Botić, Ante Rubeša, Roko Tadin i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih, nezavisna Adela Frank, Damir Biloglav (Domovinski pokret), Bruno Milin (HDZ), županijska vijećnica SDP-a Vedrana Mišković, ali i brojni drugi poput poput arhitekata Željka Predovana i Petra Kozine.

Za početak se razvila polemika oko toga tko je taj koji odlučuje o dostavljenim primjedbama građana. Segarić je kazao kako na koncu odlučuje Gradsko vijeće, ali ga je Radeta upozorio kako na Gradsko vijeće dolazi gotov plan i kako ono ne odlučuje o primjedbama nego im se daje gotova odluka na glasanje što je publika pozdravila pljeskom. 

Segarić se ispravio i kazao kako o primjedbama odlučuje stručno tijelo i resorni upravni odjel. 

Više mještana MO Dračevac imalo je glasnogovornika u vidu Zorana Pehara koji se referirao na problem njihovog kvarta. 

- Na velikoj čestici ste predvidjeli koridor i postavili obvezu donošenja UPU-a, a bez njegovog donošenja se ništa ne smije graditi. Ljudi su potrošili na desetke tisuća eura kako bi se te čestice uredile do zadnjeg detalja i sada ne mogu ništa graditi dok se ne donese UPU. Mi smo zadnja rupa na svirali, kazao je Pehar dok je njegov sumještanin Ivan Mičić istaknuo kako je predviđeni koridor problematičan jer je napravljen na zemljištu koje ima uspon od preko 20 posto. Uz to su upitali zbog čega je koridor predviđen preko privatnih parcela kada tamo ima dovoljno državnog zemljišta da se cesta na njemu napravi. 

I Petrčanci su imali primjedbu vezanu uz proširenje građevinskih zona, i oni su istaknuli kako su zadnja rupa na svirali te kazali kako “benediktinke mogu graditi što god zažele, a njima se ne da proširenje građevinske zone iznad crkve”. Segarić je kazao kako ono što traže nije definirano ciljevima V. Izmjena i dopuna PPUGZ-a i da se o tome ne odlučuje u ovim izmjenama. 

Mještane Sinjoretova je zanimalo gdje će se graditi malonogometno igralište u njihovom kvartu i zbog čega je namjena tog područja prešla iz stambenog u sportsko rekreacijsku, a ne u društvenu za što se oni zalažu. Pročelnik Kasap je kazao kako je pronađeno zemljište koje je u vlasništvu HEP-a i koje će se otkupiti i gdje će se graditi dječji vrtić i igralište. 

Novela Vidov upitala je što označava zelena zona uz groblje Belafuža i što će biti s vlasnicima parcela na tom području? Segarić je odgovorio kako će oni u jednom trenutku biti isplaćeni. 

Šime Skroče, mladić s Plovanije, upoznao je javnost sa svojim problemom. Zemljište u njegovom vlasništvu, koje je dosada bilo građevinsko, prema novim izmjenama se prenamjenjuje u sportsko rekreacijsko. 

- Jesam li ja dužan to Gradu prodati i može li me se natjerati na takvo nešto. Teren nisam mogao “riješiti” dugo godina, svima oko mene ste dali da izgrade kuće, a sada meni uzimate 6000 kvadrata, upitao je Skroče kazavši kako će dostaviti i pisanu primjedbu. Segarić je kazao kako će Grad podnijeti zahtjev za otkup gdje će imati pravo dobiti novce ili zamjensko zemljište koje mu paše, na što je mladić komentirao kako su “svi nesposobni”. 

Građani su se bunili i zašto se u uvali Draženica dozvoljava gradnja hotela na teniskim terenima i kazali kako će, ako se takav projekt realizira, označavati ekološku ugrozu tog područja. 

Bilo je rasprave i o poljoprivrednoj zoni ispod naselja Crno gdje Hrvatske vode namjeravaju graditi retencije koje bi, prema riječima mještana, potpile i tako devastirale jedno od najplodnijih poljoprivrednih područja grada. 

- Nakon poplave 2017. godine svjesni smo da Hrvatske vode nemaju kvalitetno rješenje oborinske kanale. U slučaju ekstrema na tom bi se području, za taj dio grada, mogao zbrinuti prvi vodeni val. Naravno da je to problematično za vlasnike poljoprivrednih rješenja stoga ćemo od Hrvatskih voda zatražiti alternativna rješenja, kazao je pročelnik Kasap.

Stanko Batur, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije, upozorio je na, kako tvrdi, “nezakonite radnje i cijepanje parcela kako bi se dobile uporabne dozvole” za tzv. košnicu na rubu MO Višnjik te upitao je li Grad spreman poništiti takve građevinske dozvole, a Segarić mu je odgovorio da ako ima saznanja o nezakonitim radnjama, takvo nešto prijavi nadležnim institucijama. 

Lenka Šaran je pri kraju upitala kako nove izmjene PPUZG-a smanjuju utjecaj klimatskih promjena, a pročelnik Kasap odgovorio kako tema klimatskih promjena ne obuhvaća samo prostorno plansku dokumentaciju. 

- U ovim su izmjenama uvedeni novi parkovi i zelene površine, pronađene su i dvije lokacije za “park&ride” sustav kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida, povećane su zelene površine prilikom izgradnje kako bi se osigurala upojnost tla, preko UPU-a smo propisali uređenje drvoreda, Grad je nedavno raspisao i natječaj za povećanje energetske učinkovitosti…, kazao je Kasap. 

Predsjednik Društva arhitekata Zadra, Petar Kozina je rekao kako će primjedbe Društva uputiti pismeno, a arhitekt Predovan istaknuo nezadovoljstvo zbog uporabe termina “pogodovanje investitoru”. 

Pisane primjedbe na V. Izmjene i dopune PPUZG-a se mogu dostaviti do 5. siječnja iduće godine, nakon čega će se sve kritike i upiti evaluirati, a postoji mogućnost da se zbog nekih primjedbi ponovno održi javna rasprava. Za istaknuti je kako zakonom nije definirano vremensko ograničenje u kojem nadležna tijela mogu pregledavati primjedbe te je upitno kada će se V. Izmjene i dopune PPGZ naći na konačnom glasanju pred Gradskim vijećem Grada Zadra. 

Gvido Stipčević: "Koji je genijalac zamislio podzemnu garažu na Relji?"

Govornice se “dočepao” i vlasnik brojnih nekretnina Gvido Stipčević a njegovo opsežno i dugo izlaganje izazvalo je nezadovoljstvo okupljenih građana

Stipčević je ponovno problematizirao stavljanje van snage UPU-a Kosa, ali i nove prometnice na Žmirićima i rekonstrukciju raskrižja. Traži da se visina svih građevina limitira na šest katova odnsno 18 metara kako grad, kad ga se gleda s mora, “ne bi imao rogove” jer treba imati mediteransku vizuru, kao i to da se izbace sve MT zone, ali i uvede povećanje razmaka između zgrada prema uvjetu “H-pola” (udaljenost od međe u razmaku od pola visine stambenog objekta) na što su mu se investitori podsmjehnuli. Upitao je gdje je predviđen željeznički kolodvor i zašto to nije ucrtanu te zahtijeva gradnju novog kolodvora. Napomenuo je i kako je u Arbanasima za školu ostavljeno tisuću kvadrata, a treba biti minimalno deset tisuća, te kazao kako u tom dijelu treba izbaciti prugu i iskoristiti taj koridor za novu prometnicu. Tražio je i da mu se odgovori “koji je genijalac” zamislio garažu ispod koncertne dvorane na Relji jer tamo zgrade, zbog mora, nemaju niti podrume. 

Problematizirao je i članak 50. koji govori o tome da građani koji su u “drugom redu” kuća, jer pravo služnosti puta preko prve parcele mogu dobiti samo ako je prva parcela izgrađena. 

Zbog rekacija okupljene javnosti na predugo izlaganje, Stipčević se zahvalio i komentirao “kako nije ni čudo što imamo ovakve planove”. 

Segarić je odgovorio kako UO za prostorno uređenje i graditeljstvo pomaže svim građanima te kako su planovi transparentni, dodao je kako će veliki dio Stipčevićevih pitanja uvažiti kao primjedbe te kako je u Arbanasima za školu, prema UPU-u Bregdetti ostavljeno preko 20 tisuća kvadrata. 

Radeta želi da se Grad upiše na zelene površine stambenih zgrada

Radeta je tražio da se kroz pojmovnik PPUZG-a definira što je to zelena površina, a izrađivači su mu rekli kako je to u ovom slučaju napravljeno. Tražio je i da izrađivači plana pronađu zakonski okvir kada je u pitanju zelenilo u dvorištu stambenih zgrada i to na način da se Grad kao vlasnik upiše na to zelenilo kako bi ono postalo neotuđivo. 

Pročelnik Kasap je kazao kako su o tome već razgovarali i kako je takvo nešto zakonski nemoguće, a Segarić dodao kako su tražili model prema kojem bi to mogli napraviti, ali kako ga nisu našli te da jedino mogu raditi više zelenih površina u blizini tih čestica. 

Radeta je dodao kako je bilo koji zakon sklon izmjenama te kako bi Grad trebao uputiti takvu inicijativu. 

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

 Stipe Gveric - ravnatelj Zavoda za prostorno uredjenje

Luka Gerlanc/
image

Matko Segaric - zamjenik procelnika Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo

Luka Gerlanc/
image

Procelnik Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo Darko Kasap

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Stipe Gveric - ravnatelj Zavoda za prostorno uredjenje

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

procelnik Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo Darko Kasap

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Matko Segaric - zamjenik procelnika Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Boris Skroce i Zeljko Predovan

Luka Gerlanc/
image

Gradonacelnik Branko Dukic i Stipe Gveric - ravnatelj Zavoda za prostorno uredjenje

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Procelnik Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo Darko Kasap

Luka Gerlanc/
image

Gvido Stipcevic

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Marjana Botic

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
06. svibanj 2024 14:20